//Taposóaknák hullanak Donyeckre

Taposóaknák hullanak Donyeckre

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 1-jei eseményeiről.

▪️ Az orosz haderő csapást mért a határmenti Szumi régióban található Pavlovka település környéki ukrán állásokra.

▪️ Harkov esetében az ukrán csapatok folyamatos drónfelderítést, illetve a tüzérségi belövések számára korrekciós repüléseket végeznek Hotomlja, Borscsovaja és Goptovka térségében. Egyúttal az orosz haderő folytatja az ukrán célpontok elleni támadásokat az érintkezési vonal mentén Harkov és Merefa térségében.

▪️ Szlavjanszk térségében az orosz haderő csapást mért a kramatorszki és konsztantyinovkai ukrán csapatösszevonásokra. Hasonló támadás történt a Szoledar melletti Kogyema településnél.

▪️ Az Avgyejevka környéki harcok során az orosz-szakadár szövetséges erők a város déli külterületeiig jutottak, illetve a szomszédos Peszki esetében már behatoltak a városba.

▪️ Továbbra is folyamatosak a Donyeck, Gorlovka és Jaszinovata elleni ukrán tüzérségi belövések. Ráadásul Kijev ezúttal Uragan rakétatüzérségből indított PFM-1 “Lepesztok” gyalogsági aknákkal szórta meg a városokat, amelyek a civil lakosságra kifejezett veszélyt jelentenek. Az amerikai BLU-43/B másolataként kifejlesztett akna ugyanis kifejezetten a végtagok csonkítására szolgál.

▪️ A zaporozsjei front mentén az ukrán 44. tüzérségi dandár alakulatai Harkovhoz hasonlóan drónfelderítést végeznek Orehov és Guljajpolje előterében. A szomszédos Lugovszkoje településnél az orosz haderő egy, az orosz vonalak mögé behatolni készülő ukrán diverzánscsoportot észlelt. A harcok során jelentős veszteségeket elszenvedő alakulat végül visszavonulni kényszerült az ukrán vonalak mögé.

▪️ Folytatódik a Herszon elleni ukrán támadás előkészítése. Az 57. gépesített dandárt az ukrán parancsnokság a Donbasszból Krivoj Rog térségébe vezényelte át. Egyúttal az alakulat védelméért a 138. légvédelmi dandár felel.

▪️ Az orosz haderő csapást mért nyikolajevi, zalenodonszki, novovoznyeszenszki és velikoje artakovoi ukrán célpontokra. Válaszul az ukrán haderő a herszoni Szkadovszkot támadta.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.