//Szorult helyzetben Bojko Boriszov
Bojko Boriszov leadja szavazatát a bolgár parlamenti választáson 2022. október 2-án Szófiában #moszkvater

Szorult helyzetben Bojko Boriszov

MEGOSZTÁS

Bár a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Bojko Boriszov pártja győzött, pokolian nehéz dolga lesz kellő parlamenti támogatottságot szerezni a kormányalakításhoz. A volt miniszterelnök a neoliberálisok ingoványába került, amiből nehezen tud kimászni.

Bojko Boriszov leadja szavazatát a bolgár parlamenti választáson 2022. október 2-án Szófiában #moszkvater
Bojko Boriszov leadja szavazatát a bolgár parlamenti választáson 2022. október 2-án Szófiában
Fotó:EUROPRESS/Nikolay DOYCHINOV/AFP

Győzelmével a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a 240 fős bolgár parlamentben 67 mandátumra tett szert, ami 12-vel több, mint a tavaly novemberi választásokon. A második helyen a 250 napon át kormányzó neoliberális Folytatjuk a Változást (PP) párt 53-at szerzett, az előző az előző ciklusban elért 67-szemben. A harmadik legtöbb képviselői helyet a török liberális párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) 36-t zsebelt be, kettővel növelve az előző parlamenti számot. Őket követi az előző parlamenti újonc pártja, az oroszbarát Vazrazsdane párt, amely megduplázta képviselői számát, az előző mandátumainak számát- 13-ról 27-re. Az ötödik helyre csúszott le a Kornelia Ninova által vezetett Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 25 mandátummal, ez eggyel kevesebb, mint a novemberi választásokon. Hatodik lett a jobbközépnek mondott Demokratikus Bulgária (DB) pártszövetség 20 mandátummal, ami 4-gyel több, mint az előző képviselőházban. Kikerült a törvényhozásból Slavi Trifonov énekes, show műsorvezető pártja, a Van Ilyen Nép (ITN), és bekerült Sztefan Janev korábbi ügyvivő miniszterelnök pártja, a Bolgár felemelkedés 12 képviselői hellyel.

„A választási bizottság még nem hozta nyilvánosságra a választói aktivitást. Amíg a rendszerváltás utáni években a választásokon a részvétel 90 százalék felett volt, addig mára ez az arány 40 százalék alatt várható. Mint valaki epésen megjegyezte, ha ez így megy tovább, a parlamenti képviselők száma meg fogja haladni a választókét”

Az emberek belefásultak a politikába, ezt tetézi a kötelezően bevezetett gépi szavazás, ami elriasztja az idősebb szavazókat. Az emberek nem bíznak a gépi szavazás hitelességében, mert a szavazógépeket magáncégek raktáraiban tárolják, a szoftvereket kétes külső szakemberek kezelik, így a választók hiábavalónak érzik a szavazást. Aggódnak, hogy voksuk elvész, vagy manipulálható.

„Az embereknek abból is elegük lett, hogy két éven belül már negyedszer rángatják őket szavazni. Az emberek érdektelensége egyre széttagoltabb parlamenteket eredményezett, és így nem tud elegendő többség, és stabil kormányzás létrejönni”

A bolgár választási rendszer másik hiányossága, hogy a négy százalékos parlamenti küszöb a pártszövetségekre is egyaránt vonatkozik – nem háromszor négy százalék a küszöb, mint más országokban -, és így a Soros szervezetekhez szorosan köthető három törpe pártból álló DB pártszövetség be sem juthatna a képviselőházba. Ennek a hiányosságnak köszönhetően egy 7 százalékos párt próbálja ujja köré csavarni az egész politikát.

A parlamentbe jutó pártok, a GERB kivételével, a közös gondolkodás helyett vörös vonalak, sőt árkok kiásására törekednek. A volt legnagyobb koalíciós kormánypárt, az ultraliberális Folytatjuk a változást (PP) párt először kizárta, hogy a GERB-et támogassa, mondván, hogy ők vesztettek, kormányozzon a győztes, de később kijelentették, hogy

„egy Boriszov nélküli párt jó tárgyalási alap lenne”

Hasonlóan nyilatkozott korábban Kornelia Ninova a BSZP elnöke, aki a vereség ellenére sem kíván lemondani. A Demokratikus Bulgária pártszövetség szintén elhatárolódott a győztes párttal való együttműködéstől, de ők is Boriszov visszalépésére játszanak, illetve Iván Gesev főügyész fejét kérnék cserébe. A DB párt legfőbb támogatója az NGO-khoz köthető civil szervezetek, illetve az igazságszolgáltatás elől Dubajba menekült Vaszil Bozskov szerencsejáték cézár.  Amennyiben Boriszov kellő támogatottság hiányában visszaadná a kormányalakítási megbízatását, az előző kormány pártjai nem tudnának külső támogató bevonása nélkül parlamenti többségre szert tenni.

„A jobboldali Pik hírportál szerint a GERB lassú öngyilkosságot követ el, amiért hagyta, hogy a vesztes pártok győztesként vigyorogjanak a médiákban, miközben a GERB elbújt, és két napig hallgatott, ami a tehetetlenség jele. Vagy az erős függőséggé”

A hírportál figyelmeztetett, ha Boriszovék engednek az NGO-k nyomásának ez a pártjuk végét jelentheti. A hírportál kitartásra bíztatja Boriszovot, mert Brüsszel és Washington tudják, hogy Trump embere, és ki akarják nyírni, fehér zászló lengetése helyett inkább álljon ellen a nyomásnak, várja ki a november 8-i amerikai választások eredményét, mert utána minden megváltozhat. Más politikai elemzők szerint Boriszov azért várt ki, hogy meghallja, mit mondanak mások, hogy véget vessen a gyűlöletbeszédnek, hogy a nagyobb politikai pártok vezetői lenyeljék az egójukat, és normálisan tárgyalóasztalhoz üljenek. Aztán kedden 36 órányi hallgatás után végre összejött a választás utáni sajtótájékoztató.

„Boriszov Putyin ellenes összefogásra hívta fel a pártok képviselőit”

„Mi számít a világnak? Ki van Putyinnal, és ki van ellene. Ha új választások felé taszítjuk az országot az tökéletes Putyin számára”.  Majd hozzátette, hogy „közeleg a tél, kopogtat az ínség az ajtón, nem hagyhatjuk az embereket fűtés és áram nélkül, az előző kormány üres, learatott dinnyeföldeket hagyott hátra nekünk”. Ezzel Boriszov kilőtte a lehetőséget, hogy a DPSZ-szel és Janev pártjával létrehozzon egy „Gazprom kormányt”. A saját korai nyugdíjaztatásával kapcsolatban elmondta, nem helyes, hogy olyan emberek kérik, akiket választásokon győzött le, és egy kivételével minden megyeszékhelyen, de ha kell, lemond a kormányfői, a miniszteri és a képviselői posztokról.

Alig lett vége a sajtótájékoztatónak, amikor ismét a Pik hírportálban nyílt levél formájában válasz érkezett Boriszov kijelentéseire. Egy elismert közéleti jobboldali újságírónő megkérdezte Boriszovot, meddig tartanak még a megaláztatások, meddig flörtöl még a két harvardi politikai kalandorral, Kiril Petkovval és Aszen Vaszilevvel, akik 24 órára letartoztatták, és hosszú időre börtönbe akarták zárni? Ezek lennének az euroatlanti értékek?

„Miért nem tud az asztalra csapni, ahogy egy győzteshez illik?”

Majd a végén így fordult az egykori kormányfőhöz. „Boriszov úr, vegye le az amerikai sportcipőjét, és bújjon bele újból a tábornoki cipőjébe. Már júniusban kértem Öntől, legyen világosabb, semmi összejátszás a kegyetlen ellenfeleivel. Ha ma odatartja az egyik arcát a nép nevében, holnap nem a másik arcára csapnak, hanem kicsavarják mindkét kezét és lábát, majd összetörik az országot”.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.