//Putyinizmus Putyin nélkül
A rendszer átalakítása afelé halad, hogy a központi figurája, Vlagyimir Putyin távozása után is működjön #moszkvater

Putyinizmus Putyin nélkül

MEGOSZTÁS

Az orosz elnök állítólagos betegségéről keringenek pletykák a politikai bulvárban. Az egykor már a kávézaccból is következtetéseket levonó kremlinológiára emlékeztető „értesülés” szerint Vlagyimir Putyin már januárban le is mond. Az elnök egészségi állapotáról keveset tudunk, ám ez a hír egyelőre inkább kacsának tűnik. S egyébként is, a rendszer átalakítása afelé halad, hogy a központi figurája távozása után is működjön.

A rendszer átalakítása afelé halad, hogy a központi figurája, Vlagyimir Putyin távozása után is működjön #moszkvater
A rendszer átalakítása afelé halad, hogy a központi figurája, Vlagyimir Putyin távozása után is működjön
Fotó:EUROPRESS/Alexey DRUZHININ/Sputnik/AFP

Tipikus politikai bulvárhír kering napok óta a világsajtóban. A jól értesült, ám ezt a jólértesültséget általában jó érzékkel felturbózó orosz politológus ismét belevágta a féltéglát a pocsolyába. A Kremllel nem szimpatizáló Valerij Szolovej azzal lepte meg a Sun olvasóit, hogy szerinte Vlagyimir Putyin Parkinson-kórban szenved, és a jövő év elején lemond. S hogy még egyet csavarjon a híren, a politológus szerint a háttérben az elnök állítólagos élettársa állhat. Mindez nagyon emlékeztet az 1970-es évek kremlinológiájára, amikor az elemzők például abból próbáltak valamit kiolvasni, hogy a nagy parádék idején a Politikai Bizottság tagjai milyen távol helyezkednek el a főtitkár Leonyid Brezsnyevtől.

„Szolovej szerint a 68 éves orosz elnök betegeskedik, és már a visszavonulását készíti elő, és 37 éves barátnője kapacitálja arra, hogy hátat fordítson a politikának”

A ritmikus sportgimnasztika egykori olimpiai bajnokáról, Alina Kabajeváról van szó állítólag két gyermeket is szült Putyinnak, aki januártól már elsősorban új családjával akar foglalkozni. S hogy miből gondolja a politológus, hogy Putyin beteg? Ennek szerinte a leglátványosabb jele, hogy nyilvános szereplésein állítólag nehezére esik a járás, és egy felvétel tanúsága szerint a keze is remegett, amikor felemelt egy poharat. Az elemző valószínűsíti, hogy Putyin hamarosan új miniszterelnököt mutat majd be, aki az utódja lehet az elnöki székben is.

„Nonszensznek nevezte a hírt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki határozott nemmel felelt arra a kérdésre is, tervez-e Putyin a közeljövőben lemondani az elnöki posztról”

Nos, Putyin aligha távozik januárban a politikából, a pletykák azonban elárulnak néhány dolgot. Egyrészt azt, hogy az elnökkel nem szimpatizálók már nagyon szeretnék, ha Putyin távozna. Így aztán hol azzal riogatnak, hogy az orosz elnök 2036-ig marad a posztján, hol pedig lassan már a halálhírét keltik. Annak ellenére, hogy Putyin legendásan sportos, és nagyon vigyáz magára. Manapság például két hétig karanténban kell lennie annak, aki találkozik vele. S ha ezen túl van, a Moszkva melletti elnöki rezidencián még át kell mennie a látogatónak egy fertőtlenítő alagúton is.

„A Putyin egészségi állapotáról felröppent „értesülés” mögött állhat a Moszkvával szemben folyó hibrid háború részeként a közismerten sportos elnök imázsának rombolása, az orosz választók elbizonytalanítása. De az ilyen pletykák megmutatják azt is, hogy milyen találgatásokhoz vezet az információ hiánya. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire fontos eleme a rendszernek Putyin személye”

Helyesen állapítja meg Mark Galeotti, hogy egy napon Putyin biztosan elmegy, de aligha januárban. S abban is egyetérthetünk az ismert brit elemzővel, hogy ez a távozás hatalmas űrt hagy majd maga után még akkor is, ha az utódot körültekintően felépítik. De rossz hírünk van azok számára, akik azt hiszik, hogy Vlagyimir Putyin távozásával majd fordulat áll be az orosz politikában. Ez tévedés, hiszen a politikai rendszer alkotmánymódosítással megerősített átalakítása egyebek mellett éppen azt szolgálja, hogy a putyinizmus Putyin nélkül is tovább éljen.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.