//Putyin visszatér Kijevbe?
Ultrahanglead #moszkvater

Putyin visszatér Kijevbe?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményei kapcsán arról beszélgettünk, hogy mindkét harcoló fél lépéskényszerben van, s míg az ukránok a délen, addig az oroszok északon okozhatnak meglepetést. Az idő azonban inkább az ukrán oldalt sürgeti, az oroszok valójában a tél és a hideg segítségével törnék meg az ellenfél ellenállását.

Vihar előtti csönd jellemzi az ukrán frontokat. Az ukránok a harkivi fronton folytaták tovább az előrenyomulást, de készülődnek Zaporizzsja környékén is. Az oroszok egyre több erőt összpontosítanak át Belaruszba, és egyre valószínűbb, hogy valami készül északon. Közben a wagnerosok haladnak előre Bahmut környékén a Donbasszban. S ha mindehhez hozzávesszük, hogy Kínával az élen vagy tucatnyi, Oroszországgal jó viszonyt ápoló ország felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, Szerbia pedig már be is zárta kijevi nagykövetségét, akkor elhihetjük, hogy közeleg a vihar. De hol törhet ki? Hogy állnak most a frontok? Milyen állapotban van az orosz hadsereg? Mikor válnak ismét intenzívebbé a kritikus infrastruktúra elleni támadások? Mivel járhat Szergej Szurovikin tábornok kinevezése a különleges katonai műveletek élére? Mit akar Putyin Ukrajnával?

Erről beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com alapító főszerkesztőjével és Hidegkuti Konstantinnal, a #moszkvatér munkatársával, katonai szakértővel a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.