//Putyin Oroszországa
Stier Kosztur #moszkvater

Putyin Oroszországa

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a Vlagyimir Putyin beiktatása utáni helyzetről, az orosz politikai berendezkedésről beszélgettünk.

Komoly kihívások sorával szembesül az ötödik elnöki ciklusát kezdő, Oroszországot negyedszázada irányító, márciusban nagy többséggel újraválasztott Vlagyimir Putyin. A kedvezőtlen külső környezet ellenére meg kell őrizni a szociális stabilitást, elkerülhetetlen a hatalmi elit megújítása, és társadalmi elvárás Oroszország globális pozícióinak erősítése az új világrendben. Mindehhez elengedhetetlen a háború sikeres megvívása. Készen áll-e erre az orosz rendszer, és egyáltalán mit ért a világ putyinizmus alatt? Valós-e a Nyugat Oroszország képe?

A háború igazi stressz teszt volt a csak putyinizmusként emlegetett orosz rendszer számára. Akadtak kritikus momentumok, Oroszország azonban kiélezett helyzetben sem ingott meg. Sőt, inkább megerősödött. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Kreml a háborút is tudatosan beépíti a rendszer megújításába, felhasználja a társadalmi kohézió erősítésére és az elit felfrissítésére, lojalitásának acélozására. Hogyan lehetne leírni a Vlagyimir Putyin által fémjelzett mai orosz politikai berendezkedést? Hol van ebben a rendszerben Putyin? Hogyan hat erre a rendszerre a háború? Mennyire törékeny ez a rendszer? Hogy jellemezhetjük Vlagyimir Putyint, mint államférfit? Putyin újabb hatéves ciklusát kezdi. Az eddig az ország élén eltöltött 25 évet miként lehet értékelni? Miként alakul Putyin öröksége? Mi az, amit már eddig megvalósított ebből, és melyek a legfontosabb kihívások?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével, és Kosztur Andrással, a XXI. Század Intézet vezető kutatatójával, a portál állandó szerzőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.