//Putyin miatt mehet börtönbe Ornella Muti
Ornella Muti, balra Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában egy szentpétervári jótékonysági vacsorán 2010. december 10-én #moszkvater

Putyin miatt mehet börtönbe Ornella Muti

MEGOSZTÁS

A színházban beteget jelentett, aztán az orosz elnök invitálására megjelent egy szentpétervári jótékonysági esten

Ornella Muti, balra Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában egy szentpétervári jótékonysági vacsorán 2010. december 10-én #moszkvater
Ornella Muti, balra Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában egy szentpétervári jótékonysági vacsorán 2010. december 10-én
Fotó:EUROPRESS/AFP/Sputnik/Aleksey Nikolskyi

Kártérítés kifizetésére kötelezte a bíróság a nagymamaként is elragadó szépségű Ornella Mutit. Az olasz színésznő még évekkel ezelőtt betegségre hivatkozva lemondott egy előadást, majd Vlagyimir Putyin invitálására elment egy oroszországi jótékonysági gála koncertre. Amennyiben Muti nem fizeti meg a rá kirótt kártérítést, hat hónapi elzárás várhat rá.

Mutinak még 2010 decemberében kellett volna fellépnie az észak-olaszországi kisvárosban Pordenonéban. Ehelyett azonban beteget jelentett, közben pedig elrepült Szentpétervárra, ahol Vlagyimir Putyin társaságában részt vett egy jótékonysági vacsorán. A bíróság most csalásban találta bűnösnek a színésznőt, és az 500 eurós büntetés mellett 30 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte. Muti bejelentette, hogy az összeget nem tudja kifizetni, és fellebbezett, azonban a bíróság a napokban helyben hagyta az első fokú ítéletet. A hangszál gyulladásról és lázról szóló, öt napi pihenést ajánló orvosi igazolást ugyanis a szentpétervári szereplés fényében hamisnak találta.

A pordenonei Verdi Színház azután fordult bírósághoz, hogy a sajtóban meglátta a jótékonysági gáláról a sajtóban megjelent képeket. A művésznőnek most 30 napja van rendezni a dolgot a színházzal, ellenkező esetben börtönbüntetés vár rá. Muti még a 2015-ös tárgyalás után közölte, hogy ennyi pénzt nem tud kifizetni. Rá két évre őt és családját kilakoltatták római lakásukból, miután 80 ezer euróval tartoztak az ingatlan ügynökségnek. Korábban a színésznő az orosz sajtónak arról nyilatkozott, hogy van lakása Moszkvában, és kész orosz állampolgárságért folyamodni.

A most 64 éves Oscar-díjas Ornella Muti (eredeti neve Francesca Romana Rivelli) 15 éves korában kezdett filmezni, és néhány év alatt a legfoglalkoztatottabb és legnépszerűbb színésznők sorába emelkedett. Filmjei széles műfaji (és minőségi) skálát képviselnek, vígjátékok, bűnügyi filmek, drámák és romantikus történetek egyaránt találhatók közöttük. Színésznői képességeiről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint nem annyira tehetségének, mint inkább feltűnő szépségének köszönhette ragyogó karrierjét, és annak, hogy buja bájait számos filmjében leplezetlenül megmutatta. E véleményekkel szemben tény, hogy a szakma olyan kiválóságai foglalkoztatták Mutit, mint például Damiano DamianiMario MonicelliMarco FerreriDino RisiPasquale Festa CampanileVolker Schlöndorff és Peter Greenaway, és a színésznő nagymamaként sem maradt szerepek nélkül.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.