//Putyin is beoltatta magát
Az orosz elnök a járvány hónapjait néhány kimozdulástól eltekintve szigorú karanténban, a Novo Ogarjevo-i rezidencián töltötte #moszkvater

Putyin is beoltatta magát

MEGOSZTÁS

Bár a legkorábban csak a nyár végére ígérte, Vlagyimir Putyin beoltatta magát. Méghozzá jó eséllyel Szputnyik V vakcinával. Az orosz elnök a járvány hónapjait néhány kimozdulástól eltekintve szigorú karanténban, a Novo Ogarjevo-i rezidencián töltötte. Az idei azonban választási év, így demonstrálni kell a kovid legyőzését, és lassan el kell hagyni a „bunkert”. Az elnök az oltakozással is erősíti az orosz vakcinák iránti bizalmat, amelyre külföldön és otthon egyaránt szükség van.

Az orosz elnök a járvány hónapjait néhány kimozdulástól eltekintve szigorú karanténban, a Novo Ogarjevo-i rezidencián töltötte #moszkvater
Az orosz elnök a járvány hónapjait néhány kimozdulástól – a kép a legutóbb a szibériai tajgában eltöltött hét végén készült – eltekintve szigorú karanténban, a Novo Ogarjevo-i rezidencián töltötte
Fotó:Kremlin.ru

Beoltatta magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin. Az elnöki hivatal nem hozta nyilvánosságra, hogy Putyin melyik orosz védőoltást kapta meg, az azonban sokat sejtető, hogy a sputnikvaccine Twitter oldalon este közzétették az oltás tényét. Jegyezzük meg ennek kapcsán, hogy kommunikációs és PR szempontból a Szputnyik a logikus, az orosz elnök gondolkodását ismerve viszont nehezen elképzelhető, hogy RNS, DNS alapú oltóanyagot akart volna. Sokkal jobban illik Putyin gondolkodásába a hagyományos, a kínai Sinopharmhoz hasonlóan elölt vírust tartalmazó vakcina, a CoviVac. De a kommunikációban biztosan az is szempont volt, hogy a lakosság előtt egyik vakcinát se preferálják. Erre utalnak Dmitrij Peszkov szavai is. „Mindhárom vakcina abszolút megbírható” – hangoztatta még a nap folyamán a Kreml szóvivője. Mint az MTI tudósításában megjegyzi, Oroszországban eddig a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a CoviVac vakcinát jegyezték be.

„A lakosság átoltását alapvetően a legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló Szputnyik V-vel végzik, de használják az EpiVacCoronát is. A felső vezetés tagjainak beoltásához mindkét szert alkalmazták”

Putyin jó egy hónapja még azt ígérte, hogy a nyár végén vagy ősz elején oltatja be magát, és az injekció beadásakor nem kíván kamerák előtt „majomkodni”. Ehhez tartotta is magát, hiszen az elnök beoltása nem lett nyilvános esemény. Így, mint Peszkov megjegyezte, az oltás megtörténtét adott szóra kell elhinni.

Az elnök februárban a nyári időzítést még azzal magyarázta, hogy saját, az influenza és a pneumococcus (bakteriális tüdőgyulladás) elleni injekciót is tartalmazó oltási programja van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival. Azt is mondta, hogy ősszel külföldi utazásra készül.

„Putyin az elmúlt egy évet szó szerint néhány kivételtől eltekintve szigorú karanténban töltötte.  Tanácskozásait online folytatta, ha pedig valaki be akart jutni hozzá, annak előtte két hétre szintén karanténba kellett vonulnia, majd csak egy speciális fertőtlenítő alagúton át mehetett az elnökhöz”

Putyint ezért már sok bírálat érte, mondván, a „bunkerban” teljesen elszakad a valóságtól. Szó, ami szó, a járvány és az elzárás nyomasztó a hangulata érződött a politizálás stílusán is. Az idők azonban változnak, Oroszországban jobb a járvány helyzet, mint az európai országokban. A hivatalos adatok alapján legalábbis. A tavaly tavaszi teljes zárás után a második és a harmadik hullám már tudatosan enyhébb korlátozások közepette zajlott, illetve zajlik. Így a gazdaság is könnyebben vészelte át ezt a nehéz időszakot.

„Éppen ezért a Kreml mind politikai, mind pedig gyakorlati értelemben készül a járvány feletti győzelem bejelentésére”

Elemzők ezt a tavasz végére várják, és várhatóan e bejelentés köré épül az elnöknek a parlament két házához idén némi késéssel intézendő szokásos éves üzenete. Ez egyben a szeptemberi duma választások kampányának nyitányaként is értelmezhető.

„Az oltás egyben szimbolikusan jelezni kívánja azt is, hogy az ország felülkerekedik a víruson. Putyin beoltása egyúttal otthon és külföldön egyaránt növelheti a bizalmat a vakcina iránt is”

Erre szükség is van, mert a piacait foggal körömmel védő nyugati világ a látványos oltóanyag hiány ellenére sem fogadja bizalommal a Szputnyik V-t. De Oroszországban sem áll jól az oltás, amelynek a gyártási kapacitások szűkösségén kívül az oltással szembeni bizalmatlanság is magyaráz.

Putyin a héten többek között a Szputnyik V felhasználásának lehetőségéről is tárgyalt telefonon Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Az EU-ban eddig Magyarországon és Szlovákiában oltanak Szputnyik V-vel, a többi ország kivár, de a csehektől a németekig tárgyalnak az orosz oltóanyag esetleges beszerzéséről. És ezzel összefüggésben a gyártásáról is. A Szputnyik V forgalmazója már megegyezett a nyár elején kezdődő olaszországi gyártásról, ezt megelőzően pedig Európában először Szerbiában indul meg a gyártás.

Oroszországban hivatalosan január 18-án kezdődött el a lakosságnak a Covid-19 elleni átoltása. Mint az MTI Putyin keddi szavait idézve jelentette,

„eddig 4,3 millió ember, a lakosság nem egészen 3 százaléka kapta meg a védőoltás mindkét adagját, az első dózist pedig 6,3 millióan, ami valamivel több, mint 4,3 százalék”

Oroszországban már három koronavírus elleni vakcinát regisztráltak, tesztelésük különböző stádiumnál tart. A Szputnyik V két emberi adenovírust használva juttatja be a koronavírus S fehérjéjét a beoltott emberbe, ami ellen a szervezet antitesteket generál. A szibériai Vektor Intézet EpiVacCorona oltása a koronavírus fehérjéinek csak kis részeit tartalmazza. A harmadik oltás, a Csumakov Központ CoviVac nevet viselő, hasonlóan a kínai Sinopharmhoz, elölt vírust tartalmazó vakcina. Ez egyszerre 50 fehérjével ismerteti meg a védendő szervezetet. Az utóbbi kettő esetében most folyik a tesztelés harmadik fázisa.

„A Szputnyik V vakcinából eddig mintegy 15 millió dózist állítottak elő, miközben 1,2 milliárdra van előjegyzése, és 47 országban már regisztrálták is. Az EpiVacCoronából ebben a hónapban már 5, augusztustól pedig 10 millió adagot fognak gyártani havonta, a CoviVac polgári forgalmazását pedig március végén kezdik meg”

Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9284-gyel 4 466 153-ra emelkedett. A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 293 577-re, a halálos áldozatoké 361-gyel, keddre 427-tel 95 818-ra, a felépülteké pedig 7790-nel 4 077 185-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 274 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 160 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.