//Putyin elsöprő győzelme

Putyin elsöprő győzelme

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az oroszországi választások eredményeit elemeztük. Miért nyert ekkorát Putyin? Mit üzent a beszédében? Hogy néz ki most az orosz választási rendszer?

Nem mondhatjuk, hogy izgalmas lett volna az orosz elnökválasztási kampány. A győztes egyértelmű, és logikusan gondolkodva nem lepődhettünk meg azon túlságosan, hogy aki elmegy szavazni, az Vlagyimir Putyinra adja majd le a szavazatát. A rekordokat döntő eredmény mégis sokakat sokkolt. Minden eddigi rekord megdőlt az oroszországi elnökválasztáson. A részvételi arány – 77,44 százalék – minden eddiginél magasabb volt, és Vlagyimir Putyin a győzelem nagyságával is – 87,28 százalék – történelmet írt. Putyin tehát a történelmi helyzetnek megfelelő felhatalmazással kezdheti meg a 2030-ig tartó újabb, immár ötödik elnöki ciklusát. A választások megzavarását célzó halovány kísérletek ellenére a rendszer támogatottsága egyértelmű, így Oroszország stabil politikai háttérrel vághat neki a világrend átalakulása szempontjából fontos éveknek.

Miért nem meglepő Vlagyimir Putyin ilyen arányú győzelme? Miért ez az elsöprő támogatottság? Ez az eredmény valódi bizalmat takar? Mi a szerepe a választásnak az orosz rendszerben? Miként írható le ez a politikai berendezkedés? Hogyan segített a Nyugat és Ukrajna Putyinnak e siker elérésében? Miért nem volt szükség választási csalásra Oroszországban? Mire szól ez a felhatalmazás? Mit üzent a győzelem után elmondott beszédében az orosz elnök? Milyen a Nyugat reakciója a választásokra?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.