//Putyin dzsekije
„Mint az éles szemű, divathoz értők kiszúrták, az éjféli misére Putyin Andrea Campagna márkájú drága dzsekiben érkezett” #moszkvater

Putyin dzsekije

MEGOSZTÁS

Egyre gyakrabban „találja meg” az orosz és a nemzetközi sajtó Vlagyimir Putyint. Most, hogy hosszú idő után kibújt a novo-ogarjovói „bunkeréből”, és a karácsonyi misén szokása szerint meglátogatott egy vidéki templomot, a dzsekije lett a téma. Hiába, így van ez, ha valakit sztárként kezel a média.

„Mint az éles szemű, divathoz értők <jóindulatúan> kiszúrták, az éjféli misére Putyin Andrea Campagna márkájú drága dzsekiben érkezett” #moszkvater
„Mint az éles szemű, divathoz értők <jóindulatúan> kiszúrták, az éjféli misére Putyin Andrea Campagna márkájú drága dzsekiben érkezett”
Fotó:EUROPRESS/Mikhail Klimentyev/Sputnik

Az elmúlt hónapokban foglalkozott már a sajtó az orosz elnök állítólagos új családjával, volt szeretőjével, egykori veje ügyleteivel, a karórája árával, míg most azzal, hogy milyen drága dzsekiben jelent meg a karácsonyi szentmisén, a Velikij Novgorod környéki Lipne apró, 13. századi templomában.

„Mint az éles szemű, divathoz értők <jóindulatúan> kiszúrták, az éjféli misére Putyin Andrea Campagna márkájú drága dzsekiben érkezett”

Mint az Otkritije media megjegyzi, a 2019-es, lúdtollréteggel bélelt, nutriagalléros modell a CUM-ban 315 ezer rubelbe (1 rubel 4,5 forint), az orosz átlagkereset többszörösébe kerül. Megjegyzik, hogy az orosz elnök kedveli az olasz ruhadarabokat, korábban a Loro Piana márkát részesítette előnyben.

Tavaly a sajtó Putyin kardigánjaival volt elfoglalva. Megírták, hogy húsvétkor egy 103 789 rubeles darabot viselt, egy éve az éjféli misén Szentpéterváron pedig egy 92 600 rubeleset. Ezt megelőzően 2019-ben a Valaam-szigetén lévő kolostorba látogató elnök velúr cipőjében (61 ezer rubel) és szintén a dzsekijében (210 500 rubel) gyönyörködött a sajtó.

„Megjegyzik, hogy az elnök nyomán az olasz divatnak több hódolója is akad az orosz top csinovnyikok körében”

Így például a Rosznyefty vezetője Igor Szecsin az említett 2019-es valaami zarándoklatra egy 250 ezer rubeles Loro Piana dzsekiben kísérte el. Andrea Campagna kliensei között egyébként Putyinon kívül olyan hírességek vannak, mint a színész Pierce Brosnan, III. Rainier monacói herceg vagy I. János-Károly spanyol király.

„A Putyin magánélete, ruházata, pénze, környezete iránti fokozott média érdeklődés több okkal is magyarázható”

A kiélezett nemzetközi helyzetben minden téren, így az egyre „tiszteletlenebb” hangot megütő médiában is fokozódik az orosz elnökre nehezedő nyomás, amelyben a nemzetközi sajtó mellett a külföldön bejegyzett orosz nyelvű portálok járnak az élen. Ráadásul Putyin a hatalmi átmenet megindításával otthon is jobban a célkeresztbe került. Ha nem is konkrétan őt támadják, de azért a hatalom köreiben megindult helyezkedés őt is meg-meglegyinti, az ezzel járó „leleplezésekben” pedig a környezete már egyáltalán nem tabu. De a legfontosabb, hogy Putyin a média egy része számára már nem csupán politikus, hanem igazi sztár, akinek minden rezdülése hírértékű.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.