//Putyin átalakítja a kormányt?

Putyin átalakítja a kormányt?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater legfrissebb adásában ezúttal az oroszországi választások aktualitásáról, Putyin új kormányáról, és a weimari hármak találkozójáról beszélgettünk.

Oroszország már péntek óta választ. Az elnökválasztás eredménye nem kérdéses, Vlagyimir Putyin újabb elnöki ciklusa eleve borítékolható volt. A választásnak mégis van tétje, hiszen ez egyfajta bizalmi szavazás a rendszerről, és annak vezetőjéről. Milyen eredmény jelenti, hogy az orosz társadalom egyértelműen kiáll Putyin mellett? Miért nincs szükség arra, hogy a hatalom feljavítsa Putyin eredményét? Miért fontos a részvételi arány, és milyen eszközökkel igyekszik a Kreml elvinni az oroszokat az urnákhoz? Hogyan próbálja a rendszeren kívüli ellenzék és Ukrajna megzavarni a választásokat? Miként válik az információs háború részévé a szavazás, illetve annak értékelése?

Közben a lengyel kormányváltással éledezik a Weimari Háromszög, amely Ukrajna támogatásában véli megtalálni a közös érdekeket. De mi köti össze jelenleg Németországot, Franciaországot és Lengyelországot? Hogyan illik bele a weimari együttműködés a lengyel középhatalmi ambíciókba? Hogyan változtak a lengyel befolyás növelésének eszközei a kormányváltással? Miért feszült jelenleg a német-francia  viszony? Miért érdeke most Berlinnek és Párizsnak a weimari keret újraélesztése?

Erről és még sok más dologról beszélgetett Stier Gáborral a #moszkvater alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.