//Osztrák EP-képviselőből szlovén miniszter
Angelika Mlinar #moszkvater

Osztrák EP-képviselőből szlovén miniszter

MEGOSZTÁS

Az ötpárti szlovén kormány egyik kisebb tagja, a volt miniszterelnök-asszony által vezetett Alenka Bratusek pártja Angelika Mlinar volt osztrák EP-képviselőt szeretné delegálni az őt megillető, uniós fejlesztési pénzekért felelős, úgynevezett kohéziós miniszteri posztra. Ez azonban december közepéig akadályokba ütközött. Mlinar ugyanis osztrák állampolgár.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

Angelika Mlinar #moszkvater
Angelika Mlinar
Fotó:Angelika Mlinar Facebook oldala

Ausztria nagyon elítélően áll a kettős állampolgársághoz. Ha valaki igényli egy másik állam polgárságát, akkor a lakcíme szerint illetékes tartományi kormányfőtől, illetve a köztársasági elnöktől egyedi engedélyt kell kérnie, hogy megtarthassa az osztrákot. Ha valaki egy másik állam polgáraként veszi fel az osztrákot, akkor ugyanígy kell eljárnia, hogy megtarthassa a másikat. Nagyon ritka, hogy megadják az ilyen engedélyt. A Wiener Staatsoper világhírű operaénekesnője Anna Netrebko megtarthatta például az orosz állampolgárságát, amikor az akkori köztársasági elnök, Heinz Fischer, osztrák állampolgárrá avatta. Mint ahogyan az ismert újságíró Ari Rath – többek között a Jerusalem Post főszerkesztője volt – is megtarthatta az izraeli állampolgárságát, amikor visszakapta az osztrákot, amitől, az Anschlußt követően, zsidóként, megfosztották. Az ilyen esetek azonban kivételek.

„A karintiai szlovén kisebbséghez tartozó Angelika Mlinar, korábban, a Liberális Fórum elnöke volt. A Szabadságpártból kiszakadt liberálisok a ’90-es években az osztrák politikai paletta fontosabb szereplői voltak”

A Nationalratban és egyes tartományi parlamentekben valamint az EP-ben egyaránt rendelkeztek mandátumokkal. Az 1999-es választásokon azonban a parlamentből kiesve csupán vegetálni tudtak, illetve egyszer, az SPÖ listáján, egy pártközi megállapodás alapján egy képviselőt mandátumot szereztek. Új életre a NEOS megalakulását követően kaptak, akikkel közösen indulva a választásokon, újra bejutott a LIF a Parlamentbe, így a már az akkor is EU-s karrier felé igyekvő Angelika Mlinar (aki korábban már dolgozott EU-s szerveknél), is bekerült a Nationalratba. A 2014-es EP-választásokon pedig a NEOS listavezetőjeként, megszerezte a liberálisok egyetlen EP-mandátumát is.

Mivel azonban a ciklus közben, a NEOS-on belül (amiben a Liberális Fórum fel is olvadt), marginalizálódott, egy évvel a 2019-es EP választások előtt jelezte, hogy nem indul a NEOS színeiben.

„Brüsszeli mandátumát Szlovéniában megválasztott képviselőként akarta folytatni, Bratusek pártja azonban nem szerzett egy mandátumot sem, így hiába vezette Mlinar a listát”

December közepén azonban, a szlovén kormány sürgetésére, megszületett a döntés. Mlinar felveheti a szlovén állampolgárságot úgy, hogy megtarthatja az osztrákot. A politikusnő hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban a kettős (vagy többszörös) állampolgárságnak teljesen normálisnak, magától értetődőnek kellene lennie. Felháborító lenne, ha egy szomszédos, szintén uniós állam állampolgárságának felvételét ugyanazzal a mércével mérnék, mint az Iszlám Állam osztrák – török kettős állampolgár harcosát, akitől a napokban vonták meg az osztrák állampolgárságot.

Miután a kinevezés elől elhárult az akadály, Mlinar gyorsított eljárásban, államérdekből kapja meg a szlovén állampolgárságot, így várhatóan már a héten kinevezhetik miniszterré.

„Hasonló esetre már korábban is volt példa”

Petro Porosenko például 2014 decemberében elnöki rendelettel nevezte ki ukrán állampolgárnak a pénzügyminiszteri tisztségre szánt Natalija Jaresko ukrán származású amerikai állampolgárt egészségügyi miniszternek, és ezt a posztot korábban már hazájában betöltő szánt Olekszandr Kvitasvili grúz állampolgárt és a gazdasági miniszternek szánt  Aivaras Abromavičius litván állampolgárt, akiket még aznap miniszterré is kineveztek.

MEGOSZTÁS