//Oroszországon múlik az olajár
Világszerte estek a tőzsdei árfolyamok #moszkvater

Oroszországon múlik az olajár

MEGOSZTÁS

A tőzsdei kereskedés közép-európai idő szerint vasárnap éjjeli-hétfő reggeli megkezdésekor a kőolaj világpiaci ára több, mint harmadával, 45 dollár közeli hordónkénti szintről az északi-tengeri Brent esetében egészen a 31 dollár alá csökkent, melyre 2016 kezdete óta nem volt példa.

Hidegkuti Konstantin írása a #moszkvater.com számára

Világszerte estek a tőzsdei árfolyamok #moszkvater
Világszerte estek a tőzsdei árfolyamok
Fotó:EUROPRESS/CHARLY TRIBALLEAU / AFP)

Ennek oka csak részben a tavaly év végén kitört koronavírus járvány okozta kínai és világgazdasági növekedési kilátások mérséklődése, illetve a több ezer nemzetközi és belföldi légijárat törlése a járványveszélyre hivatkozva. Legnagyobb hatással a pénteken sikertelenül zárult, Oroszországot is magába foglaló 24 tagú OPEC+ platform tárgyalásának második bécsi fordulója volt a piacokra. A több mint hatórásra nyúlt egyeztetések során ugyanis a felek nem tudtak megegyezni a március végével lejáró jelenlegi kitermeléscsökkentés meghosszabbításáról, így ezen helyzetben három év óta először megállapodás hiányában április 1-jétől nem köti a legnagyobb kitermelőket semmilyen felhozatali korlátozás.

„Az előzetes várakozásokkal szemben ugyanis az orosz és a kazah delegáció végül nem egyezett bele egy újabb, 2020 végéig tartó megemelt kvótacsökkentésbe”

Az öbölmenti országok a március 31-ével lejáró jelenlegi 1,7 millió hordós korlátozáson felül a korábban említett koronavírus járvány okozta gazdasági mérséklődés ellensúlyozásaként további 1,5 milliós extra redukciót kívántak bevezetni. Az összesen 3,2 millió hordós kiesés a világ olajkitermelésének közel 3,5 százalékát érintené. Az Alekszander Novak energetikai miniszter vezette orosz delegáció nem látta megalapozottnak az arab tagországok aggodalmát, és csupán 2020 második negyedévére volt hajlandó a jelenlegi kvóta meghosszabbítását elfogadni, mely ajánlatot végül a többi résztvevő elutasította. Bár Bizsán Namdar Zangane iráni olajminiszter rögtön az ülés berekesztését követően újabb tárgyalásokat helyezett előtérbe ez a szinte hisztérikus állapotban lévő piacokat nem hatotta meg.

A Bloomberg hírügynökség birtokába került szaúdi információ szerint a sivatagi királyság az Oroszországra egy új megállapodás aláírására vonatkozó nyomásgyakorlás keretében a jelenlegi 9,7 millió hordós napi felhozatalt kész akár 12 millió hordóra is növelni. A Rosznyefty vélhetően erre válaszul közleményében a kitermelés két héten belüli 300 ezer hordóval történő potenciális növelését jelentette be. Az elmúlt évek amerikai palaolaj forradalma folytán alapvetően is a túlkínálat szélén táncoló piacra egy esetleges újabb orosz-szaúdi olajháború rendkívül negatívan hatna, eddig nem látott szintre taszítva a fekete arany jegyzését. A korábban 2020-ra előrejelzett 1,1 millió hordós napi keresletnövekedést a koronavírus járvány miatt az OPEC még a tárgyalásokat megelőzően 0,48 millióra módosított.

„A fennálló tendenciák változatlansága mellett egy évtizeden belül 2020 lehet az első év mikor a globális olajfelhasználás negatív irányba változik”

A legnagyobb orosz magán olajvállalatnak számító Lukoil vezető munkatársa, Leonyid Fedun a jelenlegi alacsony olajárak következtében napi 100-150 millió dolláros bevételkiesést prognosztizál Oroszország részére, mely éves szinten több tíz milliárd dolláros veszteséget okozhat az alacsonyabb GDP növekedés és a költségvetés bevételi oldala révén. Továbbá, mivel a földgáz ára bizonyos késéssel követi a kőolaj világpiaci árát, így kettős kieséssel kell számolnia az orosz kormányzatnak megállapodás hiányában. A Rosznyefty szóvivője Mihail Leontyev a TASzSz-nak adott interjújában nem értett egyet kollégája véleményével, mivel szerinte a 3,2 millió hordós termelésmérséklés bevezetése esetén, azt a paktumon kívüli termelők (azaz főként az amerikai palaolaj kitermelők) pótolnák a világpiacon rontva az OPEC+ országok pozícióit.

A kőolaj árával tradicionálisan szoros összefüggésben áll az orosz fizetőeszköz árfolyama, mely az eddigi viszonylag stabil 60-70 rubeles sávból az euró esetében 83, míg a dollár esetében 74 rubeles szintre gyengült. Ez a 2014 óta csökkenő reáljövedelmű orosz társadalom számára okoz problémákat, melynek politikai szinten is kihatásai lehetnek főképp a jelenlegi alkotmányreform és Vlagyimir Putyin jövőbeli szerepe kapcsán.

„Elsőként a tartós fogyasztási cikkek szintjén jelenhet meg a gyengébb rubel okozta drágulás, mely az első becslések szerint az 5-10 százalékot is elérheti”

Orosz elemzők a várható veszteségek, illetve az alacsony olajár következtében veszteségessé váló mezők együttes hatását figyelembe véve egy újabb kitermelést korlátozó megállapodást meghozatalát vetítik előre a felek közt. Nemzetközi szinten az Egyesült Államok után legnagyobb Oroszország részvétele nélkül viszont nem lehetséges az olajár stabilizálása. Összességében még az egyes kisebb külföldi termelők (azaz a financiális problémákkal küzdő amerikai kis és közepes vállalatok) kiesése és a gyengébb rubel következtében javuló exportfeltételek ellenére is Moszkva számára az alacsony olajár okozta veszteségek felülmúlják a lehetséges nyereségeket. Kérdés sikerül-e megállapodni március vége előtt?

MEGOSZTÁS