//Nyikolajev bezárkózott

Nyikolajev bezárkózott

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 6-8-i eseményeiről.

▪️ Kurszk térségében egy ukrán diverzáns-felderítő csoport mélyen az orosz határ menti területekre behatolva aknavetős támadást hajtott végre a Halino légibázis, illetve egy környékbeli távvezeték ellen. A szabotőr csoport nem tudott visszatérni Ukrajnába, mivel a környező erdőkben az orosz erők felszámolták. Válaszul további szumi és csernyigovi ukrán célpontokat ért találat.

▪️ Harkovtól északra helyi jelentőségű pozícióharcok folynak Gyementyejevka térségében. A Russzkije Tyiski és Cserkasszkije Tyiski települések közelében tanúsított aktivitás alapján az orosz haderő elképzelhető, hogy támadó műveletekbe kezd. Egyúttal rakétatámadás érte a Harkov és Csugujev környéki ukrán állásokat.

▪️ Szeverszk térségében pozícióharcok zajlanak Szerebjanka, Ivano-Darjevka és Verhnokamjanszkoje településekért.

▪️ Szoledar délkeleti külterületein a Luganszki Népi Milícia 6. kozák ezrede elfoglalta a “KNAUF Gipsz” üzem területét. Az ezt követő ukrán ellentámadási kísérleteket egyelőre az alakulat visszaverte.

▪️ A Wagner katonai magánvállalat egységei Artyomovszk/Bahmut keleti külterületein harcolnak. A várostól délre, Kogyema esetében a szövetséges orosz-szakadár haderő jelenleg szintén keleti irányból próbálja bevenni a települést.

▪️ Válaszul a szakadár-orosz erők előrenyomulására a donyecki agglomerációban, az ukrán haderő fokozza a Donyeck elleni tüzérségi belövéseit.

▪️ Úgy tűnik elhamarkodottak voltak a Peszki teljes elfoglalásáról szóló korábbi szakadár nyilatkozatok, mivel a város északnyugati részén még erőteljes harcok folynak. Eközben az ukrán haderő már a Vogyanye és Pervomajszkoje magasságában húzódó új védelmi vonalat készíti elő.

▪️ A Peszki, Marjinka és Avgyejevka térségében elszenvedett súlyos veszteségek következtében az ukrán parancsnokság kénytelen tartalékokat átcsoportosítani Donyeck térségébe.

▪️ A pénteki alkalom után az ukrán haderő újfent tüzérségi támadást indított a zaporozsjei atomerőmű, illetve annak használt fűtőelemeket tároló létesítménye ellen.

▪️ Tovább folytatódnak Novaja Kahovka és Herszon elleni HIMARS támadások, az ukrán parancsnokság célja a herszoni Antonov híd megsemmisítése.

▪️ Nyikolajevben több napos kijárási tilalom lépett életbe, amely során a helyi hatóságok az esetleges Oroszországgal együttműködő, illetve alapvetően oroszbarát lakosokat igyekeznek felkutatni.

▪️ Nyikolajevtől keletre az orosz haderő támadást indított Pervomajszkoje irányába, jelenleg a harcok Blagodatnoje településnél zajlanak. Amennyiben Pervomajszkoje orosz kézre kerül, utána 27 kilométeren át semmilyen település nem fog a további offenzíva útjába állni egészen Nyikolajevig.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.