//Nuland Pozsonyból üzent Orbánnak
Victoria Nuland úgy értékelt, hogy a saját kitűzött céljaikat elérték, az kifejezetten hasznosnak bizonyult #moszkvater

Nuland Pozsonyból üzent Orbánnak

MEGOSZTÁS

Három államelnök, három miniszterelnök, huszonöt miniszter és miniszter-helyettes, valamint Ferenc pápa tette tiszteletét a szlovák atlantista think-thank, a GLOBSEC, Közép-Európa egyik legnagyobb biztonságpolitikai eseményének e héten zajlott éves fórumán.

Vass István írása a #moszkvater.com számára

Victoria Nuland úgy értékelt, hogy a saját kitűzött céljaikat elérték, az kifejezetten hasznosnak bizonyult #moszkvater
Victoria Nuland úgy értékelt, hogy a saját kitűzött céljaikat elérték, az kifejezetten hasznosnak bizonyult
Fotó:EUROPRESS/NICHOLAS KAMM/AFP

A pápa végül videó üzenetet küldött a pozsonyi geopolitikai konferencia résztvevőinek, akik ezúttal egy hibrid eseményen vehettek részt. Ezekbe az új formátumú kerekasztal beszélgetésekbe személyesen és online formátumban (szerzőnk utóbbit választotta) is be lehet kapcsolódni. A három napig tartó konferencia a maga nemében Közép-Európa egyik legnagyobb biztonságpolitika találkozója. Az előzetes hírekben Joe Biden amerikai elnök részvételét is belengették, de az elnök programja a kötelező találkozók mellett az orosz-amerikai csúccsal végül kellően besűrűsödött.  A 16. alkalommal megrendezett esemény vezérfonala az volt, hogyan lehet újjáépíteni a járvány utáni világot – mondta Vass Róbert, a GLOBSEC felvidéki magyar származású elnöke és alapítója. A program szerint az meghívottak főleg a demokráciába és az intézményekbe vetett bizalom megújításáról és újjáépítéséről, a gazdasági növekedésről és fellendülésről, a technológiai kormányzásról, a 21. századi biztonságról és az egészségügyi ellenálló képességről diskuráltak.

„Ahhoz, hogy jobban építkezzünk, alkalmaznunk kell a világjárvány során levont tanulságokat. Közös célokat kell megfogalmaznunk és ezekre közös megállapításokat kell alkalmaznunk, hogy a jövőbeli válságok megelőzhetőek legyenek”

– ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a konferenciát Zuzana Čaputová, Szlovákia államfője. Mellékszál ugyan, de a magyar kormányt csupán Szijjártó Péter külügy és Benkő Tibor hadügyminiszter képviselte, miközben – más-más panelbeszélgetésekben Karácsony Gergely és Bajnai Gordon is feltűnt. Hiába tehát a nagy V4-es együttműködés hangoztatása, úgy látszik, Orbán Viktor nem kapacitálja a részvételt a pozsonyi fórumon, ahol egyébként a szlovák házigazda mellett az osztrák és horvát kollégája is felszólalt, mint ahogy a lengyel is. A több mint 140 előadó (mintegy 100 országból) között olyan geopolitikai témában nagyágyúnak számító neveket találunk, mint Francis Fukuyama, vagy Victoria Nuland az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára.

Az Ivan Korčok szlovák és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterek, valamint Marina Sereni olasz külügyminiszter-helyettes asszony, illetve Daniela Schwarzer a Nyílt Társadalom Alapítvány New York-i irodájának a vezetője között zajlott panelbeszélgetésen az Európai Unió, mint globális szereplő helyét próbálták meghatározni.  Alexander Schallenberg szerint az EU egyik nagy erőssége, hogy megvan az a rejtett kapacitása arra, hogy azonos hangon képes kommunikálni, és az ezzel együttjáró hitelességet is fel tudja mutatni.

„Amit hiányol, hogy hiába az EU a legnagyobb nemzetközi donor szervezet és kereskedelmi blokk, az ezzel járó előnyöket nem tudja a maga javára fordítani”

Sereni miniszter-helyettes asszony csatlakozott osztrák kollégájához, szerinte is alkalmas lenne az európai közösség ettől hangsúlyosabb globális szerep betöltésére. A szlovák külügyminiszter ezzel szemben arra helyezte hangsúlyt, hogy mielőtt kitűzzük a nagy stratégiákat, nézzük meg mit értünk el eddig. Az unió a hátsó udvarában, a Nyugat-Balkánon és a posztszovjet térségben, ahol eddig a sikerek elkerülték a szervezetet. Korcok szerint fel kell készülnie az EU-nak olyan kihívásokra, mint a liberális demokráciák elleni támadások, és a digitális fejlesztések következtében megváltozó világunk.

„Nem lehetünk ott a globális szintéren, mint játékos, amíg a belső koherencia hiányzik”

– mondta a szlovák diplomácia vezetője.

Daniela Schwarzer szerint az EU hitelessége ott kezdődik, hogy mennyire értékorientált a közösség külpolitikája, szerinte nagy probléma, hogy a 27 tagállam nem fog megalkotni a közeljövőben lesz képes egy közös kül- és védelmi politikát. Pedig a pandémia is megmutatta mennyire szükség lenne egy magasabb szintű kooperációra a tagállamoknak. Schwarzer szerint „az EU-nak el kell végeznie a kockázatértékelést, ez alapján pedig létrehoznia azon eszközöket, amelyek szükségesek az egyhangú cselekvéshez.”

A térségünket érintő kérdésekben Victoria Nulanddel is láthattak a résztvevők egy élő, online interjút. Az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkárát, aki az Obama-kormányzatban az európai ügyekért felelt ugyanott, a New York Times moszkvai tudósítója kérdezte az Egyesült Államok közép-európai stratégiájáról.

A helyettes-államtitkár megerősítette, Biden elnök elkötelezettségét Ukrajna területi integritásának védelmével kapcsolatban, az Biden adminisztráció támogatja a jelenlegi ukrán vezetését. Ugyanakkor üdvözlik az orosz fél szándékát a minszki folyamat folytatásában.

Ami a napokban zajlott Putyin-Biden találkozót illeti, Victoria Nuland úgy értékelt, hogy a saját kitűzött céljaikat elérték, az kifejezetten hasznosnak bizonyult.  Azonban figyelmeztetett arra, hogy a puding próbája az evés, és jelenlegi amerikai-orosz kapcsolatokban

„ez a puding még nem túl ízletes”

Arra kérdésre, hogy az Egyesült Államok mit tesz a Közép-Európában jelenleg észlelhető erős vezető iránti vonzalom ellen és az autokratikus-típusú berendezkedések megfékezésére, a következő választ adta: „A nemzeteinknek együtt kell működniük, hogy megvédjék a demokráciát, a demokratikus intézményeket.  Amerika mindent meg fog tenni, hogy erősítse a joguralmat, a szabad választások lehetőségét és emberi jogok védelmét. Nemcsak Közép-Európában, de a világ minden részén kész kiállni ezen értékek mellett”. Felhívta a figyelmet hogy azon államok, amelyek egyszer már megfeleltek a nagyon magas NATO sztenderdeknek, azok kötelesség ezen értékek védelmeznie.

„A G7 csúcs nagy eredményeként értékelte a fejlett államok közös vakcina felajánlását a kevésbé fejlett országok számára. Ez egy jó példa a közös összefogásra”

A beszélgetésben kiemelt témakör volt a kiberbiztonság, az erősödő orosz kémtevékenység mellett az orosz-kínai közeledés is. Az utóbbira reagálva az államtitkár megjegyezte, hogy Oroszország gondolja meg kétszer is, mielőtt még jobban függésbe kerül Kínától. A térségbeli kínai befektetések megléte alapvetően nem gond, csak ezeknek átláthatónak és elszámoltathatónak kell lennie – tette hozzá.

Végül, résztvevői kérdésre válaszolva elítélte a magyar parlament által napokban megszavazott pedofilellenes törvényt, annak esetleges diszkriminációt magában rejtő részei miatt. „A modern demokráciákban, Magyarországot és Lengyelországot is beleértve nincs helye a nemi alapú diszkriminációnak, ezen alapvető emberi jogokért Washington eddig kiállt és ezután is ki fog állni”- tette nyilvánvaló az amerikai álláspontot Victoria Nuland.

MEGOSZTÁS