//New Yorkot ostromolják az oroszok

New Yorkot ostromolják az oroszok

MEGOSZTÁS

Oroszország tovább folytatja a felőrlést, és különösen a Donbasszban lassan, de biztosan nyomul előre. Látványos az előrehaladás Toreck/Dzerzsinszk agglomerációjában, és egyre nehezebben tartják a védelmi vonalat az ukránok a kulcsfontosságú Csasziv Jar városában.

Miközben a frontokon egy ideje viszonylagos a nyugalom, egyik oldalról sem szűnnek a mélységi, a hátországot érintő csapások. Orosz részről továbbra is szisztematikusan rombolják az energetikai infrastruktúrát és folyamatosan lövik a raktárakat, addig az ukránok immár állandó jelleggel támadják a Krímet és a határ menti orosz területeket. Az elmúlt napokban az egyik oldalról a napokban katonai raktárakat értek csapások Odesszában és Iljicsevszkben, míg az ukránok a Rosztovi, a Krasznodari, a Kurszki, és természetesen a Belgorodi területet lőtték drónokkal. Rakéta támadások érték Gorlovkát és Donyecket is. A Krímben rakéta támadás veszélye miatt többször is időlegesen lezárták a Krími-hidat, de megszólaltak a szirénák Szevasztopolban is.

„A harkivi/harkovi fronton már 40 ezer ukrán áll szemben ennél érezhetően kevesebb orosszal, mégsem tudják visszaszorítani őket”

Nagyon lassan tudnak előre haladni még a legjobb ukrán alakulatok is, és további erősítésre lenne szükségük, amely még tovább vékonyítaná a védelmet a front többi szakaszain. De nemcsak több katonára van szükség, hanem technikára is. Ahogy Volodimir Zelenszkij a Bloombergnek elmondta, Ukrajna hálás a nyugati partnereknek a támogatásért, de a megígért segítség túl lassan érkezik, ami megnehezíti a helyzetet a frontvonalakon. Mint fogalmazott, 14 dandár van, amelyek nem rendelkeznek a szükséges fegyverekkel, amelyeket már jóváhagytak, de nem érkezett meg.

„Így az események egyelőre egyértelműen Moszkva forgatókönyve szerint haladnak, hiszen az egyik legfőbb cél ezzel a művelettel a több mint 1200 kilométeres front széthúzása, az ukrán ellenállás gyengítése egyéb, stratégia szempontból fontos pontokon”

Az oroszok komoly veszteségek árán, de biztosan tartják Harkiv térségében a frontot, és képesek folyamatosan pótolni a kiesett személyi állományt. Igaz, ez lelassította orosz részről is a műveletet. A leghevesebb harcok most is Volcsanszkban és Lipci környékén folynak.

„Közben a már említett új taktikai elgondolás jegyében az orosz erők folytatják az előrenyomulást a front eddig <alvó> szakaszán, Gorlovkától nyugatra Toreck irányában, ahol részben az átcsoportosítások miatt az átlagosnál gyengébb az ukrán védelem”

A front a New York-Toreck/Dzerzsinszk-Szevernoje/Kirovo háromszögben lényegében 2014 óta mozdulatlan volt. Ez a Donbassz mélyén fekvő terület tipikusan tele van bányákkal, szakadékokkal és szemétlerakókkal, és ekörül épült tíz éven át az ukrán védelmi rendszer. Az agglomeráció központja Toreck, ahol a Szovjetunió szétesésekor 50 ezren laktak, a legtöbben pedig a Dzerzsinszkugol nevű trösztben dolgoztak. Toreck elővárosában a legnagyobb település Szevernoje/Kirovo, míg New York a régi fenol üzem romjaival ennél is kisebb.

„A Nagy Katalin idejében Európából Novorosszijába áttelepült protestáns anabaptista mennonita szekta tagjai által alapított falucskának egyébként ez a történelmi neve”

A szovjet időkben csak 1951-ben, az amerikai kapcsolatok megromlása után nevezték át a települést Novgorodovkának, az ukrán hatalom végül 1991 után a befektetések reményében visszaadta a falunak az eredeti nevét. A mennonitákat közben még az 1930-as években kitelepítették az Amuri területre.

„A frontnak ez a szakasza Ozarjanovkától délnyugatra egészen Toreck északnyugati elővárosáig, a Druzsba nevű településig a közelmúltban lendült mozgásba”

A terepviszonyok és a tíz éve épülő erődrendszer miatt a védelem erős, ezért sokáig úgy tűnt, hogy ebben az irányban a potenciálisan nagy veszteségek miatt az orosz erők nem indítanak támadást, és inkább észak felől bekerítik az agglomerációt, amelynek elfoglalásával megnyílhat az út Konsztantyinovka, az Ocseretyinótól Csasziv Jarig/Csaszov Jarig húzódó ukrán védelmi rendszer logisztikája miatt fontos település felé.

A szárnyakon támadni és bekeríteni a régiót azonban hosszú ideig tart, így az oroszok június végén váratlanul frontálisan támadtak Druzsba, Sumi, Szevernoje irányában, és gyorsan Toreck előterébe értek.

„Az ukrán védelem a hosszú évek viszonylagos nyugalmába belesüppedve erre nem igazán számított, és passzívan reagált az előretörésre. Olyannyira, hogy a front azóta leváltott ukrán parancsnoka, Szodol tábornok az orosz áttörés idején éppen italozott ”

Hasonlóan a korábban Avdijivka/Avgyejevka ellen megindított offenzívához, ahol a védők a beton  erődrendszer fedezékében szintén érezhetően elkényelmesedtek. Az első napokban elesett Sumi, az oroszok elfoglaltak két kulcsfontosságú magaslatot, betörtek Szevernojéba, és három kilométerre voltak Torecktől. Az elmúlt napokban tovább nyomultak előre, és áttörtek New Yorknál, elfoglalták Jurjevka és New York déli részét. Az ukrán közvélemény jelenleg már Toreck és az elővárosában lévő települések elesésével számol. A támadás azonban – akárcsak korábban Avgyejevka esetében – kissé lelassult, hiszen a további előrenyomuláshoz biztosítani kell a szárnyakat. E szempontból fontos New York, amelyet állandó nyomás alatt tartanak, és a védelem egyre nehezebben tartja az állásait. Az oroszok törik fel a védelmet Druzsbánál és Szevernojenél is, és az aknazárak és a megerősített erődrendszer ellenére lassan, de nyomulnak előre az egész agglomerációban. A Bild haditudósítója, Julian Röpcke szerint az orosz hadsereg három kilométert haladt előre Zalizne/Artyomovo felé is.

„Itt is bebizonyosodott, hogy az ukrán erők nem tudják tartani az egész 1200 kilométeres frontot, és ahol gyengül a védelem, oda tartalékokat csoportosítanak át. Az oroszok folytatják a felőrlést, az ezer apró vágás taktikáját, és ehhez van is elegendő katonájuk”

Jelen esetben a teljes áttörés megakadályozásához komoly erőket kellene átcsoportosítani, ehhez azonban most sem idő, sem erő nincs, és félő, hogy akkor az oroszok máshol törnek át. Így az oroszok előbb beveszik New York települést, ami után Toreck félig bekerítésbe kerül, mint ahogy a régi vonalakat Gorlovka körül New Yorktól keletre védő erők is.

Ocseretyinótól nyugatra az oroszok a Pokrovszk-Konsztantyinovka-Csaszov Jar autópálya irányában haladnak. Folyamatosan fésülik át és tisztítják meg ezt az erdős területet, a harcok most Karlovka  környékén folynak. Az ukrán utánpótlás szempontjából fontos főútvonalig ezen a szakaszon az orosz erők már csak pár kilométerre vannak.

„Csasziv Jar/Csaszov Jar keleti részéből eközben az oroszok kiszorították az ukrán erők maradékát is, és intenzíven folytatódik a város ostroma”

Az Euronewsnak egy ukrán katonai szóvivő helyzetértékelésére alapuló beszámolója szerint az orosz tüzérség hónapok óta tartó csapássorozatában a stratégiai fontosságú donyecki város, az egykor 12 ezer lakosú Csasziv jar gyakorlatilag romhalmazzá változott és elnéptelenedett. Mint Nazar Voloscsin elmondta, Ukrajna védelmi állása „megsemmisült”, és ha a csapatok a térségben maradnak, az komoly áldozatokkal fenyeget, mert a térségben állomásozó ukrán zászlóalj parancsnoka, Oleh Sriajev szerint az orosz csapatok létszáma tízszeres az ukrán erőkéhez képest. Oroszország az elmúlt héten mintegy1300 csapást mért, közel 130 siklóbombát vetett be, és 44 szárazföldi támadást hajtott végre. Az orosz erők azért ostromolják hónapokon át a stratégiai jelentőségű – magaslaton fekvő – várost, mert potenciális bázisként használhatják az utolsó és legerősebb donbasszi ukrán védvonal, Kramatorszk és Szlovjanszk/Szlavjanszk városok felé történő előrenyomuláshoz. Megszerzésével elvágják továbbá a kritikus ukrán utánpótlási útvonalakat, és közelebb hozná Oroszországot a donyecki régió elfoglalásához.

„Marjinkától délre Paraszkovjevkától nyugatra már Konsztantyinovka közelébe értek az oroszok, Krasznogorovkának pedig az északi kerületeit támadják”

Aktivizálódik az orosz tevékenység Szvatovo-Kupjanszk térségében, valamint Avgyejevkától nyugatra is. A Zaporizzsjai fronton Rabotyino körzetében is intenzívebbé váltak az orosz légi csapások, Nyeszterjanka közelében pedig fél kilométert haladtak előre az orosz erők, az ukrán dróntámadások azonban ebben a térségben komoly kihívást jelentenek. Összecsapások vannak Herszon körzetében is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.