//Nem csökken a nyomás Energodaron

Nem csökken a nyomás Energodaron

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 11-i eseményeiről.

▪️ A Kurszki területen fekvő Gluskovszkoje határátkelőt ért ukrán tüzérségi belövés során három orosz határőr szenvedett sebesüléseket. Válaszul az orosz haderő Szumi és Csernyigov régiók határmenti területeit lőtte.

▪️ A reggeli órákban orosz rakétatámadás érte a Harkov északkeleti részén kitelepült ukrán haderőt.

▪️ Szoledar és Artyomovszk térségében az orosz légierő aktív támogatása mellett tovább folynak a helyi harcok, akárcsak az Artyemovszktól délre fekvő Kogyema esetében is.

▪️ Gorlovkától északra folyik a nemrég elfoglalt Zajcevo település megtisztítása.

▪️ Donyeck térségében tovább folynak a harcok Peszki környzetében. Az ukrán haderő további tartalékokat telepített a település északnyugati külterületeire, miközben az orosz oldal TOSz-1A Szolncepjok termobár rakéta-sorozatvetőt alkalmaz az ukrán megerősített állások feltörésére.

▪️ A Donyecket ért ukrán tüzérségi belövések következtében több civil megsérült, illetve találat érte a helyi sörgyár területét is. Az incidens következtében jelentősebb mennyiségű ammónia szivárgott ki a környzetbe.

▪️ Az Ugledar melletti Nyikolszkoje térségében két gyalogsági harcjárművel megtámogatott ukrán szakasz próbált meg sikertelenül áttörni a szakadár vonalakon, ám a technika elvesztését követően visszavonult a kiindulási pozícióba.

▪️ A zaporozsjei front térségét kölcsönös tüzérségi párbajok jellemzik, az orosz haderő a Malaja Tokmacska, Burlatszkoje és Belogorje térségébe települt ukrán alakulatokat támadta.

▪️ Az ukrán haderő ismét tüzérségi támadást intézett az energodari atomerőmű területe ellen, amelynek következtében kigyulladt a kiégett fűtőelemek melletti tűzoltó állomás.

▪️ Az energodari atomerőművet Herszonnal, illetve a Krímmel összekötő távvezeték egyik tartóoszlopát vélhetően ukrán diverzáns alakulatok robbantották fel Csaplinka térségében. Herszonhoz kapcsolódóan újabb orosz rakétatámadás érte a nyikolajevi ukrán katonai létesítményeket.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.