//Navalnijt kétszer is megmérgezték?
„A frissen felmerült állítólagos második mérgezés kapcsán azonban – ha lehet – még több a kérdés, mint a feltételezett első esetében” #moszkvater

Navalnijt kétszer is megmérgezték?

MEGOSZTÁS

Úgy tűnik, a nyugati sajtó megelégelte, hogy kezd elaludni a Navalnij-ügy. Jobb magyarázat ugyanis nem nagyon van arra, hogy a The Times szerint Berlinbe szállítása előtt a omszki kórházban az orosz titkosszolgálat másodszor is megpróbálta likvidálni az orosz ellenzéki politikust.

„A frissen felmerült állítólagos második mérgezés kapcsán azonban – ha lehet – még több a kérdés, mint a feltételezett első esetében” #moszkvater
„A frissen felmerült állítólagos második mérgezés kapcsán azonban – ha lehet – még több a kérdés, mint a feltételezett első esetében”
Fotó:EUROPRESS/Handout/Instagram account @navalny/AFP

Alekszej Navalnijról a minap még egy téli képet láthatott a nagyérdemű az egyik közösségi portálon. Feleségével sétálgatott, talán egy síparadicsomban. Előtte arról értesülhettünk, hogy az ellenzéki politikus németországi rehabilitációja rendben zajlik, Navalnij pedig megfenyegette az orosz hatalmat, hogy készüljön, mert amint meggyógyul, hazatér. Putyin ellenzékének tűzben tartásához azonban ez kevésnek tűnik, s egyébként is addig kell ütni a vasat, amíg meleg. A Navalnij-ügy pedig kezd kihűlni. A minap már az sem nagyon érdekelte a világsajtót, hogy mit mondott róla az orosz elnök.

„Ebbe a méla csendbe robbant bele a brit The Times „értesülése”, miszerint Alekszej Navalnijt kétszer is megmérgezték.

A bombasztikus hír alapján még az omszki kórházban, ahol a titkosszolgálatok a politikus beszállítása után a főorvos szobájában rendezték be főhadiszállásukat. S a brit lap – természetesen névtelen – titkosszolgálati forrásai szerint az oroszok még Navalnij Berlinbe szállítása előtt be akarták fejezni, amit elkezdtek. A német titkosszolgálat állítólag arról értesítette brit kollégáit, hogy a terv szerint a mesterséges kómában lévő orosz ellenzékinek holtan kellett volna megérkeznie Berlinbe. A szakértők szerint Navalnijt azonban ismét megmentette a beadott antropin.

„A hírt eddig egyedül az omszki kórhát toxikológus főorvosa Alekszandr Szabajev kommentálta, aki kacsának nevezte a történetet. Mint mondta, egy esetleges második mérgezéssel kapcsolatban fel sem merültek kérdések – de náluk az elsőt sem állapították meg – s a beteghez a kórházban csak az orvosok és az ápolók juthattak be”

A németországi vizsgálatok ezzel szemben arra jutottak, hogy a politikust a még Tomszkban az alsóneműjére vagy a derékszíjára juttatott harci méreggel, a Novicsokkal akarták kiiktatni, a pilóta lélekjelenléte megmentette.

„A frissen felmerült állítólagos második mérgezés kapcsán azonban – ha lehet – még több a kérdés, mint a feltételezett első esetében”

Először is érthetetlen, hogy erről ezidáig miért nem beszélt senki. Az még inkább magyarázatra szorul, hogy miért voltak képtelenek megmérgezni az orosz titkosszolgálatok Navalnijt, ha már annyira akarták. Ráadásul hazai pályán, kórházi körülmények között. Ennyire „bénák” lennének az orosz titkosszolgálat munkatársai? Nem hiszem. Ennyire nem értenének az egyébként tömegpusztító Novicsokhoz? Azt sem. Netán megint valamiről el kell terelni a figyelmet az ügy felpiszkálásával? Vagy inkább a közelgő duma választások kontextusában érdemes vizsgálni a mostani bombasztikus hírt? Esetleg a nyugati média egyszerűen csak napirenden akarja tartani a történetet, mint azt láttuk a Szkripal-ügy esetében?

„De nem teljesen érthető az sem, hogy Berlin miért nem működik együtt az orosz hatóságokkal”

Moszkva többszöri kérése ellenére sem osztották meg még részben sem az orosz hatóságokkal a vizsgálatok eredményeit. Ugyanakkor nagy a felháborodás amiatt, hogy Oroszországban eddig nem indult hivatalos eljárás az ügyben. Erre válaszolva közölte a minap Vlagyimir Putyin, hogy egy dolog, hogy egy ember majdnem meghalt, ám ez még nem jelenti automatikusan minden esetben a bűnügyi eljárás megindítását. Putyin szerint azonban az eset körülményeinek tisztázása folyik, amelyben sokat segítene, ha a németek ebben a vizsgálati eredmények megosztásával segítenének. Az orosz elnök szerint azonban még csak nem is válaszolnak a kérésekre.

Putyin egyébként bejelentette azt is, hogy nem állt le a nyomozás egy másik ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov 2015-ös meggyilkolása ügyében sem, és a végrehajtók korábbi elítélése után már a hatóságok látókörében vannak a megrendelők is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.