//Mindent egy lapra tesz fel Babis
„Babis pártja a Pandora-iratok miatt bizonyára veszít néhány százalékot, ám még így is nyerhet” #moszkvater

Mindent egy lapra tesz fel Babis

MEGOSZTÁS

A Pandora-iratok nyomán kirobbant offshore botrány ellenére is megnyerheti az október 8-án és 9-én tartandó cseh parlamenti választásokat Andrej Babis pártja, az ANO-nak (Igen) azonban komoly gondjai lehetnek a kormányalakítással. Babis – most úgy tűnik – mindent egy lapra tesz fel, és amennyiben ellenzékbe szorul, kiszáll a politikából. Egy napokban tett nyilatkozatában kifejtette, hogy nem érdekli a köztársasági elnöki poszt sem.

„Babis pártja a Pandora-iratok miatt bizonyára veszít néhány százalékot, ám még így is nyerhet” #moszkvater
„Babis pártja a Pandora-iratok miatt bizonyára veszít néhány százalékot, ám még így is nyerhet”
Fotó:EUROPRESS/Michal CIZEK/AFP

Tavasszal még az orosz kémüggyel akarták erős külföld támogatással bíró ellenfelei megbuktatni Andrej Babist, a cseh miniszterelnök egy huszárvágással kivédte a támadást. Kormánya kisebbségben is végigvitte a négy évet, az év elején még a választások előrehozásáról álmodozó, a manapság divatos zöld ideológiával megspékelt liberális „kalózok” pedig az akkori vezető helyről visszacsúsztak a harmadik pozícióba.

„Babis pedig időt nyert ahhoz, hogy a járvány sok tekintetben botrányos kezelés után a kedélyek megnyugodjanak. A nyitás, a gazdaság újraindítása, és nem utolsó sorban az oltási kampány sikeres lebonyolítása ismét az élre röpítette a populista Babist, aki ismét bizonyította, hogy nem adja meg könnyen magát”

Babis népszerűsége abban rejlik, hogy folyamatosan méri a közhangulatot, és ennek alapján politizál. Jó populistaként azt mondja, amit a választók hallani szeretnének. A támogatottsága főképp az idősek körében magas, míg a fiatalok inkább a kalózokat preferálják. Döntő lehet, merre hajlanak inkább a 40-40-esek.

Ellenfelei azonban még tartogattak számára egy a tavaszihoz hasonló meglepetést. Ezúttal ismét az üzleti múltjához nyúltak vissza, és egy 2009-es, erősen pénzmosás gyanús offshore üggyel álltak elő. A mindeneke előtt a liberális fősodorból kilógókat, és a renitenskedő útitársakat (ld. Zelenszkij) levadászó, illetve figyelmeztető Pandora-dosszié nyilvánosságra hozásával véletlenül éppen a kampány hajrájában robbant Babis alatt a bomba.

„Az itt nyilvánosságra hozott ingatlan ügylet még jóval azelőtt köttetett meg, hogy Babis belépett volna a politikába, az üzleti múltjából fennmaradt aknákat azonban érthető módon most robbantják fel az őt félreállítani akarók”

Az ügy tényleg szövevényes. A céghálózat első cége a Babis által bevitt 15 millió eurót kölcsönadta egy szintén általa tulajdonolt másik, amerikai cégnek, az pedig egy monacói leányvállalatát bízta meg a franciaországi ingatlan vásárlással. Az ingatlanokat v megvásárló leányvállalat nem volt semmilyen szerződéses kapcsolatban az első céggel, és semmi garancia – sem kezes, sem zálog – nem volt arra, hogy az első cég visszakapja a hitelt. Később mindkét cég, az első, ami a kölcsönt adta, és a másik, ami az elsőtől felvette a kölcsönt, jogutód nélkül megszűnt. Az első cég azonban, amelynek a vagyona a 22 millió dolláros követelés volt a másik cég felé, egy svájci bank monacói fiókjától felvett banki hitellel takarta be a lyukat, és ettől fogva ezt a banki hitelt tüntette fel a pénz eredeti forrásaként. Az ingatlanokat birtokló leányvállalat még létezik, de a székhelyén csak egy postafiók-szolgáltatót találtak a cseh újságírók. A gyanú az, hogy valójában sem a cégek nem hiteleztek egymásnak, sem az első cég nem vett fel bankhitelt.

„Tipikus közép-kelet-európai pénzmosási ügynek tűnik a Babis múltjából felbukkant akna, amelynek hatását még nem tükrözhette a választások előtt öt nappal közölt közvélemény-kutatás. Később a cseh választási törvény szerint már nem lehet népszerűségi listákat publikálni”

A STEM közvélemény-kutató intézet szeptember végi állapotot tükröző felmérése az Andrej Babis kormányfő vezette populista mozgalom támogatottságát 27,3 százalékra mérte, ami csak két ponttal maradt el a négy évvel ezelőtti választások eredményétől. A második helyen a három pártot, a jobbközép Polgári Demokrata Pártot (ODS), a jobboldali liberális TOP 09-et, és a kereszténydemokratákat (KDU-CSL) tömörítő SPOLU (Együtt) szövetség állt 21,4 százalékkal, míg őket a tavasszal még vezető, leginkább talán a német Zöldekhez hasonlító Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek párt koalíciója követi 17,4 százalékkal. Bejutna még a képviselőházba a japán származású üzletember, Tomio Okamura vezette radikális, cigány- és bevándorlásellenes, euroszkeptikus, az EU-ból a kilépést szorgalmazó Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 12,3 százalékkal, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 6,5 százalékkal, illetve a rendőrség korrupcióellenes osztályának volt parancsnoka, Robert Slachta által létrehozott Prísaha (Eskü) nevű mozgalom 5,7 százalékkal. A küszöb alatt maradna ugyanakkor az ANO jelenlegi koalíciós partnere, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD).

„Babis pártja a Pandora-iratok miatt bizonyára veszít néhány százalékot, ám még így is nyerhet”

Ez az első feltétele annak, hogy esélye legyen a kormányalakításra. Támogatója, az utóbbi időben betegeskedő Milos Zeman államfő ugyanis kijelentette, hogy mindenképpen a győztest kéri fel erre. Még akkor is, ha a második és harmadik helyen mért két ellenzéki pártszövetségnek meglenne a 200 fős cseh alsóházban a többséghez szükséges 101 képviselője. Erre akkor van komoly esély, ha a kis pártok közül minél kevesebben jutnak be a parlamentbe.

„Zavaros, kaotikus időszak előtt áll Csehország, hiszen a kormányalakítás nagyon nem lesz egyszerű. Erre elemzők szerint jelenleg 50-50 százalék esélye van Babisnak és az öt pártot tömörítő két ellenzéki koalíciónak”

Ebben az időszakban kulcsszerepe lesz az államfőnek, így Zeman betegeskedése csak fokozza a bizonytalanságot. Az biztosra vehető, ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor a külpolitika a német Zöldekéhez válik hasonlóvá. Ennek legnagyobb kárvallottja pedig a visegrádi együttműködés lehet, amely politikai értelemben széteshet. Nem véletlen tehát, hogy Orbán Viktor elment kampányolni Babis mellett, míg Emmanuel Macron erre nem volt hajlandó.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.