//Milyen az élet Oroszországban?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Milyen az élet Oroszországban?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang legújabb adása kifejezetten különleges témát, szerkesztőnk oroszországi útját dolgozza fel. Milyen most az élet Oroszországban? Mennyire hatnak a szankciók? Mit lehet enni és hogyan lehet telefonálni? Mit kell tudni a világ első úszó atomerőművéről?

A Roszatom meghívására oldalunk szerkesztője egy egyedülálló élményben, Moszkva mellett az orosz Távol-Kelet – pontosabban az orosz észak – felfedezésében vehetett részt. A szankciók következtében már maga a kijutás is kalandosnak indult, mivel közvetlen légi összeköttetés hiányában Dubajon keresztül lehetett csak az orosz fővárost elérni. Ezt követően egy rövid, egy napos moszkvai bejárás következett, ahol finoman szólva sem estek egybe a szerző személyes tapasztalatai és élményei a nyugati média által hangoztatott frázisokkal.

„Moszkva köszöni szépen jól van, és még ha kezdetben adódtak is nehézségek a szankciók következtében, azokra jelentős részben mára sikerült úrrá lenni. Sőt, bizonyos részben még az innováció katalizátoraiként is szolgálhatnak a nyugati tiltások”

Moszkvából 10 órás repülőúttal Pevekbe érkezve szintén nem egy összeomló gazdaságú ország képe tárult a szemünk elé. A novoszibirszki Tolmacsevo repülőtér és annak tranzitvárója egyenesen a legmodernebb nyugati párjaival veheti fel a versenyt, miközben az orosz árszínvonal többségében a magyar alatt marad. Pevekben is inkább a helyiek által tragikusként leírt 1980-90-es évek pusztulásának mementói azok, amelyek sebeit még a mai napig lehet látni Oroszország legészakibb városában. Ám a 2019-ben odatelepült úszó atomerőmű új lehetőségeket nyitott mind a helyiek, mind pedig a helyi gazdaság számára. Mire szolgál és milyen lehetőségeket rejt magában a világ első úszó atomerőműve? Milyen az élet a sarkkörön túl? Hogyan fogadják a külföldieket Oroszországban?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.