//Mihalkov bajusza
Nyikita Mihalkov #moszkvater

Mihalkov bajusza

MEGOSZTÁS

Ukrajnában kiretusálták a világhírű filmrendezőt a Vlagyimir Putyinról készült ellenzéki hangvételű dokumentumfilmből

Nyikita Mihalkov #moszkvater
Nyikita Mihalkov
Fotó:EUROPRESS/Kirill Kallinikov/Sputnik

Elnézést. Már megint Ukrajna! Pedig csak minden tizedik őrületet idézzük be. Ez a magáról megfeledkezett, a fájdalomba kissé belezakkant, egykor szeretetre méltó ország egyszerűen nem hagyja békén az újságírókat. Keleti szomszédunk napról napra produkál olyan abszurd történeteket, amelyeket egyszerűen nem lehet kihagyni. Már csak azért sem, mert annyira megmutatják egy ország lelkiállapotát.

Nézzük a legutóbbit! Az ukrán filmforgalmazók kitörölték a Putyin tanúi című dokumentumfilmből a világhírű filmrendező Nyikita Mihalkov arcát. Tudják, mint egykor a bolsevikok. Ráadásul ez a film aztán minden, csak nem orosz propaganda. Nem számít! Oroszországot ki kell törölni az emlékezetből. Újra kell programozni az agyakat, és ebbe a folyamatba belezavar, ha felvillan egy filmben a Putyinnal szimpatizáló rendező arca. Felidézhet ugyanis az agyakban az olyan filmeket, mint Az etűdök gépzongorára, a Pereputty, az Oblomov néhány napja, a Csalóka napfény vagy A szibériai borbély. Olyanokat, amelyeken együtt sírtak és nevettek, élték meg az életüket ukránok és oroszok. S ez ma nem jó! Még a végén ismét megbékél egymással a két szláv nép. Az elmúlt öt évben elvetették a gyűlölet magvait, amelyek olyan szépen kifejlődtek, hogy a gyomot már azok sem merik visszanyesni, akik éppen ezzel az ígérettel kerültek a hatalomba.

Így aztán folytatják, amit a rossz emlékű Petro Porosenko és a Donbasszban tomboló nacionalista szabadcsapatai elkezdtek. S ha egy üzlet beindul, akkor nem kímél se Istent, se embert! Ha Nyikita Mihalkov a 150 Ukrajna biztonságára veszélyes, az országból kitiltott orosz „fekete listáján” van, akkor nincs kegyelem. Már az új kulturális miniszter mondta nemrég, hogy Mihalkov filmjeinek szimbolikája átlépi a „vörös vonalat”. Olyan gondolkodást jelenít meg, amely veszélyt jelent Ukrajnára. Megnéztem újra néhány filmet, és nem értem. No, mindegy. Ha ki van tiltva, akkor ki van tiltva. Túl fogja élni!

Azt azonban már végképp nem értem, hogy a ’90-es évek végén még a hatalom közelében dolgozó, azóta már Rigában élő, Oroszországot elhagyó dokumentarista filmjéből miért kell kiretusálni Mihalkov arcát. Vitalij Manszkij a Putyin szemtanúi című, az elnök hatalomra kerülésének éjszakáján forgatott, a rendszer természetét több-kevesebb sikerrel bemutatni hivatott alkotása aztán tényleg nem a Kreml szekerét tolja. Ahogy a rendező fogalmazott, az a film gyónás azért, amit csináltam. No, de nem számít, a kasza levág mindent! A cenzúra kitörli a múltat. Legalábbis megpróbálja. Nem értem, miért. De hagyjuk, ezt megérteni nem is akarom. Csak egyre lennék kíváncsi. Mihalkov jellegzetes bajuszát hogy lehetett eltüntetni. El lehet egyáltalán?

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.