//Miért ment Prigozsin Moszkvába?
Prigozsin #moszkvater

Miért ment Prigozsin Moszkvába?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az UltrahangPlusz közös projektjének, a MoszkvatérPlusznak a legfrissebb adásában az elmúlt időszak híreit, érdekes megszólalásait elemeztük.

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője, és ezúttal az Ultrahang műsorvezetője, Király Tamás tallózott az elmúlt napok aktuális híreiből, és ezeken keresztül próbálták bemutatni a világban zajló folyamatokat.

Elsőként az Ukrán függetlenség napja kapcsán arról beszélgettünk, hogy nincs igazán mit ünnepelnie Ukrajnának, hiszen államiságának elmúlt 32 éve alatt soha nem volt ennyire kitett, mint manapság. Milyen áron igyekszik megőrizni a szuverenitását Ukrajna, és hogyan vált eközben vazallus állammá? De szóba jött az újabb  mozgósítás is, mint ahogy az is, hogy Volodimir Zelenszkij a hadiállapot ellenére hajlandó lenne megtartani az ősszel, majd tavasszal esedékes parlamenti- és elnökválasztásokat, ha azokat a Nyugat finanszírozza. Mennyiben gyengíti a választások elhalasztása az államfő és a rendszer legitimációját, és miért húzódozik Zelenszkij a megméretéstől? Aztán megnéztük, mi van amögött a hír mögött, hogy az ukránok egyre nagyobb számban hagyják el Lengyelországot, és mennek tovább nyugat felé. Miért jó Európának az ukrán munkaerő? De visszatértünk Prigozsin halálának kérdésére is, és azt találgattuk, hogy ki állhat a történetek mögött, valamint mi lesz a Wagner csoporttal és az afrikai projektekkel? Miért repült Prigozsin Moszkvába, és kikkel tárgyalt ott a halála előtt? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral Király Tamás.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden hetenként általában kedden érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.