//Mi van az ijesztő számok mögött?
Temetői alkalmazottak viszik egy koronavírus fertőzésben elhunyt koporsóját egy szentpétervári temetőben 2020. május 6-án #moszkvater

Mi van az ijesztő számok mögött?

MEGOSZTÁS

A fertőzések napi 10 ezres növekedése az abszolút számokat nézve ijesztő, ám a lakosság arányában vizsgálva, a koronavírus-járvány orosz mutatói sokkal jobbak a világátlagnál. A járvány tetőzése közepette Vlagyimir Putyin feloldotta az országos kényszer szabadságot, Moszkvában azonban a hó végéig még maradnak a szigorú intézkedések.

Temetői alkalmazottak viszik egy koronavírus fertőzésben elhunyt koporsóját egy szentpétervári temetőben 2020. május 6-án #moszkvater
Temetői alkalmazottak viszik egy koronavírus fertőzésben elhunyt koporsóját egy szentpétervári temetőben 2020. május 6-án
Fotó:EUROPRESS/OLGA MALTSEVA/AFP

Ijesztő számokkal riogatja a nagyérdeműt a koronavírus oroszországi terjedése kapcsán a média. Sokakat megijeszthet, hogy megfertőződött, és a minap kórházba szállították már Putyin szóvivőjét Dmitrij Peszkovot is. A SARS-CoV-2 koronavírust az orosz vezetők közül eddig Mihail Misusztyin kormányfő, Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter szervezetében mutatták ki. Első pillantásra valóban megdöbbentő a megbetegedések a napi 10 ezres nagyságrendű növekedése is, ha azonban a számokat nemzetközi összehasonlításban és a lakosság számához viszonyítva vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a helyzet nehéz – mindenek előtt Moszkvában és környékén, hiszen hiszen itt koncentrálódik a megbetegedések mintegy 60 százaléka -, ám egyáltalán nem rosszabb, mint máshol.

„Sőt, az orosz mutatók az utóbbi jó két hét romló tendenciái ellenére most, a járvány első hullámának tetőzéskor is messze jobbak a világ átlagánál”

De nézzük sorba az adatokat. Már 6 milliónál jóval több tesztelés mellett – a WHO adatai alapján ennél több tesztet csak az Egyesült Államokban végeztek – a napok óta átlagosan 10 ezerrel növekszik a regisztrált megbetegedések száma. Eddig összesen mintegy 250 ezren fertőződtek meg – az esetek több mint 40 százaléka teljesen tünetmentes -, a halottak száma 2250, miközben már 48 ezren meggyógyultak. Az összes megbetegedést tekintve az Egyesült Államok után Oroszország immár második a listán. Megelőzi Nagy-Britanniát, és Spanyolországot is. Csak azt felejtjük el, hogy ezen országoknak Oroszország lakossága a duplája.

„Ha 10 ezer lakosra kivetítve nézzük az igazolt fertőzöttek számát, akkor Oroszország 16-os mutatóval a rangsorban a 32., miközben csak az összehasonlítás végett Magyarország (3,5) a 66. helyen áll. Az Egyesült Államok esetében ez a mutató 42, ami a 10. legrosszabb a világon, Spanyolország 49 fertőzöttel ebben a rangsorban az „előkelő” 6., a britek (35) a 13., míg az olaszok (37) a 11. helyen állnak”

Kimondottan alacsony a halálozási mutató, hiszen az 2250-es szám a fertőzöttek valamivel több mint 1 százalékát jelenti, ami jóval alacsonyabb a valamivel 7 százalék feletti világátlagnál. Az olasz 14, a brit 15,5 vagy a spanyol 10 százalékos arányról nem is beszélve. De az amerikai ráta is 5,5 százalékos, míg a magyar 11,4. A Financial Times a napokban az összes halálozás növekedése alapján azt számolgatta, hogy valójában 70 százalékkal több lehet Oroszországban a hivatalosan elismertnél a koronavírusban elhunytak száma, míg a Moscow Times duplájára teszi a valós számot.

„Ám ha megháromszorozzuk a hivatalos adatokat, az orosz halálozási ráta akkor sem éri el a világátlag felét sem”

Mint Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a hét eleji adatok alapján elmondta, Oroszországban a halálozási ráta kevesebb, mint egyhetede a világátlagnak. Ezt egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a fertőzöttek körében 25-ről 20,6 százalékra sikerült csökkenteni a tüdőgyulladásos esetek arányát, a megfertőződés és a kórházba szállítás közötti idő az egykilencedére, a fertőzés terjedésének sebessége pedig a korábbi 2,6 részére csökkent. Érezhetően, 1 körüli értékre csökkent a terjedési együttható (ez azt mutatja, hogy egy fertőzött az elkülönítésig hány embert fertőzhetett meg). A Roszpotrebnadzor ajánlásainak értelmében egyébként a régiók akkor térhetnek majd át a járványügyi korlátozások feloldásának első szakaszára, ha ez a mutató nem haladja meg az 1-et.

„Eközben az orosz vezetésnek nemcsak a járványt, hanem az ennek nyomán mélyülő gazdasági válságot is meg kell valahogy oldania. Sőt, fontos szempont a hatalom ilyenkor természetes népszerűség vesztésének a megállítása is”

Ez utóbbival magyarázható például, hogy egy ideje már az elnök jelenti be a pozitív döntéseket, míg a népszerűtlen intézkedéseket a régiók vezetői kommunikálják. A karantént ugyanis egyre nehezebben bírják mind az emberek, mind pedig a gazdaság. A bevételek csökkennek, nő a munkanélküliség, és mostantól föderális szinten újabb szociális intézkedések már nem nagyon várhatók. Igaz, az orosz vezetés eddig sem nagyon szórta a pénzt sem szociális célokra, sem pedig a gazdaság élénkítésére. Pedig a tartalékok ezt megengedték volna. A Kreml azonban tartalékol, és érezhetően egyensúlyoz a járvány féken tartása és a gazdaság újraindítása között. A szigorú járványügyi intézkedések miatt az Alfa Bank számításai alapján a GDP az utóbbi időben heti 0,5 százalékkal zsugorodott, a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter Makszim Resetnyikov pedig a veszteségeket napi 10 milliárd rubelre tette. A GDP várhatóan legalább 7 százalékos esése nem sok jót ígér, már a lakosság is türelmetlen a karanténban, és a jövedelmek is csökkennek, de hol nem?

„Ennek jegyében május 12-től Putyin feloldotta a március 30-án bevezetett országos kényszer szabadságot”

Mint hétfői televíziós üzenetében az elnök közölte, a 65 évnél idősebbek esetében ugyan megmaradnak a korábban bevezetett óvintézkedések, a járványhelyzet azonban megengedi a korlátozások fokozatos megszüntetését. Az eltérő körülmények miatt a rendelkezések enyhítésében vagy szigorításában az egyes régiók vezetése lesz illetékes. Moszkva főpolgármestere Szergej Szobjanyin még Putyin bejelentése előtt a hónap végéig meghosszabbította Moszkvában a szigorításokat , sőt bevezették, hogy a tömegközlekedést és a közösségi helyeket nem lehet maszk és kesztyű nélkül használni.

Ezen a héten 11 régió kezdheti meg a karantén intézkedések fokozatos lazítását, mert náluk a reprodukciós ráta 1, vagy kevesebb. További 22 régió is enyhíthetne, ők azonban nem felelnek meg két másik feltételnek. Így nem szabad a kórházi ágyállományuk fele, és esetükben a szűrések aránya sem éri el 100 ezer lakosra eső 70-et.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.