//Mi történt Kremencsukban?
Tűzoltók oltják a kremencsuki Amsztor bevásárlóközpont romjait 2022. június 27-én #moszkvater

Mi történt Kremencsukban?

MEGOSZTÁS

A kremencsuki Amsztor bevásárlóközpont kapcsán nemcsak az indulatok, de a sajtó is egyből elszabadult. Kijev a nyugati médiával karöltve a civil célpontok szándékos támadásával vádolja az orosz haderőt, miközben hadászati szempontból egy ilyen épület minimális jelentőséggel bír. Ezzel szemben sokkalta valószínűbb, hogy az üzletközpontra sajnálatos módon épp a szomszédos stratégiai jelentőségű járműjavítóból terjedt át a robbanás. Egyúttal a lehetséges áldozatok számát is hamar korrigálta Kijev.

Tűzoltók oltják a kremencsuki Amsztor bevásárlóközpont romjait 2022. június 27-én #moszkvater
Tűzoltók oltják a kremencsuki Amsztor bevásárlóközpont romjait 2022. június 27-én
Fotó:EUROPRESS/UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE/AFP

Számos kérdés merül fel a mai nap kigyulladt kremencsuki Amsztor bevásárlóközpontot ért találat kapcsán. Hisz akárcsak a vasárnapi kijevi lakóház esetében, semmi hadászati jelentősége nincs, miközben a folyamatos rakétatámadások mellett az ukrán hadiipar és katonai infrastruktúra számos egysége üzemel viszonylag zavartalanul. A kulcs pedig épp itt van.

„Ugyanis az üzletközponttól mindössze 90 méterre fekszik a <Kredmas> névre hallgató közúti járműgyár üzemtelepe, amely már 2014 óta végzi a kelet-ukrajnai harcokban résztvevő ukrán haditechnika javítását”

Mint azt a helyi Poltavainfo portál egyik, 2014 októberében publikált anyaga is közli, „a kremencsuki Kredmas járműgyár munkásai három nagyjavított BTR-70 lövészpáncélost adtak át a 92. gépesített dandárnak”. A károkról eddig nyilvánosságra hozott felvételeket, illetve a tűz és a lökéshullám terjedési irányát figyelembe véve szinte biztosra mondható, hogy maga a robbanás nem a bevásárlóközpontban, hanem az a mögötti területen keletkezett.

Ahogy a műholdképen is látszik, az üzletközpont közvetlenül a járműgyár mellett fekszik #moszkvater
Ahogy a műholdképen is látszik, az üzletközpont közvetlenül a járműgyár mellett fekszik
Forrás:Google Maps

„A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnhet, hogy nem a bevásárlóközpontot, hanem a stratégiai jelentőségű Kredmas üzemét érte találat”

Innen pedig aztán akár az alkalmazott robbanófej hatóereje, akár az ott tárolt gyúlékony anyagok/haditechnika/lőszer miatt a robbanás egyszerűen átterjedt az üzemcsarnok közvetlen közelében fekvő bevásárlóközpontra. Miután pedig az jórészt könnyen gyulladó anyagok felhasználásával épült, hamar lángra kapott. Egyúttal utóbbi magyarázatként szolgálhat a felvételeken hallható kisebb robbanásszerű hangokra, amelyek vélhetően a borítás égése során keletkeztek.

 Az égő üzletközpont

Másik kérdés az esetben érintett civilek létszáma.

„Utóbbi esetében abszolút túlzás a Zelenszkij által emlegetett 1000 fős érték”

Bár tény, hogy az incidens idején a bevásárlóközpont üzemelt, és voltak benne vásárlók – készülődve a június 28-i munkaszüneti napra –, mint az a helyszínen készült felvételekből látszik, minimális számú autó tartózkodott akkor a parkolóban. Magyarázat lehet erre az ukrajnai üzemanyag hiány, ám helyi jelentések alapján a kremencsuki olajfinomító még a többszörös orosz rakétacsapások után is képes üzemelni, és a hatóságok nagyjából mára képesek lettek a kieső forrásokat Lengyelország, Magyarország, illetve Moldova irányából pótolni.

„Ehelyett az 1000 fő inkább az épület lehetséges maximum befogadóképességét jelöli”

Az elnöki hivatal helyettes vezetője Kirilo Timosenko megerősítette a kremencsuki hatóságok által kiadott adatokat, amely szerint eddig az esetnek összesen 18 halottja és tucatnyi sérültje van, ám még tartanak a mentési munkák. Kétségtelen, hogy még ennyi ember halála is tragédia – és vélhetően számuk még emelkedni fog –, de messze elmarad a kormányzat által korábban hangoztatott 1000 főtől. Sajnos egy ilyen kiterjedt háború idején, mint az ukrajnai, a kremencsukihoz hasonló esetek óhatatlanul előfordulhatnak, amelynek legfőbb elszenvedője épp a konfliktusból kimaradó civil lakosság. Ám mindezek mellett érdemes emlékezni többek közt a kijevi Retroville bevásárlóközpont esetére, amely során az ukrán haderő szándékosan a bevásárlóközponton belül alakított ki tüzérségi lőszerraktárat. Jelen helyzetben viszont szinte biztos, hogy nem az Amsztor üzletközpont került az orosz rakétacsapás célkeresztjébe, hanem arra sajnálatos módon terjedt át a szomszédos üzem robbanása.Természetesen igaz, hogy mindez nem történt volna meg, ha nincs a háború, ha Oroszország nem támadja meg Ukrajnát.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.