//Megvették a macedón ellenzékieket?
Zoran Zaev macedón miniszterelnök az ország névváltoztatásának parlamenti szavazása után tartott sajtótájékoztatón 2018. október 19-én #moszkvater

Megvették a macedón ellenzékieket?

MEGOSZTÁS

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater számára

Furcsa előjelek után szavazta meg a nyugat-balkáni ország parlamentje a névváltoztatásra vonatkozó alkotmánymódosítást

Zoran Zaev macedón miniszterelnök az ország névváltoztatásának parlamenti szavazása után tartott sajtótájékoztatón 2018. október 19-én #moszkvater
Zoran Zaev macedón miniszterelnök az ország névváltoztatásának parlamenti szavazása után tartott sajtótájékoztatón 2018. október 19-én
Fotó:EUROPRESS/Robert ATANASOVSKI /AFP

Megszavazta az alkotmánymódosítást a nyugat-balkáni ország névváltoztatására vonatkozóan a macedón parlament. Ennek értelmében a jövőben az országot Észak-Macedóniának fogják hívni. Az alkotmánymódosítás elfogadásához a 120 fős parlamentben 80 képviselő szavazatára volt szükség a kétharmados többséghez. Ez az ellenzékből átszavazó 9 képviselő nélkül nem lett volna meg, hiszen így is csak egy szavazattal volt meg a kétharmados többség.

A szavazásra végül 10 órás halogatást követően került sor, amelyben 80-an igennel, míg 39-en nemmel szavaztak. Az átszavazókat, a jobboldali ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) kizárta tagjai sorából és a macedón demokrácia fekete napjának minősítette a parlamenti szavazást. Mint Igor Janusev a VMRO-DPMNE főtitkára kijelentette, pártja képviselőit megfélemlítették a szavazás előtt, míg közülük háromnak 250 ezer és 2 millió euró közötti kenőpénzt ajánlottak. Zoran Zaev kormányfő tagadta az állításokat és perrel fenyegetőzött.

„A kétharmad biztosítása érdekében a kormányzó baloldal minden eszközt bevetett”

A bolgár Faktor hírportál értesülése szerint a parlamenti szavazás előtt az ellenzéki párt 6 képviselőjének megszüntették a házi őrizetét, s így meg tudtak jelenni a voksoláson.  Ellenük még a tavaly április 27-én a macedón parlamentben történt események kapcsán emeltek vádat.

Üdvözölte a macedón parlament döntését Alekszis Ciprasz görög miniszterelnök. Kisebbik koalíciós partnere, a Független Görögök nevű párt elnöke ugyanakkor a közösségi oldalán tett dühös bejegyzést. „Ki gondolta volna, hogy a demokrácia és az értékek Európájában börtönbe megy, aki nem úgy szavaz, ahogy elrendelték neki, míg a parancsnak engedelmeskedőknek 2 millió eurónyi fekete pénz a jutalma. Szégyen!” – írta Panosz Kamenosz. A védelmi miniszter posztját betöltő politikus nagy ellenzője a Preszpában kötött görög-macedón szerződésnek és kijelentette, hogy amennyiben a görög parlament is elfogadja a szerződést, pártja elhagyja a kormánykoalíciót.

Korrupcióra és politikai nyomásgyakorlásra talált bizonyítékot egy másik bolgár hírportál is. A Dir szerint még az alkotmánymódosítási folyamat megkezdésekor a szkopjei Bolgár Kulturális Klub elnöke Lazar Mladenov arra kérte Bulgáriát, hogy az alkotmánymódosítás ellen szavazó kettős állampolgár képviselőktől vonják vissza az útlevelüket. Mladenov utalt arra is, hogy Bulgáriában kokettálnak George Ivanov macedón államfő oroszbarát protezsáltjaival, ami nemcsak Macedónia, hanem Bulgária érdekeivel is ellenkezik.

Szembetűnő volt, hogy a vezető nyugati politikusokkal ellentétben sem a bolgár államfő Rumen Radev, sem pedig a miniszterelnök Bojko Boriszov kormányfő nem kampányoltak Macedónia névváltoztatása mellett. Az alkotmánymódosítás hírére a bolgár külügyminisztérium egy rövid nyilatkozatot adott ki. Ebben az áll, hogy Bulgária üdvözli a szkopjei parlament döntését, amely megnyitja az ország euroatlanti integrációját. „Mi továbbra is a legőszintébb és legjobb barátok leszünk ebben a folyamatban” – nyomatékosítja a bolgár külügyminisztérium nyilatkozata.

Macedónia nyugati orientáltsága az AFP elemzése szerint feszültséget kelt az Egyesült Államok és Oroszország között. A múlt hónapban Washington azzal vádolta Moszkvát, hogy a népszavazás előtt dezinformációs kampányt folytatott annak érdekében, hogy a macedónok utasítsák el a névváltoztatást. Válaszában Oroszország Macedónia belügyeibe való durva beavatkozással vádolta az Egyesült Államokat. Az orosz külügyminisztérium hivatkozott a VMRO-DPMNE párt elnökének Wess Mitchell amerikai helyettes államtitkárnak írt levelére, amelyben Hrisztian Mickoszki  az ezzel kapcsolatos csalódottságát fejezte ki.

MEGOSZTÁS