//Megnyílnak a humanitárius folyosók
A kijevi metróba menekült ukrán család öleli át egymást 2022. március 3-án #moszkvater

Megnyílnak a humanitárius folyosók

MEGOSZTÁS

A háború hetedik napja az elmúlt időszakhoz képest viszonylag lassabb orosz csapatmozgások mellett zajlott. Donbasszban alakul az ukrán főerők bekerítése, míg Kijevnél az ukrán oldal ellentámadást indított. Habár a háborút még nem sikerült tárgyalásos úton rendezni, de a civil lakosság immár humanitárius folyosókon hagyhatja el a városokat.

A kijevi metróba menekült ukrán család öleli át egymást 2022. március 3-án #moszkvater
A kijevi metróba menekült ukrán család öleli át egymást 2022. március 3-án
Fotó:EUROPRESS/Aris Messinis/STF/AFP

A délnyugati eseményeket nézve továbbra is folyik Nyikolajev körbekerítése, miközben az orosz alakulatok egy része Krivoj Rog irányába tart. Egyes orosz források meg nem erősített jelentései szerint a felrobbantott híd ellenére Voznyeszenszk térségében sikerült az orosz erők átkelése a Déli-Bug folyón, ahonnan a további műveletek vélhetően a P55 és M14 útvonalak mentén folytatódnak Odessza irányába.

Az elmúlt nappal szemben Zaporozsje térségében csütörtök folyamán viszonylagos mozgások nélkül alakult a frontvonal. Miután nem sikerült a tüntetőkkel megállapodni, az orosz haderő áttörte az Energodar városa előtt emelt útakadályt.

„A városban és térségében jelenleg is aktív harcok folynak, nem sikerült a csernobili békés szcenáriót megismételni. Miután pedig Energodarban működik Európa legnagyobb atomerőműve, a térségben zajló összecsapások kifejezetten nagy biztonsági kockázatot hordoznak magukban”

A barikádot áttört tankok úton Energodarba #moszkvater
A barikádot áttört tankok úton Energodarba
Forrás:VK

Kijev környékén a tudósításaink során többször emlegetett Irpeny-Bucsa vonal mentén egy ukrán ellentámadás hatására felettébb aktív harcok kezdtek kibontakozni. Habár az ukrán hatóságok szerint sikerült elfoglalni Bucsa egészét, a nap folyamán jelentek meg orosz haditechnikát a városban bemutató videók. Ráadásul az ellentámadás környezetében és idejében egy csecsen zászlóalj éppen egy ukrán katonai alakulat állomáshelyének elfoglalásáról tett közzé videót, így kérdéses, milyen típusú, illetve eredményességű ukrán műveletek folytak. A pontos helyzet egyelőre nem ismert, a frontvonalak felettébb instabilak. Nem kizárt a harcok további folytatása az éjszaka folyamán.

„Orosz és szakadár szempontból a csütörtöki nap legnagyobb eredménye Luganszkhoz, azon belül is Novoajdar településéhez köthető. Ugyanis a luganszki népi milícia, illetve az orosz haderő egységei ezen városnál találkoztak egymással, északkelet irányába jelentős területet ellenőrzésük alá vonva”

Novoajdarból Kramatorszk fele kiindulva pedig a megkezdődhet a donbasszi ukrán haderő bekerítésének első lépcsőfoka. Az ukrán haderő bekerítéséhez kapcsolódóan a Harkovtól délre található kritikus fontosságú Izjum városát az orosz légierő az éjszaka folyamán több alkalommal támadta, de elfoglalni még nem sikerült.

Az ellenőrzés alá került terület kék vonallal, míg a donbasszi ukrán alakulatok kék színezéssel jelölve #moszkvater
Az ellenőrzés alá került terület kék vonallal, míg a donbasszi ukrán alakulatok kék színezéssel jelölve
Forrás:Twitter

A fehéroroszországi tárgyalások, habár a háború szempontjából áttörést nem értek el, mégsem fejeződtek be eredménytelenül. Ugyanis a feleknek sikerült megállapodni a frontok melletti humanitárius korridorok felállításáról a civil lakosság evakuálására, illetve a bekerített, illetve ostrom alatt álló területek ellátására. Ezáltal – főképp Harkovban és Mariupolban – csökkenthető a lakosság szenvedése, és elkerülhetővé válik a humanitárius katasztrófa. Az ENSZ adatai szerint mindeddig 1 millió ember hagyta el Ukrajnát – nagyrészt Kijevből – amely a korridorok megnyitásával mindenképp emelkedni fog. A felek mindezek mellett megállapodtak a tárgyalások jövő hét eleji további folytatásában.

„Érdekes fejlemény az ukrán Radában és az orosz Dumában egyidejűleg benyújtott békefenntartással kapcsolatos törvénytervezetek, amelyek akár a konfliktus egyik lehetséges megoldását vetíthetik előre”

A viszonylag lassuló csütörtöki orosz előrenyomulások ellenére az ukrán erők egyre inkább a városokba, illetve Donbassz még ukrán ellenőrzésű területeire szorulnak vissza. Vélhetően nem is célja Kijevnek a konvencionális harc felvétele az orosz erőkkel, ugyanis azok pár napon belül ukrán vereséghez vezetnének. Helyette például, ahogy az orosz utánpótlási konvojokat érő meglepetésszerű támadások is mutatják, az ukrán fél az úgynevezett „üss és fuss” taktikát kezdi el alkalmazni, a lehetőleg minél nagyobb orosz veszteségek elérése céljából. Mindezek mellett az ukrán védelmi vonalak sem terjednek ki az ország egészére, hanem inkább szűkebb és erősen koncentrált területeket – például Irpeny-Bucsa vonalát – tartja fenn.

„Hasonlóság fedezhető fel az egykori második világháborús szovjet, és a jelenlegi ukrán védelmi stratégia közt. Mindkettő úgymond sündisznóként a városok, és nem vonalak védelmére rendezkedik be, ahonnan időközönként kitörve az első és második támadási hullám közti utánpótlást támadva a támadó erők fokozatos felőrlődését kívánják elérni”

Továbbra is fontos megjegyezni azt a tényt, hogy az ukrán védelem főképp Kijev bekerítésének megakadályozására koncentrál, ám nem a főváros az elsődleges orosz stratégiai cél. Sok nyugati orgánum immár „az orosz villámháború” kudarcáról értekezik, miután Moszkva nem tudta elfoglalni Kijevet, de nem ez a célja, helyette az ukrán hadsereg erőinek fokozatos felőrlése. Hadsereg nélkül pedig nehéz védekezni az orosz haderő ellen.

Mint látható a jóval kisebb és gyengébb Irak 2003-as inváziójának hetedik napján is csupán az orosz előrehaladások töredékét sikerült elérnie a világ legerősebbként számon tartott Egyesült Államoknak #moszkvater
Mint látható a jóval kisebb és gyengébb Irak 2003-as inváziójának hetedik napján is csupán az orosz előrehaladások töredékét sikerült elérnie a világ legerősebbként számon tartott Egyesült Államoknak
Forrás: Youtube/SoulChester

„Röviden érdemes az orosz hadművelet eddigi hibáival is foglalkozzunk. Mára mindenképp elmondható, hogy az előzetes tervezés és felderítés során az orosz fél elkövette azt a hatalmas hibát, hogy alábecsülte a várható ukrán ellenállás mértékét”

Persze, azért Moszkva sem a krími szcenárió megismétlődésében gondolkodott, ám az elmúlt héten tapasztaltak még őt is meglepték. Ez pedig mind az alakulatok mozgásán, mind a viselkedésén tapasztalható volt. Míg például Irakban az Egyesült Államok kifejezetten tudta, hogy ellenséges hangulat várja, addig az orosz csapatok sokáig úgy tevékenykedtek, mintha hazai pályán, barátságos környezetben lennének. Az elővigyázatosság abszolút hiányzott. Így az ukrán reguláris, illetve diverzáns alakulatok könnyen hátba tudták az oroszokat támadni, ahogy a Molotov-koktélok is érték nem egyszer a mozgó orosz konvojokat. Noha az orosz parancsnokság azóta észlelte, hogy az alakulatoknak taktikát kell váltaniuk, sok veszteség megelőzhető lett volna kellő körültekintéssel.

„Immár a támadó csapatok mögött haladó hátvéd, és műszaki egységek védelmét is megerősítették, miközben a megszállt területeken útakadályok, és ellenőrző pontok létesülnek”

A közgondolkodásban az orosz, illetve szovjet szárazföldi eszközpark, mint minden természeti akadályon átgázoló haditechnika szerepel. Ám ahogy azt az eddigi ukrajnai művelet eredményei mutatják, a raszputyica néven ismert sártenger jelentősen megnehezíti egyes régiókban az orosz manővereket. Jelentős számú elhagyott haditechnikával találkozni orosz oldalon, amelyek gyakorlatilag meg is haladják a harci veszteségeket. Ezeknek okai több faktorból eredeztethetőek. Egyik oldalt a műveletek során jórészt inkább másodvonalasnak mondható, idősebb haditechnika vesz részt, óhatatlanul magasabb meghibásodási mutatókkal. Másik oldalt offenzíva során gyakorlatilag a támadó fél oldaláról nem szokás az elakadt vagy lerobbant technikát azonnal kimenteni, mivel ezzel éppen lassulna az előrehaladás mértéke. A második vonalban érkező csapatok, illetve műszaki egységek feladata lenne ilyenkor az elakadt technika kiszabadítása, ám sok esetben épp a helyi lakosság sajátítja ki azokat saját használatra. Ám az elakadás nemcsak orosz, de ukrán probléma is, csak miután az orosz oldal több technikát vonultat fel, így nagyobb számban is esnek a sár fogságába.

Beragadt T-72B #moszkvater
Beragadt T-72B
Forrás:oryxspioenkop.com

„Ám hiba lenne azt mondani, hogy az orosz haderő kifogyott volna tartalékaiból. Ne felejtsük el, hogy egy 1 millió feletti létszámú hadseregről van szó, amelynek körülbelül 10 százalékát vetették be eddig Ukrajnában”

Érdekes kérdésként jelenik meg az orosz erők által elfoglalt területek helyzete. Ugyanis kezdetben a harcoló alakulatokat csak késve, vagy egyáltalán nem követték rendfenntartó egységek, ezen munkát jobb esetben a helyi erők önszerveződő csoportjai próbálták megoldani. A front mögötti területek teljes ellenőrzésének hiányában pedig ukrán diverzáns alakulatok is képesek megjelenni az alapvetően orosznak elkönyvelt területeken. Az esetlegesen oroszbarát lakosság ilyen bizonytalan környezetben érthető módon nem fog kiállni Oroszország mellett, mivel fél attól, hogy esetleg a visszaszivárgó nacionalista alakulatok ilyen esetben az életükre törnek. Vélhetően nem véletlenül kezdtek el a Roszgvargyija egységei is megjelenni a déli és Kijev környéki területeken.

„A rendfenntartó erők hiányaként, és a háború általános velejárójaként nem ritka mind orosz, mind ukrán ellenőrzésű területen a fosztogatás, illetve ezzel összefüggésben az áruhiány”

Ezt pedig az orosz fél csak a háború hatodik-hetedik napján kezdte el kezelni. A korábban említett önszerveződés esetében sajátságos rendezése a fosztogatásoknak az a Latin-Amerikából kölcsönzött módszer, amely szerint a tettük közben rajtakapott fosztogatókat villanyoszlopokhoz kikötve, esetenként táblával a nyakukban szégyenítik meg.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.