//Megbékél-e Amerika a realitásokkal?
moszkvaterplusz #moszkvater

Megbékél-e Amerika a realitásokkal?

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Ebben az adásban elsősorban a média harsányságának a „társadalom immunrendszerét” gyengítő veszélyes voltára, és arra igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy milyen nehéz is az információs háború zajában eligazodni. Arra, milyen sajnálatos, hogy sokszor a háborúban érintett egyik vagy másik fél narratíváját olvashatják a sajtóban hírként. De beszéltünk arról is, hogy mi köze lehet a Mirotvorechez a CIA-hoz, mi a baja az EU-nak Szerbiával, és miről ír az amerikai alternatív média?

Ebben az adásban alapvetően a média szerepével, és a háború következtében megnövekedett felelősségével foglalkoztunk. Már csak azért is, mert ezt a felelősséget – hogy finom legyek – nem mindig és nem mindenkinél érezni. A kattintási lázban és az információs háború közepette a média sokszor felborzolja az idegeket, hiszterizálja a társadalmakat, gyengíti a biztonságérzetet. Ha a sajtót figyeljük, akkor minden borzalmas, fantasztikus, elképesztő… A kollégák megbántása nélkül, a jelenségre koncentrálva példákkal próbáltuk bemutatni, hogy mire is gondolunk, és mi az, ami nem tetszik.

De beszéltünk arról is, hogy mi köze lehet a Mirotvorechez a CIA-hoz, mi a baja az EU-nak Szerbiával, miért utasította vissza Kazahsztán Kijev nagykövet jelöltjét, és miről ír az amerikai alternatív média? Így például miért látják egyes elemzők veszélyesnek, hogy Amerika nem akar megbékélni a hegemón szerep elvesztésével.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.