//Már megint az oroszok…
Egy tüntető tartja a magasba a vérző amerikai zászlót ábrázoló rajzot Denverben 2020. május 31-én #moszkvater

Már megint az oroszok…

MEGOSZTÁS

Barack Obama egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és a CNN a minneapolisi rendőri túlkapást követő zavargások mögött is Moszkva kezét látja.

Egy tüntető tartja a magasba a vérző amerikai zászlót ábrázoló rajzot Denverben 2020. május 31-én #moszkvater
Egy tüntető tart a magasba egy vérző amerikai zászlót ábrázoló rajzot Denverben 2020. május 31-én
Fotó:EUROPRESS/Jason Connolly/AFP

Elborította az Egyesült Államokat a düh, az elkeseredés és a faji gyűlölet. A minneapolisi rendőri túlkapás, a feketebőrű George Floyd halála, majd az ezt követő tiltakozási hullám lángba borította Amerikát. Több tucat államban hirdettek rendkívüli állapotot. Itt már messze nem csak a George Floyd halála miatti jogos felháborodásról van szó. Az eset előhozta az amerikai társadalom mélyén szunnyadó sötét indulatokat. Rátelepedtek a tiltakozásokra a szélsőséges erők. Egyrészről az anarchisták, a balos Antifa, míg a másik oldalon a fehér felsőbbrendűséget hirdetők. De nem csak a szélsőségesek akarnak hasznot húzni ebből az egészből. Aktivizálták magukat az emberi jogok harcos védelméből időről-időre politikai tőkét kovácsoló demokraták, és a táborát a szélsőbalos terror veszélyének felfestésével felrázó Trump is.

„A király meztelen. A történtek brutális nyíltsággal világítanak rá az Amerikát egy ideje már sújtó mély belső válságra. Egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy az amerikai politikának már semmilyen alapja nincs kioktatni a fél világot”

Nem meglepő hát, ha az eddig kioktatottak most visszavágnak. Így az orosz külügyi szóvivő Marija Zaharova is, aki a Rosszija 1 csatornán üzente meg Washingtonnak, hogy eljött az igazság pillanata. „Itt az ideje, hogy Amerika elbeszélgessen önmagával. Álljon a tükör elé, és olvassa fel az összes közleményt, amit tett Hongkong, Irán, Venezuela vagy éppen Oroszország kapcsán, csak a megszólításokat cserélje ki Egyesült Államokra!” – ajánlotta Zaharova. A szóvivő szerint innentől Washingtonnak semmilyen erkölcsi alapja nincs bárkit az emberi jogokból kioktatni. Zaharova epésen megjegyezte még azt is, hogy az Egyesült Államok nemrég lépett ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. „Lehet, hogy mindezt már előre látták?!” – tette fel a kérdést az orosz külügyminisztérium szóvivője.

„De folytathatnánk a kérdések sorát azzal, hogy napokkal a történtek után is miért hallgat az Európai Unió, a NATO, és a többi, ilyen esetekben azonnal az emberi jogokért aggódó szervezet?”

Elképzelem, mit írna a nemzetközi sajtó, ha mindez mondjuk Kínában, Oroszországban vagy éppen Magyarországon zajlana. Ennél kevésbé megdöbbentő esetekben is egymás után szólaltak fel az emberi jogok védelmében a világ vezető politikusai. Most pedig…síri csend…

Vagy mégsem? A volt amerikai ENSZ-nagykövet, Barack Obama egykori nemzetbiztonsági tanácsadója frappáns választ adott a történtekre. „Vannak a békés tiltakozók, akiket valós fájdalom, az igazságtalanság, az egyenlőtlenség miatti felháborodás vitt ki az utcákra. És vannak a szélsőségesek, akik a tiltakozást valami másra akarják felhasználni. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha ezeket Oroszország piszkálta volna fel a világháló segítségével. S azon sem, ha Moszkva pénzelné is őket!” – nyilatkozta a CNN-nek – mint megjegyezte – saját tapasztalataira hivatkozva Susan Rice.

„Tehát megérkeztünk! A világpolitikára éveken át nagyon komoly befolyással bíró diplomata ennyit tud az egészhez hozzátenni. Hogy a zavargások mögött az oroszok állnak”

De ezen már ne lepődjünk meg. Ennyire leegyszerűsödött manapság a politikai kommunikáció. Sajnos. Komoly politikus az önvizsgálat helyett ennyivel elintézheti az egészet. A másik tábor meg közben a demokratákra mutogat, és ha így megy tovább, jöhetnek még a kínaiak is. Ezek után lassan már azon lepődhetünk meg, hogy a sokáig a független újságírás felkent apostolaként emlegetett CNN ezt „csak” sugallja egyik beszélgetésének azzal a címével, hogy „nem minden írható Minneapolisban az oroszok számlájára”.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.