//Lengyel teniszcsillag a trónon
Iga Swiatek a Miami Open teniszverseny győzteseként 2022. április 2-án #moszkvater

Lengyel teniszcsillag a trónon

MEGOSZTÁS

Stílusosan ült fel a női tenisz trónjára Iga Swiatek, a sportág történetének első lengyel világelsője

Iga Swiatek a Miami Open teniszverseny győzteseként 2022. április 2-án #moszkvater
Iga Swiatek a Miami Open teniszverseny győzteseként 2022. április 2-án
Fotó:EUROPRESS/CHANDAN KHANNA/AFP

Elképesztő lengyel sportsikertől hangos a teniszvilága, ugyanis a 20 éves Iga Swiatek amellett, hogy személyében új világelsője van a női tenisznek, de képes volt megcsinálni az úgynevezett Sunshine Double-t – azaz az Indian Wells-i és a miami ezres versenyt is megnyerte –, amit előtte csak három női játékos tudott véghezvinni: 1994-ben és 1996-ban Steffi Graff, 2005-ben Kim Clijsters és legutóbb 2016-ban Viktoria Azarenka.

„A 2020-ban a Roland Garrost megnyerő Swiatek az első lengyel teniszező, aki élre került a WTA-rangsorban”

Az idei szezon egyik legjobbja – elődöntő Aucklanden és az Australian Openen, majd zsinórban három ezres tornám, Dohában, Indian Wellsben és Miamiban – szettveszteség nélkül nyert Floridában. Swiatek előtt mindössze egy honfitársa tudott Miamiban győzni. Tíz évvel ezelőtt a 2018-ban visszavonult Agnieszka Radwanskának sikerült, akinek legjobb helyezése a második pozíció volt a WTA-világranglistáján. Idén kizárólag a nemrég visszavonult korábbi világelső, Ashleigh Barty tudta őt legyőzni, igaz ő rögtön kétszer is.

Az új világelső eddig hat WTA-tornán győzött, juniorként Wimbledonban lett bajnok (2018), párosban tavaly a döntőig jutott a Roland Garroson, illetve ifjúsági olimpiai bajnok lett (2018), azaz jól látható, valamennyi borításon képes nagyon magas szinten játszani, illetve párosban is otthonosan mozog a pályán.

MEGOSZTÁS