//Lazac – karácsonyi előételként

Lazac – karácsonyi előételként

MEGOSZTÁS

A halfogyasztás tekintetében a világranglistán igencsak hátul kullogunk. Földünk országaiban évente átlagosan 20 kg hal kerül egy személy tányérjára, míg ha tovább szűkítjük a listát az EU-ra, akkor átlagban 25 kg az éves halfogyasztás. Magyarországon ennek a mennyiségnek mindössze az ötödét, 5kg halat fogyasztunk évente. Bár hazánkban a halfogyasztás népszerűsítése elkezdődött, melyet a haláru ÁFÁ-jának csökkentése is célzott, az biztos, hogy hosszú évekre van még szükség ahhoz, hogy a statisztikákban is megmutatkozó pozitív változást észleljünk. A szomszédos, tengerparttal szintén nem rendelkező államok halfogyasztási kultúrája jóval magasabb szinten van, és volt már korábban is. Jó lenne utolérni őket, amitől még egészségesebbek is lehetünk!

Az ünnepek előtt szembesülök azzal, hogy az emberek többsége kényszerből eszik halat. Decemberben gyakran látni tanácstalan embereket a halaspultoknál, akik ragaszkodnak a karácsonyi hagyományokhoz, de év közben nem, vagy csak nagy ritkán fogyasztanak halat, ezért nehézséget okoz számukra, hogy az ismert, bevált receptet újragondolják, netán valami merészebbel helyettesítsék.  Sokan minden évben megveszik a régről ismert halfajták valamelyikét, leginkább pontyot, harcsát vagy süllőt, pedig rengeteg féle hal van már forgalomban. A kisebb és közepes bolthálózatok nem rendelkeznek ugyan halaspulttal, de a hipermarketek igen, és egyre több halbolt is megjelent az elmúlt időszakban. Ezeknek az az előnye, hogy az eladók tényleg értenek a halakhoz, és a rutintalanabb halfogyasztók sem maradnak segítség nélkül egy-egy halfajta kiválasztásában. Sőt, olykor még az elkészítéshez is kaphatnak tanácsokat.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk több halat enni a jövőben, akkor annak egyik módja, hogy ne csak főfogásként készítsük el. Reggelire vagy vacsorára is fogyaszthatunk halat. Itt nem csak a halkonzervekre gondolok, mint a szardínia-, a tonhalkrém, vagy a már bemutatott tőkehalmájas tojáskrém, hanem a füstölt halakra is. A halak füstölése és sózása régóta a tartósítás egyik formája. Már a vikingek is így tartósítottak, és Szibériában is nagy hagyománya volt a sózott, füstölt és szárított halaknak. De mit tehetünk, ha nincs saját füstölőnk, és mégis szeretnénk otthon elkészíteni egy finom sózott nyers halat? Mi sem egyszerűbb ennél!

A lazac tökéletesen megfelel erre a célra.  Ez a halfajta jelenleg nem véletlenül a legnépszerűbb a világon. Íze enyhe és kellemes, könnyen fogyasztható, emellett kimagaslóan magas az omega-3 zsírsavtartalma és kalóriatartalma is alacsonynak mondható. És ami a lényeg, változatosan készíthető el. Ehetjük nyersen, füstölve, marinálva, párolva, vagy sütve, és igazán ízletes kísérője lehet salátáknak is. Az északi országokban, Oroszországban és Skandináviában nagyon népszerűek a lazacfélék sózott és füstölt formában.

A vörös halak – ahogyan a lazacféléket Oroszországban nevezni szokás -, mindig megtalálhatóak az ünnepi asztalon. A Karácsony és az Újév közeledtével elkészíthetjük otthon is ezt az igazán ünnepi csemegét!

Sós lazac

Соленый лосось 

Hozzávalók: 1kg lazac, 4 evőkanál durván morzsolt só (himalájait javaslom), 3 evőkanál cukor, tarkabors

Vegyünk egy filézett lazacot és tegyük 72 órára a mínusz 23ºC-os mélyhűtőnkbe. Így biztosak lehetünk benne, hogy feldolgozáskor veszélyes kórokozóktól mentes lesz a halunk. A fagyasztás elengedhetetlen része az elkészítésnek, hiszen a halat a későbbiekben nyersen fogjuk elfogyasztani. Három nap elteltével vegyük ki a lazacot a mélyhűtőből, és hagyjuk, hogy az  magától kiolvadjon. Papírtörlővel töröljük át. A sót és a cukrot keverjünk össze egy tálban. Ha van otthon himalájai sónk, javaslom, hogy azt használjunk. Ha még füst ízű sónk is van, abból is keverhetünk bele egy keveset, hogy még ízesebb, zamatosabb legyen a végeredmény. Helyezzük a halat a bőrös oldalával lefelé frissentartó fóliára, majd szórjuk meg a sós cukorral és enyhén borsozzuk. Takarjuk be a lazacot felülről is a fóliával, és zárjuk le légmentesen, majd kerüljön a hűtőszekrény leghidegebb polcára, minimum egy napra. Újabb egy nap elteltével vegyük ki a halat a hűtőből és távolítsuk el azt a sómennyiséget a lazacról, amelyet nem szívott magába. Azért javaslom a durván morzsolt só használatát, mert így a felesleg könnyedén eltávolítható, és nem tudjuk elsózni a fogásunkat. Előfordulhat, hogy kicsit nedvedzik a hal. Ne törődjünk vele, töröljük át újra. A lazacot vékony szeletekben tálaljuk. Jól passzol hozzá a barna (pláne a hagyományos fekete) kenyér, a kapor és a citrom. Persze a vodka is! Érdemes kipróbálni! Omlós íze igazi ünnepi előételt varázsol belőle, méltán lehet az idei karácsonyi menü fenséges indító fogása. Kellemes Ünnepeket kívánok, a lazachoz pedig jó étvágyat!

MEGOSZTÁS