//Kórház lesz a VDNH-n is?
Koronavírusos beteget szállítanak kórházba Moszkvában 2020. április 27-én a mentők #moszkvater

Kórház lesz a VDNH-n is?

MEGOSZTÁS

A növekedés stabilizálódni látszik, a járvány még nem érte el a csúcspontját, a fertőzések számában azonban Oroszország már megelőzte Kínát és Iránt. A legrosszabb a helyzet Moszkvában, ahol a kórházi ágyak további bővítését tervezik.

Koronavírusos beteget szállítanak kórházba Moszkvában 2020. április 27-én a mentők #moszkvater
Koronavírusos beteget szállítanak kórházba Moszkvában 2020. április 27-én a mentők
Fotó:EUROPRESS/Alexander NEMENOV/AFP

Immár 100 ezer körüli az igazolt fertőzöttek száma, ezzel megelőzve Kínát és Iránt, Oroszország a nyolcadik a COVID-19 fertőzöttek listáján. Közben a megbetegedettek közül már majd’ 900-an meghaltak, míg a gyógyultak száma mintegy 9 ezer. Oroszországban már több mint 3 millió tesztet végeztek el, és a pozitívak 40 százaléka tünetmentes volt. A legtöbb megbetegedést – mintegy egymilliót – az Egyesült Államokban regisztrálták, Spanyolországban 230, Olaszországban pedig 200 ezer körüli a fertőzöttek száma. Az összkép tehát a lakosság számának megfelelően alakul, a nyugat-európai és az amerikai helyzetnél még kicsit jobban is. A halálozások tekintetében egyértelműen.

„A legrosszabb a helyzet Moszkvában, ahol az esetek mintegy felét regisztrálták. Moszkva megyében további 10 ezren betegedtek meg”

Itt a regisztrált betegek többsége, 60 százaléka tünetmentes és otthon van karanténban. A tüdőgyulladással kórházba szállítottak száma a fővárosban az elmúlt egy hét alatt 70 százalékkal megnövekedett. A megbetegedettek és a felgyógyultak napi aránya 1300 a 348-cal szemben, és ha fennmarad ez a dinamika, akkor a közeljövőben betelnek a kórházi helyek.

„Jelenleg a fővárosban 20 ezer kórházi ágy áll a rendelkezésre, és ezt a számot a napokban 28 ezerre viszik fel”

További helyek létesítésére első lépésben elég, ha a jelenlegi kórházak udvarán mobil központokat alakítanak ki, a továbbiakban azonban olyan helyeket keresnek, ahol sok ágy elfér. Angliában vagy Spanyolországban például e célra stadionokat nyitottak meg.  Mint a Vedomosztyi az önkormányzatnál lévő forrásaira hivatkozva jelentette, a fővárosban azt fontolgatják, hogy ideiglenes kórházat állítanak fel a Moszkva üzletközpontban, az egyik autókereskedelmi központban és a VDNH, a népgazdasági kiállítás 75-ös pavilonjában is.

„Ezek a helyek alkalmasak járványkórházak berendezésére, és így szükség esetén akár meg is duplázható a kórházi helyek száma”

 Közben Vlagyimir Putyin harmadszor fordult televíziós üzenetben az orosz néphez, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány neheze még Oroszország előtt áll, és csak fokozatosan enyhítenek a szigorításokon. Első lépésben az elnök május 11-ig meghosszabbította a fizetett munkaszünetet, és ezt követően a járvány helyzethez alkalmazkodva elkezdik a szigorítások oldását. Ennek részleteit a régiók maguk dolgozzák ki, és a kormányzók erre vonatkozó jogkörei fennmaradnak. Készül a következő gazdasági mentőcsomag is. Putyin beszélt arról is, hogy a nulláról futtatták fel a koronavírus fertőzés gyógyítását segíti gyógyszerek előállítását. Emlékeztetett arra is, hogy

„míg márciusban napi 2,5 ezer tesztet végeztek el, addig mára már 150 ezret, ami 60-szoros növekedést jelent”

A helyzetet továbbra is súlyosnak nevezte, rámutatva, hogy a járvány még csak ezután fog tetőzni. Ezért a mostani szigorításokon is csak fokozatosan és régiónként más-más ütemben lehet csak könnyíteni. Az elnök ezzel például arra utalt, hogy Moszkvában a járvány országos tetőzése után is feszült lesz a helyzet.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.