//Kína Moszkvát is sakkban tartja
„A volumenbevételben jelentkező különbség oka az, hogy Kína jóval olcsóbban szívja fel az orosz gázt” #moszkvater

Kína Moszkvát is sakkban tartja

MEGOSZTÁS

Oroszország hiába Kína legnagyobb földgáz exportőre, Peking mégis többet fizet érte a türkméneknek. Az ok egyszerű, Moszkva nincs most túl jó alku pozícióban. Médiapartnerünk, a Makronóm Intézet írása.

Makronóm Intézet

„A volumenbevételben jelentkező különbség oka az, hogy Kína jóval olcsóbban szívja fel az orosz gázt” #moszkvater
„A volumenbevételben jelentkező különbség oka az, hogy Kína jóval olcsóbban szívja fel az orosz gázt”
Fotó:EUROPRESS/AFP

Az orosz energetikai óriás, a Gazprom 2024 elején nagy hanggal jelentette be, hogy Kína legnagyobb földgázszállítójaként a mennyiséget tekintve megelőzte Türkmenisztánt.  Azonban, ha az export bevételekről van szó, Aşgabat még mindig Moszkva előtt jár. Az Oil & Gas türkmén portál szerint az idei első negyedévben Aşgabat 2,4 milliárd dollár bevételt termelt a Kínába irányuló gáz exportjából. Ezt a számot a Daryo, Üzbegisztán legnépszerűbb hírportálja is megerősítette, amely megjegyzi, hogy Oroszország ugyanebben az időszakban csupán 2 milliárd dollárt keresett a Pekingbe irányuló gázeladásaiból.

„A volumenbevételben jelentkező különbség oka az, hogy Kína jóval olcsóbban szívja fel az orosz gázt”

Mivel a Kremlnek készpénzre van szüksége ahhoz, hogy a háborús offenzívát és a gazdaságát is zavartalanul működtethesse, Oroszország Pekinggel folytatott tárgyalásokban az alkupozíciója jelentősen lecsökkent.

„Oroszország előnye az export volumenben csak addig tarthat, amíg a meredek árengedmények fennmaradnak”

The Chronicle of Turkmenistan független lap arról számolt be, hogy az orosz Szibéria Ereje gázvezeték Kínába irányuló kapacitása 2025-ben várhatóan 38 milliárd köbméter lesz. Eközben a Türkmenisztánt és Kínát összekötő három vezeték együttes teljesítménye összesen 55 milliárd köbméter.

„A türkmének itt nem állnak meg”

Érdekesség, hogy a türkmén állami médiumok az Aşgabat Kínából származó gázbevételeiről szóló beszámolókból kihagyták Oroszország említését. A Turkmenportal.com által közzétett jelentés például Türkmenisztán mellett csak Ausztráliát (3,6 milliárd), Katart (3,1 milliárd) és Malajziát (1,15 milliárd dollár) nevezi meg kulcsfontosságú beszállítóként, főként cseppfolyósított földgázzal.  Eközben a Turkmengaz vezetője, Maksat Babajev bejelentette, hogy a „világ legnagyobb gázmezőjének” tartott Ýolöten-gázmező fejlesztését tervezi.

„A beruházás első szakasza már stabilan biztosítja az évi 30 milliárd köbméter gáz exportját Kínába, a második szakasz pedig további évi 25 milliárdot tehet ehhez hozzá”

A fejlesztés harmadik fázisa a 33 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett Türkmenisztán–Afganisztán–Pakisztán–India- (TAPI) gázvezeték projekt megépítése lenne – írja a Turkmenportal.

Az írást jegyezte: Santo Martin

(Az írás eredetileg a makronom.eu blogon jelent meg, itt olvasható.)

MEGOSZTÁS