//Kijev több fegyvert kér
Helyi lakosok egy kilőtt orosz tank roncsait figyelik a Kijev melletti Buzovában

Kijev több fegyvert kér

MEGOSZTÁS

A lassan nyolcadik hetébe lépő ukrajnai háborúban a felek továbbra is várják a lassan már hetek óta beígért nagyszabású orosz offenzívát. Ennek első jele lehet akár, hogy Moszkva személycserét hajtott végre a hadműveleti parancsnokság élén. Mindezzel párhuzamosan a délnyugati front sem érezheti magát teljes biztonságban, és Kijev ismét Berlinhez fordult nyugati haditechnikáért. Bár lehet, hogy mire a nehéztechnika Ukrajnába jutna, a háborúnak rég vége lesz.

Helyi lakosok egy kilőtt orosz tank roncsait figyelik a Kijev melletti Buzovában
Helyi lakosok egy kilőtt orosz tank roncsait figyelik a Kijev melletti Buzovában
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

Az ukrajnai háború esetében a hétvégén sem zajlottak nagy változással járó események, a felek tovább folytatták összpontosításukat az elkövetkező donbasszi – és lehetséges párhuzamos nyikolajevi – harcokra. Miközben a főbb frontokon érdemi területi változással vagy összecsapásokkal járó hadmozdulatok nem történtek, az orosz haderőnemek összehangolt rakétacsapásokkal tovább támadta a kiemelt ukrajnai célpontokat. Többek között a védelmi minisztérium közleménye szerint – amely ukrán oldalról is megerősítést nyert – vasárnap találat érte Dnyipro (Dnyepropetrovszk) repülőterét, illetve a szintén ezen területen fekvő Zvonyeckoje települést. Utóbbi jelentőségét az adja, hogy a Dnyeper szélsőjobboldali szabadcsapat központja a névadó folyó menti faluban található.

„Bár orosz információk szerint a Szlovákia által frissen átadott Sz-300PMU légvédelmi rendszer is megsemmisült, érdemes ezen híreket egyelőre kellő szkepticizmussal kezelni”

Ugyanis míg egyes orosz Telegram csatornák szerint a támadásra Nyikolajev térségében került sor, addig az orosz védelmi minisztérium szerint a semlegesítés Dnyepropetrovszk közelében történt. A légvédelmi rendszer átadásáról szóló információk mellett – még ha a nyilvánosságra hozatal már az esemény bekövetkeztét követően is történt – mindez elhamarkodottnak tűnik. Továbbá miután az Sz-300PMU gyakorlatilag az ukrán légvédelem legpotensebb egységévé vált inkább valószínű, hogy a szlovák adomány valahol az északi/központi területek közelében – akár Kijev alatt – aktív. Ahogy Kijev védelme is mutatta, ezen területek nagyobb fontossággal bírnak az ukrán állam számára, mint mondjuk Dnyepropetrovszk vagy Krivoj Rog.

„Donbasszal egyidőben a legnagyobb készülődés a délnyugati fronton figyelhető meg”

Vasárnapról hétfőre virradóra egy meglepően erős, ám máig pontosan nem azonosított robbanás rázta meg Nyikolajevet. Egyes jelentések szerint az orosz haderő először alkalmazta a nagy robbanóerejű ODAB-500PMV termobárikus bombát Ukrajna ellen, ám az nem magyarázza azt miért lehetett szinte az egész városban érezni a robbanás erejét. Későbbi információk szerint viszont nem ODAB, hanem Iszkander ballisztikus rakéta csapódott be, méghozzá a részben katari tulajdonú Olvia kikötő területén. Utóbbi logikusabb magyarázat is, mivel a létesítményt az orosz haderő már március 7-én is támadta.

„A hatalmas erejű robbanást okozója pedig nem volt más, mint a raktárakban tárolt ammónium/kálium-nitrát”

Ahogy a 2020 augusztusi bejrúti robbanás, úgy Nyikolajev esetében is nagy mennyiségű, felettébb veszélyes vegyi anyag robbant fel, amely egyes jelentések szerint a fél kikötőt gyakorlatilag használhatatlanná tette. Miután mind az ammónium, mind a kálium-nitrát egyaránt a műtrágya és a robbanóanyag-gyártás egyik fontos összetevője, így pontosan nem állapítható meg mi lett volna ezen anyagok tervezett felhasználási módja. Viszont figyelembe véve az ukrán mezőgazdaság szükségleteit és, hogy az ukrán kikötőkben normál időszakban havonta 100-150 ezer tonna ammónium és kálium-nitrát fordul meg Grúziától egészen Bulgáriáig, a polgári hasznosítás tűnik valószínűbbnek. Érdekesség, hogy már 2020-ban, közvetlenül a bejrúti robbanást követően egyes szereplők felhívták a figyelmet a nyikolajevi kikötőben tárolt nitrátokra és azok veszélyeire.

 A robbanás pillanata

Több vélemény – így a brit hírszerzés – szerint is a donbasszi bekerítést egy Nyikolajev elleni offenzíva fogja kísérni. Épp ezért utóbbit elhárítandó, vagy legalább megnehezítendő próbálkozik az ukrán fél már hetek óta a nyikolajevi kormányzóról elnevezett „Kim offenzívával”. Viszont a nem megfelelő logisztika, az alacsony létszámú személyzet és az általános ellátási problémák miatt ez a művelet nem tud sikeres lenni.

„Ráadásul a harctéri problémákat a politika csak súlyosbítja”

Ugyanis Vitalij Kim kormányzó rendszeres összetűzésbe került katonai műveleteket irányító Dmitrij Marcsenkoval, aktívan beleszólva annak döntéseibe, sőt utóbbinak a parancsait többször meg is tagadta. Így keletkezett például a híressé vált nyikolajevi gumiégetési incidens, a katonai forgalmat is megbénító útakadályok vagy a városszerte elhelyezett Molotov-koktélok sora, amelyek a melegebb idő beköszöntével sorra törnek össze. Pedig a donbasszi ATO hadműveletet megjárt Marcsenko az egyik legtapasztaltabb és legjobb képességű parancsnoknak számít az ukrán haderőben, aki gyakorlatilag úgy ismeri a nyikolajevi-herszoni régiót, mint a saját tenyerét. Mégis Kim Marcsenkot vádolta meg a Herszon elleni offenzíva sikertelenségével, amelynek következtében utóbbit a hadvezetés a donbasszi frontra helyezte át. Marcsenko helyébe pedig a kárpátaljai Vlagyiszlav Lescsinszkij lépett.

„A Donbasszal párhuzamosan a délnyugati területek elfoglalása egyszerre szolgálhat stratégiai biztosítékként a jövőre nézve, illetve alkupozícióként a tárgyalások során”

Moszkva ugyanis belebegtetheti, hogy a későbbiekben a déli területeket Közép-Ukrajna követheti. Bár elhangzottak olyan érvek is, amelyek szerint a déli területek is csupán alkupozícióként szolgálnak és nem kívánja Moszkva azokat tartósan elfoglalni, a Novorosszija projekt tartósan életképessé tételéhez mindenképp szükséges a Harkov-Kisinyov vonal megszerzése. Utóbbit erősíti Mihail Seremet krími duma képviselő nyilatkozata is, amely az egykori Krími Kormányzóság – Tavricseszkaja Gubernyija – visszaállítását szorgalmazza annak történelmi határai mentén.

„A Donbasszban a műveletek főképp a leendő pavlogradi bekerítés mentén zajlanak”

A hadműveleti fókusz egyelőre Izjum térségén van, ahol a hétfői nap immár az orosz védelmi minisztérium is elismerte, hogy sikerült a Donbassz egyik leginkább megerősített területét, Kamenyka települését bevenni. Egyelőre az átfogó offenzíva megkezdéséig az orosz erők szisztematikusan haladnak előre a védelmi vonalakkal, és erődítésekkel szabdalt észak-donbasszi régióban. Bár az ukrán fél az offenzívát lassítandó, illetve a lehetséges bekerítést meggátolandó próbálkozik újabb csapatok Donbasszba vezénylésével, a délnyugati front esetében bemutatott problémák itt is, sőt fokozottan állnak fenn.

A kelet-ukrajnai front állása április 9-én #moszkvater
A kelet-ukrajnai front állása április 9-én
Forrás:Telegram

A keleti frontvonal további területeit nézve egyre nagyobb intenzitású harcokról érkeznek jelentések Harkov térségéből, ahová ukrán jelentések szerint egy mintegy 13 kilométer hosszú orosz katonai konvoj is tart. Ahogy délen a nyikolajevi és odesszai területek, úgy keleten Harkov elfoglalása kiemelten szükséges nemcsak a szakadár népköztársaságok, de egész Novorosszija biztosítása szempontjából.

„Ami pedig Mariupolt illeti, az orosz és szakadár csapatok a célegyenesbe fordultak”

Immár szinte teljesen szakadár ellenőrzés alatt áll a város kikötője, az ellenállás három részre szakadt. A leghevesebb harcok az Azovsztal és Azovmas területén zajlanak, míg a tengerparti területek átfésülése viszonylag gyorsabb ütemben halad. Szakadár oldalról érkező információk alapján a várost eredetileg védő 14,5 ezres állományból mára mindössze 3,5-4 ezren maradhattak, többségük az Azovsztal pince- és alagútrendszerében koncentrálódva. Az utolsó napokban egyre nagyobb arányban adják meg magukat az ukrán tengerészgyalogosok, míg a szélsőjobboldali Azov tagjai a várakozásoknak megfelelően az utolsó percig kitartanak. Egyes hírek szerint miután véget ér ténylegesen a város ostroma, az így felszabaduló erőket Zaporozsje irányába vezényelheti át az orosz hadvezetés.

A mariupoli harcok állása április 9-én #moszkvater
A mariupoli harcok állása április 9-én
Forrás:Telegram

„A <bal parti Ukrajna> területén a nagyszabású műveletek előkészítésével kapcsolatos műveleti szünet a végéhez közeledik”

Jól mutatja az ukrajnai események intenzitásának fokozódását, hogy a Kreml az orosz csapatok élére Alekszandr Dvornyikov tábornokot nevezte ki. A szíriai orosz műveleteket 2015 szeptemberétől 2016 júliusáig felügyelő Dvornyikov vezényletével immár minden orosz, illetve oroszbarát – azaz szakadár – egység egy parancsnokság alatt működhet közös koordinációval. A több éves tapasztalattal rendelkező tábornok kinevezését Ukrajna nyugati partnerei aggodalommal figyelik, miután egyértelműen egy újabb típusú taktika megjelenését hozhatja magával. A szíriai tapasztalatokra alapozva, a háború korai szakaszában tapasztalható mély, ám nem kellően biztosított behatolásokat szakaszos hadjáratok fogják felváltani.

„Ezeknek a lényegét pedig nem a minél nagyobb területi nyereség, hanem az adott térség szisztematikus megtisztítása adja”

Így elkerülhetőek azok a korábbi esetek, mikor a hátramaradt ukrán reguláris vagy beszivárgó diverzáns alakulatok hátba tudták támadni az orosz csapatokat, jelentős veszteségeket okozva nekik. Ráadásul a délukrán területek terepviszonyai is kedveznek ezen típusú harcmodornak, mivel szemben például a Kijev környéki erdős vidékekkel vagy az északi mocsarakkal, dél szinte teljes egészében sztyeppe. A nyílt terep pedig kiválóan alkalmas lehetőséget nyújt a szovjet-orosz harcászati iskola alapelveinek kibontakozásához.

Az ukrajnai harcok állása április 10-én a francia védelmi minisztérium szerint #moszkvater
Az ukrajnai harcok állása április 10-én a francia védelmi minisztérium szerint
Forrás:Ministère des Armées

„Az egyre súlyosbodó hadászati veszteségekkel együtt viszont Ukrajna egyre inkább próbál nyugati haditechnikához jutni”

A Welt am Sonntag értesülései szerint Kijev 100 darab Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérségi lövegre vonatkozó szállítási kérelmet küldött Németországnak mintegy 1,7 milliárd euró értékben. Természetesen miután Kijev nem rendelkezik szükséges fedezettel, így arra az üzletre az amerikai Lend-Lease programhoz hasonlóan utólag, vagy külföldi partnerek bevonásával kerülhet sor. Ám a pénz még csak a kisebb probléma, miután a Bundeswehr állományában mindössze 100-110 ilyen löveg áll szolgálatban.

„Tehát, ha teljesülne az ukrán kérés Németország akár önjáró tüzérség nélkül maradna, ez pedig Magyarországra is kihatással lenne”

Ha mégis sor kerülne a szállításra – amelynek a német hadiipar lobbija mellett is viszonylag kicsi a valószínűsége – az egyben a magyar haderőfejlesztést is befolyásolná. Miután az átadandó technika vélhetően a Bundeswehr állományából kerülne át ukrán tulajdonba, azt a német haderő működése szempontjából mindenképpen pótolni kell. Miután viszont a gyártó Krauss-Maffei Wegmann kapacitásai is végesek, így a hazai megrendelés mindenképp elsőbbéget fog élvezni az exporttal, azaz a magyarral szemben.

„Ha tényleg megvalósul a tüzérségi lövegek átadása, az minimum 2-3 éves – vagy annál is nagyobb – csúszást eredményezhet a Magyar Honvédség újrafegyverkezésében”

A kérés további abszurditását mutatja, hogy a német lap információi szerint az első szállításokra csupán 2024 második felében kerülne sor, míg a teljes állomány 2027-re érkezne meg Ukrajnába. Mondanunk sem kell, 2024-re valószínűleg nem csak a háborúnak lesz régen vége, de maga az ukrán államiság is erősen kérdéses, hogy milyen formában fog megmaradni.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.