//„Kijev szelleme” és az információs háború
„A keddi nap hírei főképp Harkovhoz kapcsolhatóak. Habár egyre súlyosbodó harcok folynak Harkovban, a város pusztulásáról szóló médiahírek felettébb túlzóak, ahogy azok is, amelyek szerint az orosz erők kiszorultak volna” #moszkvater

„Kijev szelleme” és az információs háború

MEGOSZTÁS

A háború hatodik napja sem tartogatott nagy meglepetéseket a frontokat illetően. Az előrenyomulás központjai a déli területek, Kijev egyértelműen másodhadszíntérre vált. Mindeközben pedig az információs háború még a valóshoz képest is hevesebben dúl, ember legyen a talpán, aki a Kígyó-sziget és Kijev állítólagos szelleme után ki tud igazodni a propaganda és álhírek közt.

„A keddi nap hírei főképp Harkovhoz kapcsolhatóak. Habár egyre súlyosbodó harcok folynak Harkovban, a város pusztulásáról szóló médiahírek felettébb túlzóak, ahogy azok is, amelyek szerint az orosz erők kiszorultak volna” #moszkvater
„A keddi nap hírei főképp Harkovhoz kapcsolhatóak. Habár egyre súlyosbodó harcok folynak Harkovban, a város pusztulásáról szóló médiahírek felettébb túlzóak, ahogy azok is, amelyek szerint az orosz erők kiszorultak volna”
Fotó:EUROPRESS/UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE/AFP

Szerdán némileg az előző naphoz hasonlóan alakultak az ukrajnai orosz hadműveletek főbb irányai. A fókusz ismét délnyugatra, Zaporozsje környékére, illetve Harkovra irányult. Az első nagy, régiós központ elfoglalását követően az orosz erők nyugati-északnyugati irányban folytatták műveleteiket Nyikolajev térségében. Habár a nap folyamán érkeztek olyan jelentések ukrán oldalról, amelyek szerint orosz ejtőernyős támadás érte a várost, ezek mind falsnak bizonyultak.

„Nyikolajev elfoglalása helyett ugyanis tovább folytatódnak a város bekerítésére, és az Odessza irányába történő további mozgásokat előkészítő műveletek”

A nap folyamán Voznyeszenszk térségében erőteljes tűzharcok bontakoztak ki az ukrán és orosz alakulatok között, egyelőre még nem dőlt el a település sorsa. Viszont Nyikolajevhez hasonlóan a Déli-Bugon átívelő vasúti és közúti hidakat a helyi erők felrobbantották, így ha el is foglalják az orosz csapatok Voznyeszenszket, a további előrehaladáshoz vissza kell állítani a Déli-Bugon történő átkelés lehetőségét. Továbbá Voznyeszenszk elfoglalása nemcsak Nyikolajev bekerítése, vagy az átkelés miatt fontos. Ugyanis a várostól északra található a délnyugati területek energiaellátásáért felelős stratégiai fontosságú – és egyúttal a harcok során biztonsági kockázatot jelentő Juzsnoukrainszkij atomerőmű is.

„A Dnyeper túlpartján ismét kisebb sikereket könyvelhettek el az előrenyomuló orosz csapatok. Ahogy azt tegnapi jelentésünkben is megjósoltuk, a területi összevonás ellenére Vasziljovka védői végül a fegyverletétel mellett döntöttek. Ezáltal a Dnyeper kanyarulatának ellenőrzése mellett megnyílt az út az az orosz csapatok számára a további északi-északkeleti műveletek felé”

Természetesen miután a vasziljovkai vasúti hidat a védők korábban felrobbantották, így nehezebbé válik a felszerelés és váltás eljuttatása a harcoló alakulatokhoz. Habár a Zaporozsjei atomerőműnek otthont adó Energodar védőivel is sikerült megállapodni a terület feladásáról, a helyi lakosok útakadályokat emelve igyekeznek meggátolni az orosz csapatok bevonulását a városba, illetve az erőmű területére. A nap folyamán az orosz egységek tömegoszlató eszközökkel megkísérelték az útzár feloldását, ám az ezidáig nem járt sikerrel.

A Zaporozsje környéki orosz ellenőrzés alatt álló területek #moszkvater
A Zaporozsje környéki orosz ellenőrzés alatt álló területek
Forrás:Telegram

„A keddi nap hírei főképp Harkovhoz kapcsolhatóak. Habár egyre súlyosbodó harcok folynak Harkovban, a város pusztulásáról szóló médiahírek felettébb túlzóak, ahogy azok is, amelyek szerint az orosz erők kiszorultak volna”

Bár Kijevhez hasonlóan a harkovi tv tornyot is találat érte, a műveletek ezen fázisában az adótorony stratégiai jelentőségét nézve mindez nem meglepő. A harcok többsége továbbra is a külvárosokban, az ipari kerületek térségében zajlik, orosz ellenőrzés alatt főképp az északi, keleti és délkeleti területek állnak, ám nem összefüggően. Bár nappal sem nyugodt a város, a nagyobb összecsapásokkal járó aktív fázis főképp éjszaka zajlik, értve itt orosz oldalról a katonai infrastruktúra elleni légicsapásokat, illetve egymás kölcsönös rakétás tüzérséggel történő lövését. Fontos megjegyezni, hogy a város orosz bekerítése nem teljes, csupán az északi-keleti-délkeleti irányból zárt. Ahogy azt az orosz fél közleménye is megemlíti, déli-délnyugati irányban két humanitárius folyosót is nyitottak a civil lakosság kimenekítése céljából.

A városból kivezető utak ellenőrzés szerint. Bár alapvetően maga a térkép a rajta szereplő feliratokat nézve orosz irányba elfogult, mégis megmutatja a jelenlegi erőviszonyokat #moszkvater
A városból kivezető utak ellenőrzés szerint. Bár alapvetően maga a térkép a rajta szereplő feliratokat nézve orosz irányba elfogult, mégis megmutatja a jelenlegi erőviszonyokat
Forrás:Telegram

„Bár egyes információk szerint a Harkovot védő ukrán erők részben hátrálni kezdtek, ez még nem jelenti azt, hogy ki akarnának vonulni a városból. Sőt!”

Ahogy azt a herszoni és nyikolajevi tapasztalatok is mutatják, ez éppen egyfajta csaliként szolgálhat, hogy aztán a megerősített védelmi vonalaikhoz visszavonuló ukrán erők így támadják hátba/oldalba az orosz csapatokat. Orosz katonai fórumok szerint az eredetileg tervezettnél jelentősen nagyobb orosz kontingens szükséges Harkov elfoglalásához, és nem kerülhető el a város teljes bekerítése sem. A teljes ellenőrzés megszerzéséhez pedig a városon belüli összes esetleges ellenállási góc felszámolása elengedhetetlen.

Harkovhoz kapcsolódóan a várostól délkeletre az orosz erők elfoglalták a fontos vasúti csomópontként számon tartott Balakleja városát, illetve Izjumban is részlegesen már megjelentek orosz erők.

„Ha a vasúti mellett Izjummal a közúti összeköttetést is sikerül megszereznie az orosz félnek, akkor a Donyecki és Luganszki Népköztársaság hadereivel együtt, még luganszki területen bekeríthetővé válik az ukrán haderő szignifikáns hányada”

Bár luganszki oldalról eddig viszonylag lassú az előrenyomulás – hét nap alatt mindössze 75 kilométer – ez nem meglepő annak fényében, hogy az ukrán hadsereg leginkább harcedzett és legjobb képességű alakulataival szemben kell harcolniuk.

A Harkov környéki műveletek térképe #moszkvater
A Harkov környéki műveletek térképe
Forrás:Twitter

Luganszkoz kapcsolódóan érdemes röviden áttekinteni a donbasszi harci helyzetet. Mariupolban a város ostroma továbbra is jelentős erőkkel zajlik, immár főképp északi-északnyugati irányból. A harcok folyamatosak, egyes orosz jelentések szerint pedig a várost védő Azov alakulatok elaknásították a helyi Azovsztal acélmű területét. A fokozatos bekerítés ellenére mégis a donbasszi ukrán főerők egy, a jelen hadi helyzetben felettébb értelmetlennek tűnő támadást hajtottak végre az éjszaka folyamán. A Donbasszból való visszavonulás, vagy az ország többi részének védelmére történő áttelepülés helyett ugyanis éppen a szakadár erők által 2014 óta ellenőrzött Gorlovkát próbálták az ukrán csapatok bevenni. Az esetlegesen kitörési, vagy egyéb célú akció nem meglepő módon kudarcba fulladt, ezzel az utánpótlás nélkül harcoló ukrán erők éppen saját véges ellátmányaikat fogyasztják el egyre drámaibb mértékben. Ám az Ukrinform közlése szerint mégis újabb támadási kísérlet várható hamarosan ukrán oldalról Gorlovka ellen.

„E sorok írója nem tudja elképzelni, milyen hasznot tudna az ukrán haderő abból szerezni, hogy a közeledő bekerítés ellen nem a kivonulást, hanem épp ellenkezőjét, a szakadár területek elleni offenzívát választja”

A kezdeti szakaszhoz képest egyértelműen kirajzolódik, hogy Kijev a déli területekhez képest úgymond csak mellékhadszíntér. Nagyobb harcok nem érkeztek jelentések a szerdai napon, a városon belül egyre több barikádot és útakadályt állítanak fel a helyi lakosok a haderővel közösen. Nem elképzelhetetlen, hogy Kijev fokozatos körbezárásának részeként megindulhat hamarosan a legnagyobb repülőtértér, Boriszpol elfoglalásának kísérlete, miután orosz BMP-2 harcjárművek már feltűntek a szomszédos Barisevka településen

Bár a szerdai napra mintha az orosz erők előrehaladása némileg lelassult volna, még így is a hadművelet kezdete óta átlagosan 50-80 kilométert tettek meg az egyes alakulatok. Nem elképzelhetetlen, hogy a szerda estére – illusztris módon éppen a Szovjetunió halálos ítéletét kimondó Belovezsszkaja Puscsaba meghirdetett béketárgyalások előkészítéseként -, bár a támadó műveleteket az orosz fél nem állította le, de mégis úgymond alacsonyabb fokozatba kapcsolta. Viszont miután az ukrán fél a legutóbbi alkalomhoz hasonlóan ismét késéssel érkezik meg, így a tárgyalások is csütörtökre tolódnak.

„Érdemes egy pillanatot az objektív szemmel nézve finoman szólva is optimista ukrán kormányzati jelentésekbe bepillantani, amelyeket az egyes sajtóorgánumok sokszor forráskritika nélkül vesznek át”

Egyik oldalról nem szabad elfelejteni, hogy e közlemények legfőbb célja a lakosságon, és a fegyveres erőkön belüli morál fenntartása. Ugyanis minden propaganda ellenére az ukrán hadvezetés is pontosan tisztában van azzal, hogy egy erősebb, illetve jobb képességekkel bíró ellenféllel néz szembe, így a morál kérdése kulcsfontosságú.

Ám másik oldalról ehhez kapcsolódóan a túlságosan sokat hangoztatott állítólagos győzelmi jelentések fals képet alakíthatnak ki az átlag ukránban, aki – mint azt felmérések is bizonyítják – még mindig hisz a győzelemben. Pedig a bekerítési stratégia fokozatos kibontakozásával és az egyre növekvő veszteségekkel nyilvánvalóvá válik az objektív szemlélő számára, hogy

„Ukrajna ezt a háborút nem tudja megnyerni. Jobb esetben is legfeljebb egy hetes tartalék áll rendelkezésre az ukrán haderőn belül, amelynek fokozatos felőrlődésével csak idő kérdése a vereség időpontja”

Illetve, ha már az ukrán állításoknál és nyilatkozatoknál tartunk, érdemes röviden beszélni „Kijev szelleméről”. A nyugati média által felkapott, és immár ukrán propagandaeszközzé vált legenda szerint ugyanis a „Kijev szelleme” név alatt futó ukrán pilóta lassan már Manfred von Richthofen légi győzelmeit megszégyenítő módon pusztítja az ellenséget, a mai nap éppen 21 lelőtt orosz vadászgépnél járva. Némi haditechnikai tudással, és a helyzetkép ismeretével viszont hamar cáfolható a legenda, ugyanis orosz légi valamint technikai fölény mellett lehetetlen, hogy egy ukrán pilóta ennyi győzelmet érjen el. Ráadásul a honi légi bázisok kilövésével Nyugat-Ukrajnán kívül gyakorlatilag nem is tudna hol leszállni.

A sztori abszurditását kifigurázandó, megjelentek a „Kijev szelleméről” készült internetes mémek is. Nem kellett sok idő, hogy az internetes körökben a lövöldözésektől egészen a bejrúti robbanásig falsul asszociált ismert amerikai komikus, Sam Hyde montírozott képe is megjelenjen Kijev szellemeként #moszkvater
A sztori abszurditását kifigurázandó, megjelentek a „Kijev szelleméről” készült internetes mémek is. Nem kellett sok idő, hogy az internetes körökben a lövöldözésektől egészen a bejrúti robbanásig falsul asszociált ismert amerikai komikus, Sam Hyde montírozott képe is megjelenjen Kijev szellemeként
Forrás:Know Your Meme

Ráadásul ebben, a szinte minden pillanatban dokumentált konfliktusban nehéz elképzelni, hogy nem készülnének felvételek az állítólagosan lelőtt orosz vadászgépek roncsairól.

„Roncsok hiányában pedig joggal feltételezhetjük, hogy nemhogy Kijev szelleme, de a lelőtt vadászgépek sem léteznek”

Azt pedig már nem is említjük, hogy a szellem karrierjét még MiG-29-en kezdte, ám időközben hirtelen a Szu-27 típusra váltott át.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.