//Kijev frusztrált dühe
„A minap a donyecki katonai-polgári adminisztráció egykori vezetője a magyarokat. Pavlo Zsebrivszkij a 4-es csatornán arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg szükség esetén megsemmisítené a magyart, és ehhez elég lenne egyetlen hegyi rohamdandár is” #moszkvater

Kijev frusztrált dühe

MEGOSZTÁS

Magyarországot fenyegette meg alpári stílusban a donyecki katonai adminisztráció egykori vezetője. Ez a kirohanás azonban inkább egyes ukránok félelmeiről és frusztráltságáról, semmint az ország erejéről árulkodik. Megpróbáltuk megérteni az ukrán lélek háborgását.

„A minap a donyecki katonai-polgári adminisztráció egykori vezetője <találta meg> a magyarokat. Pavlo Zsebrivszkij a 4-es csatornán arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg szükség esetén megsemmisítené a magyart, és ehhez elég lenne egyetlen hegyi rohamdandár is” #moszkvater
„A minap a donyecki katonai-polgári adminisztráció egykori vezetője <találta meg> a magyarokat. Pavlo Zsebrivszkij a 4-es csatornán arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg szükség esetén megsemmisítené a magyart, és ehhez elég lenne egyetlen hegyi rohamdandár is”

Nem túlságosan bonyolult az ukrán lélek. S még mielőtt ezt kifejteném, előre jelzem, hogy nem a jó érzésű ukránokat akarom megbántani. Szeretném viszont felhívni a figyelmet arra a sok sértő és durva, nem egyszer kimondottan primitív kijelentésre, amely manapság dől az ukrán médiából. Magyarázható ez az elmúlt hét év frusztráltságával, az állandósult nehéz helyzetében jobb híján ellenségképet építő hatalom magatartásával, a nyugati médiatámogatásból adódó hamis biztonságérzettel, és még inkább megérthető ez az agresszivitás az ukrán nacionalizmus történetéből.

Politikusok, közéleti személyiségek, a sajtó munkatársai – szándékosan nem újságírónak nevezem őket – olyan stílusban beszélnek, írnak más népekről, hogy ezért a kocsmából kihajítanák őket. S még mielőtt bárki megjegyezné, az ukránok az oroszokkal háborúban állnak, így aztán mindez érthető, tegyük mindehhez gyorsan hozzá, hogy messze nem csak az oroszokhoz viszonyulnak alpári stílusban. S természetesen jó nacionalista módjára az egész ukrán nemzet nevében.

„Kiemelt helyen szerepel egy ideje ebben a gyalázkodásban Magyarország. Egyszerre érezhető ezekből a megnyilvánulásokból az oktatási törvényt érintő magyar kiállás miatti idegesség, Kárpátalja esetleges elszakadása miatti félelem, és valami erőltetett felsőbbrendűség. Mintha az áldozat szerepébe magát beleélő Kijev nem tudná megemészteni, hogy egy Ukrajnánál kisebb ország leckézteti. Ráadásul ebben a helyzetben, amikor a nyugati világ mindent elnéz neki”

El lehet azon gondolkodni, hogy mennyire hatékony, és mennyire segíti a kárpátaljai magyarságot Budapest politikája, az azonban elfogadhatatlan, ahogy manapság Kijev beszél nemcsak Orbán Viktor kormányáról, hanem az egész magyar népről. Csak tudnánk mire fel?!

„A minap a donyecki katonai-polgári adminisztráció egykori vezetője <találta meg> a magyarokat. Pavlo Zsebrivszkij a 4-es csatornán arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg szükség esetén megsemmisítené a magyart, és ehhez elég lenne egyetlen hegyi rohamdandár is”

Zsebrivszkij – akit az orosz média idézett – szerint a magyar kormány tisztában van azzal, hogy milyen erőt képvisel Ukrajna Kárpátalján, és ezért van lezárva a határ is. „Egyedül a kárpátaljai 128-as önálló hegyi rohamdandár képes lenne aprófát csinálni az egész magyar hadseregből!” – hencegett az amerikai média által felheccelt Zsebrivszkij, szavaiból azonban ennek ellenére érződött a szeparatizmus miatti félelem, amelyet leplezendő igyekezett mondani egy nagyot. Mindehhez a már megszokott módon hozzátette, hogy a „magyar kormány Ukrajnával szembeni arrogáns politikáját nem nézi közömbösen az ukrán társadalom”. De ha már a minősítéseknél tartunk, akkor azért jegyezzük meg, hogy éppen az ukrán elnöki adminisztráció volt vezetője, Andrij Bogdan beszélt arról, hogy egykori főnöke Volodimir Zelenszkijnek Vlagyimir Putyinnal szembeni arrogáns és szégyentelen viselkedése miatt került végképp a mélypontra az ukrán-orosz viszony.

„Zsebrivszkij mondatai hűen demonstrálják az ukránok egy részének egyszerre frusztrált és erőltetetten lekezelő viselkedését Budapest irányában”

Olyan ez, mint amikor a falu nagyhangú legénye monoklikkal a szeme alatt betérve a kocsmába, a dühtől vörös fejjel beleköt a pultnál csendesen poharazgatókba. De csak hangoskodik, a frusztrációját vezeti le, mert maga is tudja, hogy az egész kocsmával nem mehet szembe. Pavlo Zsebrivszkij is inkább a sebeit nyalogatja, és másokon verné le a Donbassz elvesztését. A keleti szláv testvéren azonban még hét év után sem tudja, hiszen éppen azzal hergeli magát, hogy az megint támadásra készül. Így aztán beleköt a nyugati szomszédba.

De azért azzal tisztában kell lennie, hogy – mint a rigai csúcsról is megüzenték Kijevnek – egy esetleges orosz támadás esetén a NATO nem avatkozna be a konfliktusba. Magyarországot azonban biztosan megvédené egy támadás esetén, mert az 5-ös cikkely erre kötelezi. Rossz érzés, elhisszük.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.