//Két szék között a pad alá
„A nacionalisták a nekik tett engedményekből csupán az új hatalom gyengeségét érzik" #moszkvater

Két szék között a pad alá

MEGOSZTÁS

Egy évvel ezelőtt, 2019. július 21-én tartották az előrehozott parlamenti választásokat Ukrajnában, amelyen a Volodimir Zelenszkij elnökhöz kötődő Nép Szolgája elsöprő győzelmet aratott. A kormánypárttá váló ZeKomanda népszerűsége azonban azóta is töretlenül zuhan, ami – ha így folytatódik – már az őszi önkormányzati választások során drasztikus átrendeződéshez vezethet az ukrán politikában.

Kosztur András írása a #moszkvater.com számára

„A nacionalisták a nekik tett engedményekből csupán az új hatalom gyengeségét érzik" #moszkvater
„A nacionalisták a nekik tett engedményekből csupán az új hatalom gyengeségét érzik”
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

A névleg Európa felé haladó, valójában azonban a nacionalisták kedvében járó, és elődeiknél is korruptabb Majdan utáni elit retorikájába belefásuló ukrán választók tavaly nagy reményekkel állhattak az új parlament megalakulása előtt. Bizakodásukat az újonnan hatalomra került friss és fiatalos kormánypárt, a Nép Szolgája nagy ígéretei is tetéztek.

„Az ígéretek azonban papíron maradtak, az „újak” pedig elődeik politikáját vitték tovább. Közben a Nép Szolgája képviselői, miniszterei és hivatalnokai botrányt botrányra halmoztak”

Eleinte a saját pártjától némi távolságot tartó, és az ország megosztottságát áthidalni kívánó vezető szerepében tetszelgő Zelenszkij elnök személyes népszerűsége pártja számára is támaszként szolgált. Az utóbbi hónapokban azonban már az elnök támogatottsága is jelentősen csökken, a Nép Szolgája pedig támogatóinak már közel felét elveszítve igazi mélyrepülésbe kezdett.

A lélektani határt a márciusi kormányváltás jelentette, amikor az elnök távozásra bírta a vállalhatatlanná vált Honcsaruk-kormányt, és számos magas rangú hivatalnokot, ezzel reményt nyújtva a választók számára az elkövetett hibák korrigálására. Erre azonban nem került sor.

„A Rinat Ahmetov oligarcha érdekeinek kiszolgálásával vádolt Smihalj-kormány csalódást keltő teljesítménye következtében nem csupán a kormánypárt népszerűsége indult meg a lejtőn, de a heterogén formáció egysége is mondhatni végleg megbomlott”

A Honcsaruk-kormány bukása óta a névlegesen egyedüli többséget alkotó Nép Szolgája frakció rendszeresen külső támogatásra szorul. Olyannyira, hogy azt már lassan a kormány szatellitjeinek számító kisebb frakciók sem tudják biztosítani. A különböző párton belüli érdekcsoportok saját számításaik mentén szabotálják a kormány és az elnök környezetének kezdeményezéseit. S míg korábban az elnök szava elegendő volt ahhoz, hogy a széthúzó frakció nagy részét egyesítse, addig nemrég a kormány programmal kapcsolatos szavazáskor már Zelenszkij személyes beavatkozása sem segített.

„Az Elnöki Irodának amiatt is fájhat a feje, hogy Dmitro Razumkov házelnök is a saját játékát játssza, az ő tekintélye és népszerűsége pedig nem sínylette meg a botrányokat”

Így nem kizárható, hogy amennyiben Zelenszkij és a Nép Szolgája „márkanév”, amelyek tavaly még ismeretlen jelöltek számára is elegendőek voltak a parlamentbe jutáshoz, terhessé válnak majd számára, Razumkov és társai – akár más kormánypárti érdekcsoportokkal összefogva – formálisan is szakítanak pártjukkal. Legkorábban erre az őszi önkormányzati választások után kerülhet sor, amely komoly kihívást jelenthet majd a népszolgák számára.

„Saját belső ellenzékén kívül a kormánypártnak a legnagyobb problémát az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS), valamint Sarij Partjának felemelkedése jelentheti ősszel. A Porosenko-időszak politikáját folytató Zelenszkijben csalódott választók nagy része ugyanis ezekhez a Majdan utáni irányvonalat következetesen elutasító pártokhoz vándorol át”

Elsősorban a nagyobb oroszajkú lakossággal bíró délkeleti megyékben jelentős a két párt növekedése, amelyek szituatív kommunikációs szövetséget is kötöttek egymással, és egyre élesebben bírálják a kormány politikáját. Anatolij Sarij, az EU-ban menedékjogot nyert videó blogger és újságíró, a saját magáról elnevezett párt szellemi vezetője, egyenesen azzal vádolja az Elnöki Irodát, hogy az áll a pártja tagjai ellen elkövetett támadások mögött. Miután ugyanis Sarij hívei nagy létszámú tüntetést tartottak az Elnöki Iroda előtt, és kisebb összetűzésbe keveredtek a szélsőséges nacionalista Nemzeti Hadtest (Nacionalnij Korpusz) párt híveivel, utóbbi szabályos vadászatot hirdetett Sarij követői ellen. Ezt egy sor, a blogger támogatóit ért brutális támadás követte.

Az elnök és környezete a hallgatás és a terelés taktikáját választotta, miközben a hatóságok nem, vagy csupán erélytelenül lépnek fel a támadók ellen, ezáltal önkéntelenül is a Sarij által hangoztatott vádakat erősítve. Sarijt üzenetének közvetítésében a 2,5 millió követővel rendelkező YouTube-csatornáján túl az OPZZS több tévécsatornából álló médiagépezete is segíti, ezáltal mind jobban szorongatva az egyre tehetetlenebbnek és fásultabbnak tűnő, ígéreteit be nem váltó elnököt.

„De figyelnie kell az elnöki pártnak Petro Porosenkóra is, aki a tavalyi év egyik meglepetésének számító Holosz (Hang) párt népszerűségének beszakadása után személye körül konszolidálta a nacionalista ellenzéket”

Bár Porosenko felett ötéves kudarcos kormányzása után valószínűleg áttörhetetlen üvegplafon húzódik, a radikális nacionalisták mozgósítása és a hatalom közelében máig erős kapcsolati hálója miatt egyesek szerint ősszel akár zavargások kirobbantása útján is kész lehet visszatérni a hatalomba. S hiába kerültek napvilágra olyan felvételek, amelyeken a legfőbb hazafi képében pózoló exelnök az amerikai alelnök utasításait lesi, vagy éppen Vlagyimir Putyinnal folytat bájcsevegést, elvakult híveinek keménymagja továbbra is az ország függetlenségét fáradhatatlan munkával megőrző vezetőt látja Porosenkóban.

„Zelenszkij és a Nép Szolgája félszeg politikája tehát jelenleg a két szék között a pad alá esés esetének tűnik”

Saját választói a következetesebben változtatni kívánó erőkhöz vándorolnak át, a nacionalisták pedig a nekik tett engedményekből csupán az új hatalom gyengeségét érzik. Az október 25-re kiírt választás így a regionális pozíciói megerősödése helyett könnyen újabb, akár végzetes kudarcot jelenthet a kormánypártnak.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

MEGOSZTÁS