//Jobbra át!
Janez Janša érkezik a szlvoén Nemzetgyűlésbe, beszédének megtartására Ljubljanában 2020. március 3-án #moszkvater

Jobbra át!

MEGOSZTÁS

Új kormánya lesz Szlovéniának, de nem tudni, meddig él majd Janša kormánya

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

Janez Janša érkezik a szlvoén Nemzetgyűlésbe, beszédének megtartására Ljubljanában 2020. március 3-án #moszkvater
Janez Janša érkezik a szlvoén Nemzetgyűlésbe, beszédének megtartására Ljubljanában 2020. március 3-án
Fotó:EUROPRESS/Jure Makovec/AFP

A szlovén Nemzetgyűlés megszavazta Borut Pahor államfő javaslatát, hogy Janez Janšát, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökét bízzák meg az 1991-ben függetlenné vált ország 14. kormányának megalakításával. Az új kormány felállítására azért van szükség, mert januárban, alig másféléves kormányzás után lemondott Marjan Šarec baloldali-liberális kabinetje. Az öttagú koalíció kisebbségben, a Baloldal (Levica) támogatásával kormányzott.

Mivel az utóbbi tavaly szeptemberben kihátrált a kormány mögül, s ennek következtében a Šarec-kormánynak minden egyes fontos döntés megszavaztatása előtt új parlamenti többséget kellett összekovácsolnia, csakhamar kiderült, hogy erre a bonyolult egyeztetési feladatra az országos politikában járatlan kormányfő nem alkalmas. S hogy az egyes koalíciós pártok ambíciói messze meghaladják saját politikai súlyukat és az amúgy is nagy deficittel megterhelt költségvetés lehetőségeit.

„Šarec nem szenved önbizalomhiányban, nagy valószínűséggel mégsem saját alkalmatlanságát belátva mondott le, annál is inkább, mert a közvélemény-kutatási adatok pártját, a Marjan Šarec Listáját (LMS) az első helyre sorolták a népszerűségi listán”

Nagyobb a valószínűsége, hogy koalíciós partnereit akarta megleckéztetni, mert közülük háromnak kevés vagy semmi reménye nem lett volna a parlamenti küszöb átlépésére, ha kiírják az új választásokat. Kivétel a Szociáldemokraták (SD), amely párt szintén jó eséllyel indult volna neki a megmérettetésnek. Šarec alighanem arra alapozva távozott, hogy partnereinek, saját érdekükben, hajlaniuk kell egy új összefogásra a LMS-vel, más feltételek mellett. Ezeket azonban a megcélzottak, mint például az előző miniszterelnök pártja, a Modern Centrum Párt (SMC) 10 képviselői mandátumával nem talált elég vonzónak.

Vélelmezhetően a kormányfő lemondása után szinte azonnal megkezdődtek a bizalmas megbeszélések az SDS és a vele való együttműködésre hajlandó volt kormányzó pártok. A már említett SMC és a Szlovén Nyugdíjasok Demokratikus Pártja (DeSUS) között, egy új kormány megalakításáról. Ennek legbiztosabb jele a megakadályozása érdekében keltett hisztéria volt. Az alkalmazott módszerek lerántották a leplet nemcsak a szlovén politika, hanem a modern európai demokrácia álszentségéről, kirekesztő, megosztó voltáról, vagyis mindarról, amivel a baloldal és a liberálisok a konzervatív, nemzeti oldalt vádolják.

„Janša ellen jó támadási felületet véltek találni Orbán Viktorral ápolt jó kapcsolataiban”

Íme néhány kiragadott példa. Šarec a magyar résztulajdonú szlovén médián keresztül az SDS javára elkövetett illegális pártfinanszírozással gyanúsította meg a magyar miniszterelnököt. Egy, az egyébként túlnyomórészt baloldali irányultságú szlovén sajtóban e tárgyban megjelent „hír” kapcsán Guy Verhofstadt, az ALDE liberális pártszövetség egykori vezére, jelenleg Belgium európai parlamenti képviselője pedig egy twitter-üzenetében azt írta, hogy Orbán Viktor Szlovéniában és Észak-Macedóniában NATO és EU-ellenes erőket finanszíroz.

Romana Tomc (SDS), szlovén európai parlamenti képviselő nem késlekedett a válasszal, felhívta a nem éppen elfogulatlanságáról híres politikus figyelmét, hogy a jelek szerint fogalma sincs, melyek a NATO-ellenes erők Szlovéniában. Valóban, mert éppenséggel a baloldali pártok marasztalhatók el ebben, sőt, a nem egészen távoli múltban akadt olyan liberális párt is (Zares), amely programjában expressis verbis Szlovénia kilépését szorgalmazta az EU-ból és a NATO-ból. De van még tovább is, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság (KNOVS) tagjaitól, akik a DeSUS-ra és az SMC-re nehezedő politikai nyomásra kerestek bizonyítékot, belügyi illetékesek megtagadták a betekintést a kért anyagokba, jogosultság hiánya miatt (sic!). Még alig merült fel Janša neve miniszterelnök-jelöltként a liberális és – főként – toleráns demokrácia hívei máris tüntettek ellene.

„ A demonstrálók között olyan is akadt, aki arra keresett vállalkozót, hogy az SDS-elnökét megölje! Miro Cerar, volt kormányfő, majd külügyminiszter demonstratívan kilépett az általa alapított SMC-ből, mondván az SDS-szel való összefogás révén a párt „elvesztette a becsületét”

Még lehetne folytatni a sort, ám a lényeg az, hogy a mesterkedések ellenére az összefogás mégis létrejött, s a parlament szabad utat nyitott Janša harmadik kormányának. Ezúttal az eddig szintén ellenzékben lévő kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), valamint a volt kormányzó pártok közül az SMC és a DeSUS a partnerei.

A döntés bölcs volt, hiszen egy újabb választás se hozhatott volna lényeges változást a politikai erőviszonyokban, az SDS sokadik győzelme és – koalíciós partner híján – valószínűsíthető kormányalakítási kudarca pedig tovább gyengítette volna a szlovén polgárok hitét a demokráciában.

Az új kormány programjának legfontosabb pontjai, a hatékony határvédelem, a kötelező katonai sorkatonai szolgálat fokozatos bevezetése, az atomenergia szerepének növelése a Krskói Atomerőmű második blokkjának megépítésével, az igazságügy, az egészségügy és a szociálpolitika reformja, különös hangsúllyal a fiatal családok lakhatási kérdéseinek és az idősellátás gondjainak megoldásán, a szomszédos államokkal folytatott párbeszéd erősítésén, a gazdasági növekedés útjában álló bürokrácia és központosítás csökkentésén.

„Janšának 15 napon belül kell kabinetjét bemutatnia a parlamentnek. A hírek szerint a legtöbb tárca már gazdára talált, így ez akár néhány nap múlva megtörténhet. Ahogy eddig, kormányfőként most sem lesz könnyű dolga”

A saját felfogásuk szerinti jogállamiság, korrupcióellenesség stb. éber őrei készen állnak, hogy bármelyik pillanatban lecsapjanak a kormány valamely nekik nem tetsző intézkedésére. A bizonytalanságot fokozza a koalíciós partnereknek, elsősorban a DeSUS-nak már többször megtapasztalt, a pénzügyi realitásokat semmibe vevő követelései, és ebből következő ingadozó lojalitása. Az ambiciózus program megvalósítását az idő rövidsége is befolyásolja. Janša kormányának bő egy esztendő áll rendelkezésére, mert 2022 már választási év, amelyben szokás szerint a korábbi munkatársak riválisokká válnak, hiszen ugyanazokért a szavazatokért versengenek.

MEGOSZTÁS