//Ismét a Gazprom felé fordul Bulgária
„Bulgária tehát igazából a mostani energia válságban számítana a Gazpromra, hosszú távon mindenképpen a diverzifikációban gondolkodik” #moszkvater

Ismét a Gazprom felé fordul Bulgária

MEGOSZTÁS

Sorra buknak ki a szekrényből azok a csontvázak és pénzügyi csapdák, amelyeket a Petkov kormányzat hét hónapig tartó ámokfutása hagyott maga után. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szófiai amerikai nagykövetség bábáskodásával létrejött négypárti kormánykoalíció washingtoni és brüsszeli célokat követett, fittyet hányva a bolgár nemzeti érdekeknek. A Rumen Radev államfő által kinevezett, egyebek mellett súlyos energiaválságot örökölt ideiglenes kormánynak az október 2-ra kitűzött előrehozott parlamenti választások előkészítése helyett napi tűzoltással kell foglalatoskodnia.

„Bulgária tehát igazából a mostani energia válságban számítana a Gazpromra, hosszú távon mindenképpen a diverzifikációban gondolkodik” #moszkvater
„Bulgária tehát igazából a mostani energia válságban számítana a Gazpromra, hosszú távon mindenképpen a diverzifikációban gondolkodik”
Fotó:EUROPRESS/Nikolay DOYCHINOV/AFP

A múlt héten körbejárta a nemzetközi sajtót a hír, miszerint az ideiglenes bolgár kormány megkezdi a tárgyalásokat a Gazprommal az idén áprilisban leállított gázszállítások újbóli elindításáról. Mint ismeretes, tavasszal az orosz fél azzal az indokkal állította le a földgáz szállításokat, hogy washingtoni és brüsszeli nyomásra Bulgária megtagadta a rubelben fizetést. A fenti hír hallatán az ideiglenes kormány a liberálisok célkeresztjébe került, és kisebb oroszellenes tüntetések is voltak a bolgár fővárosban. A tiltakozók szerint Bulgáriának ki kell tartani az energiaellátás diverzifikációjában, fel kell számolni Bulgária függését Moszkvától, és nem szabad új megállapodást kötni a Gazprommal.

„A volt kisebbik koalíciós partner, a Demokratikus Bulgária párt azzal vitte az utcára a Gazprom ellen az embereket, hogy nem erkölcsös Oroszországtól gázt vásárolni. Mint arra a bolgár média is felhívja a figyelmet, arról nem esik szó, hogy mennyivel erkölcsösebb ugyanazt az orosz gázt 20-40 százalékkal drágábban megvásárolni közvetítőkön keresztüli, mint közvetlenül a szállítótól. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben az oroszellenesség korrupciót takar, amit a gázvásárlások számlái is bizonyítanak”

„A helyzet egyértelmű. Érvényes szerződésünk van a Gazprom Export vállalattal 3 milliárd köbméter földgáz leszállítására, és kötelezettségünk van e mennyiség legalább 80 százalékának felhasználására. Ki kell fizetnünk, függetlenül attól, hogy felhasználtuk-e vagy sem. Eddig e szerződés értelmében 1 milliárd köbmétert használtunk fel, miközben már 2,4 milliárdnál kellene tartani. Tehát, ha nem használjuk fel a fennmaradó részt, valószínűleg választott bírósági eljárással nézünk szembe, és fennáll a veszélye annak, hogy óriási összegeket veszítsünk el” – magyarázta Roszen Hrisztov energiaügyi miniszter az újságíróknak a múlt héten megtartott munkaértekezleten, amikor ellenőrizte a Görögországot Bulgáriával összekötő gázvezeték kiépítését, amelyet tervek szerint október 1-ig kell üzembe helyezni.

„A miniszter elmondása szerint az árképzési képlet szimulálása után megállapítható, hogy a Gazprom Exportnál a jelenlegi szerződés szerint a gáz az azeri gáz után a második legolcsóbb, miközben a korábbi kormány által megrendelt két tartályhajóból származó gáz ára 50 százalékkal lesz magasabb, mint a Gazpromé”

Fontos megjegyezni, hogy Bulgária ez év végére 600 millió köbméter gázra számíthat Azerbajdzsánból, de mivel még épült ki a gáz kapcsolat déli irányba, ez a mennyiség kevesebb az 1 milliárd köbméterhez képest, amiben 2013-ban megállapodott a két ország, és amely fedezni képes az ország földgáz szükségletének a harmadát. A munka értekezleten elhangzottak szerint az ideiglenes kormány nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy más beszállítóktól is vásároljon gázt, amennyiben versenyképes árajánlatot kapnak. Ez ügyben tárgyalások folytatnak Törökországgal, Szaúd-Arábiával és más országokkal.

Az első videó Kiril Petkov miniszterelnököt ábrázolja, amit kabinetfőnökével, Lena Boriszlavoválal éppen szobára mennek. Amíg a csinos szóvivő a zárral bajlódik addig Petkov éppen a szoknyája alá nyúl. 

Hrisztov azt is elmondta, „nehogy bárki is azt higgye, könnyű dolgunk lesz, küldünk egy emailt, és minden rendben lesz. Az előző (Petkov)kormány a végletekig feszítette a húrt az Oroszországgal fennálló kapcsolatokban, így szinte lehetetlen folytatni a tárgyalásokat. Kiűztük az összes diplomatát, feladtuk az összes kommunikációt, tehát a helyzet egyáltalán nem rózsás”.

„Ezért aztán nem lehet véletlen az a bejelentés sem, miszerint a kormány egy speciális programja keretében az orosz klasszikusok könyveinek százaival töltik fel a bolgár iskolák könyvtárait”

A Gazprommal felújítandó tárgyalások kapcsán szombaton Ditte Juul Jørgensen, az Európai Bizottság Energiaügyi Igazgatóságának vezérigazgatója videokonferencia megbeszélést folytatott Hriszto Aleksziev miniszterelnök-helyettessel és Roszen Hrisztov energetikai miniszerrel, akik biztosították a Bizottságot, hogy a bolgár kormány nem szándékozik új rövid-, közép- vagy hosszútávú szerződésről tárgyalni a Gazprom Exporttal, hanem csupán a meglévő szerződésben rögzített mennyiségű földgáz leszállításáról. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen intézkedéseket nem szabad egy ideiglenes ügyvivő kormányra bízni. Csak egy rendes kabinet és parlament dönthet új, jövőbeli elkötelezettségek vállalásáról” – mondta a miniszterelnök-helyettes. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy tovább kell erősíteni az EU energia platformon belül az együttműködést Európa délkeleti regionális munkacsoportjában az energiaellátás diverzifikációját a cseppfolyósított földgáz (LNG) csővezetékein és termináljain keresztül. Ez vonatkozik a Görögországon és Törökországon áthaladó cseppfolyósított földgázra is.

„Bulgária tehát igazából a mostani energia válságban számítana a Gazpromra, hosszú távon mindenképpen a diverzifikációban gondolkodik”

A magas üzemanyagok árával kapcsolatban augusztus 26-án Deljan Dobrev, a korábbi kormányzó párt volt energetikai minisztere kifejtette, hogy Bulgáriában az üzemanyagok ára 1 levával (200 Ft) magasabb, mint a piaci ár. Az exminiszter részletezte, hogy az orosz kereskedőcég, a Svájcban bejegyzett Litasco, amely az orosz Lukoil csoport része, hogyan ad el olajat Bulgáriának. A Litasco az orosz olajat a burgaszi Lukoil Neftohimnak bérmunkába adja feldolgozás céljából, majd a feldolgozott olajat a kereskedő cég visszakapja, és viszont eladja a Lukoil Bulgáriának, így az üzemanyagok megnövekedett áron mennek ki az ország üzemanyag állomásaira. Mint emlékeztetett, az egykori kormány képviselői két intézkedést kínáltak az üzemanyagok árának csökkentésére. Az egyik, hogy versenyhelyzetet teremtve egy bolgár állami társaság vásárolja meg az orosz olajat, és adja tovább Burgaszba feldolgozás céljából, a másik javaslat pedig, mivel a Brent olaj 40 százalékkal drágább, mint az Ural, az árkülönbségre vámot vessenek ki, a költségvetésben megjelenő többletbevételből pedig támogassák az összes fogyasztó számára az üzemanyagok árát.

A második videó Kiril Petkov reakcióját és arroganciáját mutatja, hogyan reagál a fenti témával kapcsolatos újságírói kérdésre. A kínos eset után Petkov arra kéri az tévéseket, hogy kezdjék újra a felvételt. 

Bojko Boriszov exkormányfő a Bolgár Nemzeti Bank jelentésére hivatkozva elmondta, hogy a bolgár gazdaságból kiszivattyúzzák a pénzügyi forrásokat, az első négy hónap számai szerint a kereskedelmi mérleg egyenlege 2 milliárd levával (400 milliárd forinttal) romlott, elérte 3,7 milliárd (740 milliárd forintot). A szankciók bevezetése óta az Oroszországi Föderációból származó bolgár behozatal 160 százalékkal nőtt. Boriszov a Kiril Petkov vezette négypárti kormánykoalíció – ez a Van ilyen nép párt kiválásával háromra csökkent -tevékenységével kapcsolatban felteszi a kérdést:

„Ez lenne az orosz függőségtől való elszakadás? Mindössze három hónap alatt Bulgária háromszorosára növelte függését Oroszországtól. Ez lenne a mi euroatlanti orientációnk?”

Utalva a Petkov-kormány által kiutasított 70 orosz diplomatára, Boriszov hozzátette, „mit értek el Putyinnál azzal, hogy szakácsokat és takarítókat utasítottak ki? Még jó, hogy lenyeli a békát.”

Eleonora Mitrofanova az Orosz Föderáció szófiai nagykövete egy hete kijelentette, hogy rövid távon a bolgár-orosz kapcsolatok „visszafogott együttműködés keretein belül” maradnak, de meg van győződve arról, hogy hosszú távon ezek teljes mértékben helyreállnak. Az orosz gázszállításokkal kapcsolatban elmondta, hogy

„a Gazprom továbbra is szállít gázt Bulgáriának, amennyiben rubelben fizetik”

A héten augusztus 29-én Rumen Radev államfő tanácskozásra hívja össze a Galab Donev vezette ideiglenes kormány tagjait, a Bulgargas és a Bulgartransgaz cégek, illetve a görög Gastrade és Copelouzos cégcsoport képviselőit. A megbeszélés témája az lesz, milyen lehetőségek vannak a Görögországon keresztül importált földgáz mennyiségének növelésére. A közvélemény leginkább arra kíváncsi, hogy az államfő melyik énje fog felülkerekedni, az euroatlantié, a NATO tábornoké, vagy az oroszbaráté.

„Az október 2-én esedékes előrehozott választások előrejelzései szerint Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt a legerősebb politikai erő, de továbbra is kérdéses, hogy győzelme elégséges lenne-e a kormányalakításhoz”

A volt kormánypárt, a Folytatjuk a változást szex orgiáktól, korrupciótól és arroganciától hangos kormányzása miatt közel 300 ezer szavazót veszített el. Mégis miben bízik a volt kormánykoalíció a közelgő választásokon? Abban, hogy a gépi szavazás elriasztja az idősek szavazói aktivitását, és hogy külső behatkozással ismét maguk javára fordíthatják a gépi szavazás eredményét. A szavazógépeket kormány közeli magáncégeknél tárolják, és csak e cégek szakembereinek van hozzáférése a szoftverekhez. A szavazás végén a gépi szavazás papíralapú ellenőrző szelvényeit nem összesítik, nem vetik össze azokat a gépi szavazás eredményeivel. A balliberális oldal egyelőre hallani sem akar a gépi szavazás megszüntetéséről.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.