//Hol éri meg nyaralni a Balkánon?
Vlorai tengerpart. A legolcsóbban Albániában nyaralhatunk. #moszkvater

Hol éri meg nyaralni a Balkánon?

MEGOSZTÁS

Habár hazánkból a legtöbben a horvát tengerpartra utaznak nyáron pihenni, pedig az összes körül ez a legdrágább partszakasz a Balkánon. Megvizsgáltuk, hol jövünk ki a legjobban a pénzünkből.

Vlorai tengerpart. A legolcsóbban Albániában nyaralhatunk. #moszkvater
Vlorai tengerpart. A legolcsóbban Albániában nyaralhatunk.

Sokan, ha meghallják, hogy valaki a Balkánra megy nyaralni, akarva-akaratlanul Horvátország vagy Görögország jut az eszükbe, ami talán nem is véletlen. Hosszú évtizedeken keresztül az itteni tengerparti szakaszok voltak infrastrukturálisan a legjobban kiépítettek a félszigeten. Így aztán hazánkban továbbra is ez a két ország a legkedveltebb úti cél a Balkánon. Csakhogy változtak az idők.

„Napjainkra egyre több ország veszi fel a versenyt minőségben a horvátokkal és a görögökkel. Méghozzá úgy, hogy közben jóval alacsonyabb áron nyaralhatnak az ide látogatók”

Nézzük tehát, hogyan alakulnak az árak a tengerparti szakaszokon a balkáni országokban! Az összehasonlításhoz természetesen olyan városokat választottunk, amelyek nem csupán kikötőként szolgálnak, hiszen azoknak a turisztikai értékéből sokat elvesz, hogy a tenger szennyezettsége miatt nem lehet abban úszni. A görögországi Thesszaloniki tipikus példa erre.

„Így esett a választásunk a szlovéniai Koperre, a horvátországi Dubrovnikra, a boszniai Neumra, a montenegrói Budvára, az albániai Vlorára, a görögországi Korfura, a törökországi Rodostóra (hiszen ez a város is a Balkánon van), a bulgáriai Várnára, illetve a romániai Konstancára”

Ugyancsak törekedtünk arra, hogy ne a legdrágább turista desztinációkat tekintsük mérvadónak, így a különböző országokban szándékosan nem a top üdülőhelyeket vizsgáltuk. És mivel a szállodák árai mindenütt széles skálán mozognak, hasznosabbnak tartottuk az adott városokban a belvárosi lakások bérleti díjait összehasonlítani, hiszen ez szoros összefüggést mutat a szállodák áraival. Természetesen a szállodai árak ennél jóval magasabbak, az összehasonlításhoz viszont ezek az adatok alkalmasabbak. Az árak összehasonlításánál a Numbeo.com legfrissebb számait vettük irányadónak.

Miközben a Post Office Travel Money – amely minden évben megvizsgálja Európa turisztikai célpontjainak árait – legfrissebb kimutatása szerint jelenleg a bulgáriai Napospart a legolcsóbb nyaralóhely, a mi számításaink szerint egészen más ország lett a befutó. Ez persze nem véletlen, hiszen a Post Office Travel Money összehasonlítása nem tartalmazza az összes tenger menti Balkáni országot, ahol esetleg még a bolgár áraknál is alacsonyabbakkal találkozhatunk.

„Nálunk a legtöbb termék és szolgáltatás tekintetében az albániai Vlora bizonyult a legolcsóbbnak, ahol a Numbeo.com szerint már 38 ezer forintért is bérelhetünk lakást a belvárosban egy hónapra”

Busszal szinte nevetséges áron utazhatunk a városban, egy jegyért mindössze 80 forintnak megfelelő albán leket kell fizetni. Ugyancsak olcsón ebédelhetünk is itt. Egy háromfogásos ebéd egy középkategóriás étteremben mindössze 6100 forintba kerül, ami messze alacsonyabb a budapesti áraknál.

„Albánia után aztán Törökország következik”

A Márvány-tenger partján fekvő Rodostóban valamivel már magasabb a szállás havi ára egy belvárosi lakásban (50 ezer forint), busszal közlekedni itt is nagyon olcsón tudunk, ráadásul itt még kevesebbe – mindössze 4 ezer forintba – kerül két főre egy éttermi ebéd ugyanabban a kategóriában, mint Vlorában.

„Ezek után a bolgár és román tengerpart jön a listán az árakban, a szoros versenyt az előbbi nyeri”

 Várnában ugyan 78 ezer forintra jön ki egy belvárosi lakás havonta, szemben a konstancai 72 ezer forintos árral, cserébe viszont a bolgár nyaralóhelyen szinte minden olcsóbb, mint a szomszédos országban. Várnában csupán 360 forint fél liter hazai sör, egy cappuccino 410 forint, de egy éttermi ebédért sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, két fő 6600 forintból már bőségesen kijön.

„Talán meglepő, de ezt követően máris a görögországi árak következnek, ahol viszont óriási a szóródás attól függően, hogy a szárazföldön maradunk vagy egy szigetre utazunk”

Maradjunk mi inkább az előbbinél! Korfun nagyjából 9 ezer forint egy háromfogásos ebéd két főre, egy belvárosi lakás is kijön egy hónapra 106 ezer forintból, viszont a hazai sörért, a cappuccinóért már elég borsos árat kérnek, az előbbiért 1130, az utóbbiért pedig 890 forintot.

Így érkezünk el az Adriai-tenger felső szakaszához, ami nagyon kedvelt a magyarok körében.

„Szlovénia, Horvátország, Bosznia és Montenegró közül még mindig az utóbbi ország a legolcsóbb”

Budván 130 ezer forint egy lakás bérleti díja a belvárosban, két személyre 8100 forint körül van egy ebéd. Egy átlagos hazai sörért itt már 650 forintot kell fizetni, egy cappuccinoért pedig 490 forintot. Ami igazán meglepő, hogy Bosznia-Hercegovina egyetlen kikötővárosa, Neum nem olcsóbb Montenegrónál. Habár ez a város infrastrukturálisan korántsem annyira kiépített, mint a montenegrói szakasz, az itteni árakat nagyban emeli, hogy Boszniának ez az egyetlen tengerpartja, ahová ilyenkor rengetegen érkeznek az ország minden pontjáról.

Mindezek után azt várnánk, hogy a Szlovéniai Koper lesz a legdrágább balkáni város, hiszen az egykori leggazdagabb jugoszláv tagállam csak keskeny tengerparti szakasszal büszkélkedhet. Viszont a szlovéneknek igen nagy része inkább Horvátországba vagy Olaszországba megy nyaralni, így nem verik fel különösebben az árakat. Koperben 140 ezer forint egy lakás bérleti díja egy hónapra, két személy éttermi költsége pedig 10 530 forint körül alakul átlagosan.

„A mi listánkon a horvát tengerpart bizonyult a legdrágábbnak”

Ami nem csak a magas bérleti díjaknak köszönhető (190 ezer forint a belvárosban), hanem a 11 200 forintos éttermi költségnek is (2 főre). Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy Dubrovnik, vagyis az „Adria gyöngye” – régebben a délszláv Athénnek hívták – nem csupán a tengerpartja miatt kedvelt célpont, hanem a történelmi emlékei is felejthetetlenné teszik annak, aki nem feltétlenül a legolcsóbb helyet keresi a Balkánon.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.