//Harmadszor is Andrej Plenković
„A választás eredménye azonban megmutatta, hogy a horvátok nagyobbik része nem bosszút, hanem stabilitást akar” #moszkvater

Harmadszor is Andrej Plenković

MEGOSZTÁS

Andrej Plenkovićnak az április 17-én tartott parlamenti választáson győztes Horvát Demokratikus Közösség elnökének, jelenlegi miniszterelnöknek sikerült megszereznie 78 most megválasztott képviselő aláírását, és a konzervatív Haza Mozgalommal összefogva kormányt alakíthat.

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

„A választás eredménye azonban megmutatta, hogy a horvátok nagyobbik része nem bosszút, hanem stabilitást akar” #moszkvater
„A választás eredménye azonban megmutatta, hogy a horvátok nagyobbik része nem bosszút, hanem stabilitást akar”
Fotó:EUROPRESS/SamńĪr JordamovńĪc/ANADOLU/AFP

Gyors kormányalakítást ígért a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke Andrej Plenković, és ezt az ígéretét többé-kevésbé be is váltotta, mielőtt még az ellenzék felocsúdott volna a választási eredmény fölötti csalódottságából. Elsöprő győzelmet, és utána bosszúhadjáratot, vagy ahogy ők nevezték az „Igazság Áradatát” ígérték a korrupt HDZ ellen.

„A választás eredménye azonban megmutatta, hogy a horvátok nagyobbik része nem bosszút, hanem stabilitást akar”

A koalíciós tárgyalások eredményességéhez persze az is kellett, hogy a potenciális koalíciós partner, a konzervatív Haza Mozgalom (DP) – rövid flört után a Szociáldemokrata Párttal (SDP) – végül a HDZ mellett döntsön. Ez pragmatikus lépés volt. A szövetség pedig a két, a politikai középtől többé (a DP), illetve kevésbé (HDZ) jobbra álló párt között, természetes. A DP-t  eredetileg is elégedetlen HDZ-tagok alakították, akik azért fordítottak hátat a pártnak, mert az az ő megítélésük szerint túlságosan középre húzódott. Ennek megfelelően nem mindenki értett egyet az összefogással. Egy képviselője, meg is tagadta a támogatást a HDZ-DP kormánytól, míg egy másik, Stephen Nikola Bartulica pedig csak feltételekkel ment bele, és ragaszkodik ahhoz, ezeknek a teljesítését foglalják bele a koalíciós megállapodásba.

„Végül a DP 13 képviselői mandátumot szerzett tagja, és 4 kisebbségi képviselő támogatta Andrej Plenković harmadik kormányának megalakítását a HDZ 61 képviselője mellett”

A 3 szerb kisebbségi honanya, illetve honatya nem tartott a 8 fős kisebbségi frakció többi tagjával, ami a DP részéről egyébként feltétel is volt. Milorad Pupovac, a horvátországi szerbek pártja, a Független Demokratikus Szerb Párt (SDSS) elnöke sietett kijelenteni, hogy maga a párt döntött úgy, hogy kívül marad még mielőtt a koalíciót a HDZ és a DP tető alá hozta volna, és mintegy „tűzfalat” képez a nacionalizmus „sárkánya” ellen, ami a DP kormányra kerülésével fenyeget.

Zoran Milanović, államfő sokak által nehezményezett, sőt az Alkotmánybíróság által kifejezetten ellenjavallott kampánybeli szereplésével ellentétben zokszó nélkül bízta meg néhány héttel azelőtt még  folyamatosan becsmérelt Andrej Plenkovićot a kormány megalakításával. Az új horvát kabinetnek 18 tagja lesz, ami kettővel több a korábbinál.

Május 16-ikán megtartotta  alakuló ülését a Szábor, amelyen 144 igen szavazattal, 6 ellenében ismét Gordan Jandrokovićot választották meg Házelnöknek. Egyik alelnöke Ivan Penava, a DP elnöke.  Az összesen öt alelnökből kettőt az ellenzék delegál majd. Ugyanezen a napon aláírták a koalíciós megállapodást, a nyilvánosság teljes kizárásával. Úgy hírlik, hogy egy kivételével Bartulica mindegyik követelésével egyetért a HDZ, így pl. azzal, hogy létesüljön egy múzeum a kommunizmus áldozatainak emlékére, vagy hogy zárják ki a gender-ideológiát az iskolákból.

„Azt viszont Plenković állítólag elutasította, hogy induljon tényfeltáró vizsgálat a koronavírus járvány ügyében”

A tárcák elosztása már korábban megtörtént, de a miniszterek személye körül volt némi bizonytalanság, elsősorban a DP „jóvoltából”. Három tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kapott. Ezen kívül 10-12 államtitkári poszt is megilleti majd különböző tárcáknál, annak az egyezségnek a végrehajtásaként, miszerint sem a HDZ, sem a DP nem fog teljes körűen ellenőrizni egy területet sem. A DP-ben ezzel sem mindenki elégedett, mert eredetileg több miniszteri posztra tartottak igényt, de legfőként azt sérelmezik, hogy az ún. ideológiai tárcákat, mint pl. az oktatás vagy a kultúra, nem bízták rájuk. Penava, pártelnök, vukovári polgármester azonban figyelmeztette az elégedetlenkedőket, hogy az elosztás méltányos, híven tükrözi a választáson megszerzett képviselői mandátumok számát. Azon felül a DP-nek nem is lenne elegendő számú kádere, csak a HDZ tudna lefedni minden területet.

„A DP olyan reszortokat kapott meg, amelyeknek az irányításáról mindig is határozott elképzelése volt, és annak gyakorta hangot is adott”

Ilyen például az  újonnan létesítendő demográfiai tárca, amellyel Horvátország zászlóvivő lesz az Európai Unióban. Valószínűleg hamarosan lesznek követői, de Zágráb számára ez már most is égető kérdés, mert az utolsó népszámlálás eredménye azt mutatta, hogy 10 év alatt mintegy 700 ezer fővel csökkent a népessége. A fogyás különösen érinti Szlavóniát, a DP legfőbb bázisát. Ennek megfelelően a párt második embere, Mario Radić lett volna a tárca gazdája, ő azonban egyik napról a másikra visszalépett. A televízióban azt nyilatkozta, az új miniszterre hárul az egész intézmény megszervezése, amiben neki nincs gyakorlata, így pártja más jelöltet állított helyette.

„A DP tervei között szerepel a külföldre távozottak, második-harmadik generációs horvátok – például Argentínából – repatriálásának megkönnyítése is”

Szintén Radić  töltötte volna be, a miniszterelnök-helyettesi posztot is.  A gazdasági tárca illetékességi köréből kiveszik a fenntartható fejlődést, a DP az energetikáért és a vállalkozásokért lesz felelős. A fenntartható fejlődés és a zöld átmenet irányítására is új minisztérium jön létre, ez lesz a 18-ik, és a hírek szerint a volt mezőgazdasági miniszter lesz a vezetője. A mezőgazdasági tárca gazdája, és egyben az egyetlen miniszterelnök-helyettes a DP kvótájából, a párt főtitkára, Josip Dabro lesz. A pártnak a  mezőgazdasággal kapcsolatos tervei között szerepelt például a minisztérium Eszékre (Osijek) költöztetése, a horvát vidék revitalizálása és az élelmiszer-önellátás elérése.

A HDZ kvótájából kikerülő miniszterek névsora csaknem változatlan. Az egyetlen új „arc” az idegenforgalomért felelős miniszter. Az igazságügyi miniszter lemondott a tárca további vezetéséről. Reszortját az eddigi gazdasági miniszter veszi át. A várakozások ellenére Plenković nem mondott le Gordan Grlić Radman, külügy- és Vili Beroš egészségügyi miniszterről sem, mindketten megtartották pozíciójukat.

„A kormányprogram a legfontosabb célként a következő négy évre a sikeres,  életerős, igazságos és szuverén Horvátországot jelölte meg. Többek között a nettó átlagfizetés 1600 euróra emelését, munkahelyteremtést  75 százalékos foglalkoztatottságot, 6 milliárd eurós beruházást ígérnek a vasúti infrastruktúra fejlesztésébe”

Az ellenzék a „savanyú a szőlő” típusú nyilatkozatok és borúlátó jóslatok után már a parlament első ülésnapján támadásba lendült, de java még hátravan, a túlnyomórészt feléje hajló média segítségével. A nyugat-balkáni szomszédság is mozgolódik, amire a belső okokon, régi rendezetlen számlákon kívül geopolitikai tényezők, mint pl. az USA és Kína harca a világhatalomért  is kihatnak.  Aktuálisan Gabriel Escobar, az USA nyugat-balkáni külön kiküldöttjének elmozdításától várható elmozdulás Washington Balkán-politikájában. Sajtó források szerint a felesége pénzt kapott a szerb Külügyminisztériumtól, egy másik családtagja pedig a boszniai szerb vezetővel, Milorad Dodikkal állt kapcsolatban, ami megkérdőjelezi pártatlanságát a koszovói-szerb dialógusban. Ennek jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy egyelőre lebegtetik a május végére, elég militáns retorikával beharangozott minden szerbek gyűlésének megtartását. A nyugat-balkáni vezetők és a térséget érintő nagyszabású fejlesztési terv nagylelkű finanszírozója, az Európai Bizottság illetékeseinek 7 milliárd eurót érő találkozóját Cattaróban (Kotor) viszont megtartották.

„Amíg a geopolitikai játszma el nem dől, a két lépés előre, egy hátra taktikáját folytatják”

A Brüsszelben jó kapcsolatokat ápoló Plenković révén Horvátország is kiemelkedően sok forráshoz jutott az EU-ból, és belekalkulálta a költségvetésébe, amelyeket még kapni fog.  A DP-vel közös kormány is jó, ha fenntartja  a barátságos viszonyt az európai hatalmasságokkal. Ennek érdekében esetleg súlyos kompromisszumokat kötnie, amelyeket le kell nyomnia a DP-tagság torkán. Ám talán még Brüsszel haragjánál is nagyobb veszélyt jelentene számára, ha megrendülne a belső stabilitás. A HDZ-DP kormány pillanatnyilag a legjobb választás volt Horvátország és szomszédsága számára. Stabilitást ígér, de folyamatos ellenszélben, ahogy eddig is. Minden antennájára szüksége van, hogy szoros figyelemmel kísérje az erőviszonyok alakulását kívül és belül.

MEGOSZTÁS