//Globális katonai konfliktus küszöbén áll a világ

Globális katonai konfliktus küszöbén áll a világ

MEGOSZTÁS

Az államok szuverenitásának tiszteletben tartására és az egyoldalú megoldások vészes elterjedésére figyelmeztettek a parlamentarizmus erősítését célzó moszkvai konferencián.

Moszkva a ránehezedő nemzetközi nyomás közepette nagyszabású parlamenti fórummal demonstrálta a napokban, hogy Oroszországot nem lehet elszigetelni. Mexikótól Dél-Afrikán, Ecuadoron és Ghánán át Örményországig húsz ország törvényhozásának elnöke fogadta el a duma elnökének meghívását. Régiónkból a szlovák és szerb parlament első embere volt jelen. A tanácskozáson közel száz ország parlamenti képviselői vettek részt, akikhez a világ 125 országából mintegy 400 szakértő, politikai elemző és újságíró csatlakozott. Vlagyimir Zsirinovszkijtól Irina Jarovaján át Vjacseszlav Vologyinig megjelentek a konferencián a duma legismertebb képviselői is. Feltűnő volt, hogy a magyar országgyűlést a szoros magyar–orosz kapcsolatok ellenére a jelenlegi parlament egyetlen tagja sem képviselte.

Az elmúlt negyed században látványosan gyakorivá vált a világban az erő alkalmazása. A XX. század két nagy világégése következtében a háborúkkal szemben kialakult immunitás, visszatartó erő meggyengült, miközben a világ a terrorizmustól a kábítószer-kereskedelmen és az illegális migráción át az információs robbanásig új kihívásokkal szembesült, ami adekvát válaszokat követel. Erre a fórumhoz intézett üzenetében Vlagyimir Putyin orosz államfő figyelmeztetett…

A cikk a Demokratában jelent meg, a teljes cikk itt olvasható

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.