//Folytatódik az orosz nyomulás a Donbasszban
Donyecki front 20240607 #moszkvater

Folytatódik az orosz nyomulás a Donbasszban

MEGOSZTÁS

Miközben a sajtó éppen Vovcsanszkra/Volcsanszkra, az ukrán ellennyomásokra fókuszál, az orosz erők valamivel gyorsabban haladnak előre a donyecki fronton. Egyre inkább látszik tehát a front széthúzására irányuló törekvés. Ennek a stratégiának az eredményességét megmutathatja, hogy az oroszok mikor érik el a Konsztantyinovka-Kramatorszk-Szlavjanszk védelmi vonalat, valamint az ukránok meddig tartják magukat a vuhledari/ugledari fronton. Ebben az irányban érzékelhető sikernek tűnik a kis Paraszkovijevka/Paraszkovijivka falu elfoglalása. Miért lehet fontos, hogy a békeidőben 52 lakost számláló Paraszkovijevka felett már orosz zászló lobog?

Donyecki front 20240607 #moszkvaterAz orosz erők az év eleje óta 47 települést szabadítottak fel a Donbasszban és Ukrajna más régióiban. Erről Vlagyimir Putyin beszélt a Szentpétervári Gazdasági Fórumon elmondott beszédében. Az orosz elnök aláhúzta, hogy a vezérkarnak határozott cselekvési terve van, és ezt eddig sikeresen meg is valósítja. Putyin válaszolt azokra a kritikákra is, amelyek gyakran érik az orosz felet. Mint fogalmazott, a „különleges katonai művelet” gyorsabban is haladhatna, fontosabb azonban az orosz katonák életének megkímélése. Putyin tehát tisztában van azzal, hogy a jelenleg a fronton tartózkodó orosz kontingens nem elegendő ahhoz, hogy gyors eredményeket érjenek el, és Oroszország megfontoltabb taktikát választott. Az államfő beszélt arról is, hogy Oroszország több mint húszszorosára futtatta fel a lőszer gyártását. Arra is kitért, hogy Oroszország egyelőre nem ad át nagy hatótávolságú fegyvereket a világ más országainak, ám fenntartja erre a jogot. Mint ismert, előzőleg azzal fenyegette meg az Ukrajnának fegyvert szállító országokat, hogy harmadik országokon keresztül csaphat le rájuk.

„Putyin azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben nincs szükség általános mozgósításra, hiszen tavaly több mint 300 ezren, míg az idén már 160 ezren jelentkeztek önként a hadseregbe, és álltak be szerződéses katonának”

Az orosz elnök kitért a tárgyalásos rendezés lehetőségeire is, és kiemelte, hogy az ukrán hatalom elveszítette a legitimációját, de Moszkva keresi a megoldást arra, kivel is lehetne tárgyalni. Oroszország kész a tárgyalásokra, de már nem kizárólag az isztambuli megállapodás, hanem az új realitások alapján. Moszkva tehát akár kész lenne tárgyalni is, ám Ukrajna semlegessége és demilitarizálása nem elfogadható alap a Nyugat számára. A nukleáris eszkaláció veszélyére kitérve elmondta, nem Oroszország kezdte az ezzel kapcsolatos fenyegetést. Utalt az orosz nukleáris doktrínára, miszerint Moszkva csak kivételes esetekben vetheti be az atomfegyvert, és ilyen helyzet jelenleg nem áll fent. Egy a közelmúltban tett szakértői felvetésre utalva megemlítette azt is, hogy Oroszország végezhet atomrobbantásokat, de erre most nincs szükség.

„Beszélt arról is, hogy az orosz taktikai atomfegyverek ereje 3-4-szerese az amerikaiak által Hirosimában és Nagaszakiban ledobott atombombáknál”

Összességében elmondható, hogy Putyin különösen az atomfegyvereket illetően békülékeny hangnemet ütött meg. Ami pedig a frontot illeti, a zapirizzsjai szakaszon a helyzet változatlan, folytatódnak a harcok Robotine/Rabotyino és Verbove/Verbovoje körzetében. A Harkivi/Harkovi területen Vovcsanszk/Volcsanszk központjában és Lipcitől északra elkeseredett harcok dúlnak. Az orosz erők előrenyomultak a Volcsanszk melletti Sztaricsa falunál, és elfoglalták Ivanivkát/Ivanovkát. Megerősítették az ukrán DeepState elemzői is, hogy az orosz csapatok újabb sikereket értek el Harkiv térségében.

Folytatódik a Donbasszban Csasziv Jar/Csaszov Jar ostroma is, az orosz erők erős légi és tüzérségi támogatás mellett keleti irányból támadják a várost. Erősödött az orosz előrenyomulás a Kupjanszk-Szvatovo-Kremennaja vonalon is.

„Míg a Harkivi régióban visszaverték az ukrán ellentámadásokat, addig továbbra is megállíthatatlannak tűnik tehát az orosz hadsereg a donyecki frontvonalon”

Másfél hónapnyi harcot követően orosz zászló lobog a Marjinkától 9 kilométerre fekvő Paraszkovijivka/Paraszkovijevka felett. Ez egy aprócska falu Donyeckben, a háborút megelőzően a lélekszáma mindössze 52 főre rúgott. Novomihajlivkától/Novomihajlovka nyugatra található, tőle délre egy víztározó jelentette a természetes védelmi vonalat. Az orosz hadsereg mind a víztározótól délre, mind északra sikeresen nyomult előre, kedden pedig teljesen elfoglalták települést, majd harcok közepette nyomulnak előre Kosztantinivka/Konsztantyinovka irányába. Közben folyik Paraszkovijevka megtisztítása, és ugyanez a helyzet az északabbra fekvő Georgijevkával is. Ezzel párhuzamosan az orosz erők Krasznogorivka/Krasznogorovka központjában harcolnak, de a napokban elfoglalták Umanszkét/Umanyszkojét, majd betörtek Karlivka településre is.

„S miért fontos, hogy megnyílt az út Kosztantinivka/Konsztantyinovka irányába? Nos, a településen halad át az utolsó, Vuhledar/Ugledar irányába tartó egyetlen magasabb rangú főútvonal”

Ez persze nem jelenti az ottani frontvonal elvágását, hiszen a településre több, kisebb rangú útvonal is vezet, amelyek továbbra is ukrán kézen vannak. A donyecki térségben tehát az orosz erők továbbra is képesek fenntartani a lassú előrenyomulásukat.

Harkovi front 20240607 #moszkvaterOlekszandr Szirszkij, az ukrán csapatok főparancsnoka is megerősíti a fent vázolt képet. Az ukrán tábornok szerint az oroszok négy irányban is támadásokat hajtanak végre Kelet-Ukrajnában, mert mind a négy irányban terjeszkedni szeretnének. „Az oroszok a fő erőfeszítéseiket a kurahovei, a pokrovszki és a kupjanszki irányokra, valamint a megye székhelye, Harkiv felé összpontosítják. Emellett aktívan folytat rohamműveleteket Vovcsanszk és Csasziv Jar városok térségében, hogy elfoglalja és átvegye az irányítást e két település felett” – írta Szirszkij, aki meglátogatta a Harkiv megyei régiókat. Hozzátette, hogy az orosz csapatok más irányokban is támadnak, hogy „elnyújtsák az aktív frontvonalat”, és ezáltal elaprózzák az ukránok erejét.

„Szirszkij szerint most az oroszok elsősorban Vovcsanszk/Volcsanszk és Kupjanszk irányában törnek előre. Az ukránok feladata továbbra is az, hogy megállítsák az oroszok nyomulását és a lehető legnagyobb károkat okozzák a támadó csapatoknak”

Ahogy Szirszkij is említette, a legfőbb orosz cél most a front széthúzása. Az ukránok így folyamatos átcsoportosításokra kényszerülnek, és ahol gyengül a védelem, ott az oroszok megpróbálják felgyorsítani az előrenyomulást. A harkivi offenzíva megindítása után például az ukránok elit egységeket dobtak át erre a területre, lényegesen lelassítva, de nem megállítva ezzel az orosz előrenyomulást. Az ukrán vezérkar még június 3-án adta ki a parancsot, hogy az ide küldött elit egységek tisztítsák meg Vovcsanszkot, és nyomuljanak tovább, törjenek be a Belgorodi területre. ez nem sikerült. Így most szinte nincs olyan frontszakasz, ahol ne gyengült volna az ukrán védelem. Ennek következtében főleg a Donbasszban egyre több település kerül orosz kézre, de egyes hírek szerint az ukránok kénytelenek voltak feladni a herszoni fronton Krinkinél a Dnyeper bal partján nagy áldozatok árán hónapok óta tartott hídfőállást is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.