//Fókuszban Donbassz

Fókuszban Donbassz

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt héten az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 8. és 14. közti eseményeiről.

▪️ A Donyecki Népi Milícia alakulatainak sikerült szinte teljes kontroll alá venniük a Donyeck melletti Peszki települést. Peszki a szomszédos Marjinka mellett egészen 2014-től kezdődően a donyecki agglomeráció ukrán védelmének egyik leginkább megerősített állásaként szolgált.

▪️ Szeverszk esetében az orosz haderő folytatta előrenyomulását Verhnyekamjanszkoje irányába, elérve egészen a település keleti külterületeiig. A falu elleni támadás megkezdését megelőzően szükséges a szomszédos ukrán megerősített pozíciók elfoglalása. A megerősített állások, illetve maga Verhnyekamenszkoje megszerzése gyakorlatilag megnyitja az utat Szeverszk városába.

▪️ A szomszédos Szoledar esetében a Luganszki Népi Milícia alá tartozó 6. kozák ezred sikeresen elfoglalta a település keleti részén található “KNAUF-Gipsz” üzem területét, amely a későbbi műveletek során szolgálhat egyfajta előretolt állásként. Ezt követően a szakadár-orosz szövetségi haderő tovább folytatta az előrenyomulást a város belső területei, illetve a tűzálló anyagokat gyártó Belokamenszkij üzem irányába.

▪️ A Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai kiszorították az ukrán haderőt az Artyomovszktól/Bahmuttól délre fekvő Versina településről, elérve a védelem szempontjából kiemelt jelentőségű szomszédos Zajcevo falut.

▪️ Az ukrán haderő napok óta támadja tüzérséggel az energodari atomerőművet, illetve hozzá kapcsolódóan az elhasznált fűtőelemek tárolójaként szolgáló szabadtéri létesítmény területét.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.