//Fiatal lány az atomjégtörő parancsnoki hídján
„Diána Kidzsi a Roszatomhoz tartozó Atomflot által működtetett atomjégtörőkön az első olyan női parancsnok a hídon, aki megtörte a hagyományos férfiuralmat” #moszkvater

Fiatal lány az atomjégtörő parancsnoki hídján

MEGOSZTÁS

Az AFP hírügynökség munkatársai augusztusban elkísérték az orosz tanulmányi versenyek győzteseit a „Tudás jégtörője. Homo Science” elnevezésű északi-sarki expedícióra. A „Győzelem 50. évfordulója” elnevezésű atomjégtörő fedélzetén riportot készítettek a hajó mindössze 27 éves első tisztjével, Diána Kidzsivel, aki az orosz atomjégtörő-flotta legmagasabb rangú női parancsnokaként a hajó navigációjáért felel. Ezt az írást ajánljuk most a figyelmükbe!

„Diána Kidzsi a Roszatomhoz tartozó Atomflot által működtetett atomjégtörőkön az első olyan női parancsnok a hídon, aki megtörte a hagyományos férfiuralmat” #moszkvater
„Diána Kidzsi a Roszatomhoz tartozó Atomflot által működtetett atomjégtörőkön az első olyan női parancsnok a hídon, aki megtörte a hagyományos férfiuralmat”
Fotó:EUROPRESS/Ekaterina ANISIMOVA/AFP

Diána Kidzsi a távolban tornyosuló jéghegyeket kémleli távcsövével, majd odaszól az Északi-sark felé közeledő orosz atommeghajtású jégtörő kormányosának: „Tíz fok balra!” Első tisztként a fiatal nő dönti el, hogy milyen útvonalat kövessen az óriási hajó a Jeges-tenger jégmezőin. A hajó parancsnoki hídján álló Diánát képernyők veszik körül, amelyeken a több tucatnyi mérőműszer, radar és más eszköz által továbbított információk sorakoznak.

„Az egyik képernyőről például megtudható, hogy a hajó orra előtt néhány kilométeres távolságban mekkora a jég vastagsága”

Egy apró fehér folt jelenik meg a távcsőben Diána Kidzsi szemei előtt. Azonnal felismeri a jegesmedvét, és utasítást ad – a konyhai  és egészségügyi személyzet kivételével kizárólag férfiakból álló legénységnek -, hogy lassítsák le a hajót, és az ne zavarja meg a jegesmedvét a vadászatban. A férfiak, akik jórészt sokkal idősebbek Diánánál, követik a parancsát, és a hajó alatt recsegő-ropogó jégtáblák jellegzetes érces hangja halkulni kezd.

„Diána Kidzsi a Roszatomhoz tartozó Atomflot által működtetett atomjégtörőkön az első olyan női parancsnok a hídon, aki megtörte a hagyományos férfiuralmat”

A 95 tagú személyzettel hajózó atomjégtörőn a többségében nálánál jóval idősebb férfiak kezdetben nem nagyon örültek annak, hogy egy fruskától kapják a parancsokat. Diána Kidzsi  témát is vált, amikor a szexizmus kerül szóba és inkább a munkájáról beszél.

A reggeli és esti négyórás műszakokban négy hónapon keresztül ő határozza meg az Északi-sarkvidéken haladó hajó útvonalát.  A legénység többi tagjához hasonlóan Diána is szentpétervári születésű.  A Néva-parti város Nagy Péter cár óta hagyományosan az orosz haditengerészet fellegvára. Kezdetben Diána arra gondolt, hogy hadihajón szolgáljon, miután  gyermekkora óta a tengerről álmodott.

„A Szentpétervári Haditengerészeti Akadémia viszont zárva volt a nők előtt. Egy másik, kereskedelmi hajózásra szakosodott tengerészeti egyetem viszont éppen akkor indított kurzusára női hallgatókat is várt, amikor Diána befejezte az iskolát”

– Ezt jelzésnek vettem. Mi értelme kopogtatni egy zárt ajtón, amikor megnyílik egy másik kapu? – mondta.  Nem sokkal a diploma megszerzése után került az atomjégtörő flottához. – Szerelem volt első látásra – mondja.  2018 óta szolgál  a „Győzelem 50. évfordulója” atomjégtörőn.  A legjobban azt élvezi, amikor megtapasztalja az irányítása alatt álló monstrum hatalmas erejét, az atommeghajtás teljesítményét, ami nem mérhető össze a dízel üzemű hajókéval.  Az atomjégtörőn aztán gyorsan emelkedett a ranglétrán.  Eddig több tucatszor hajózta körbe az Északi-sarkvidéket, és kilenc alkalommal járt az Északi-sarkon.

„Amikor a hajóra került, a legénység gyanakodva méregette”

– Nem nagyon szeretik a nőket a fedélzeten, a tengerész babona szerint a nő a fedélzeten balszerencsét hoz – mondja a hajó hasonló beosztású tisztje, a 45 éves Dmitrij Nyikityin, aki szerint  Diána pályafutása követendő példa lehet.

Az 56 éves Szergej Barinov fedélzeti tiszt szerint sokkal inkább az rendkívüli, hogy Diána ilyen  fiatalon lett első tiszt. Mint kiderült, egy másik atomjégtörőn, a Jamalon is szolgál egy nő, csak alacsonyabb, fedélzeti tiszti rangban.

„Egyszer még kapitány leszek!”

– mondja Diána. Erre minden esélye meg is van, miután folyamatosan bővül a Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó Atomflot atomjégtörő flottája, amely Moszkva reményei szerint elsőbbséget biztosíthat majd Oroszországnak az Északi-sarkvidéken, ezért – ahogy Szergej Barinov fogalmaz, egyre több fiatal kerülhet az atomjégtörőkre.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.