//Feketelistán a Bolsoj is
Az orosz agresszió ellen tüntetnek Cipruson, Nicosiában 2022. február 26-án #moszkvater

Feketelistán a Bolsoj is

MEGOSZTÁS

A sport és a kultúra világát is megcsapta a háborúba torkollt orosz-ukrán konfliktus szele. Orosz sportolókat, művészeket aláznak meg feleslegesen a mindent elöntő büntetés, a szankciók jegyében. Feleslegesen és mérgezőn kiterjesztve a sport és a kultúra világára is a feléledt oroszellenességet, a gyűlöletet. Pedig ezek a sportolók, művészek nem tehetnek semmiről. Mint ahogy az orosz nép sem. Ez a hadjárat a kívánttal éppen ellenkező hatást elérve csak megerősíti az oroszokban a dacot, és az ellenszenvet, s sokakban még igazolja is a történteket. Ördögi kör, amelyből így nehéz lesz kilépni.

Az orosz agresszió ellen tüntetnek Cipruson, Nicosiában 2022. február 26-án #moszkvater
Az orosz agresszió ellen tüntetnek Cipruson, Nicosiában 2022. február 26-án
Fotó:EUROPRESS/Iakovos Hatzistavrou/AFP

A sport világát is elérte az orosz-ukrán háború. Ukrán sportolók mondják le megtörve a szereplésüket, míg mások tiltakozásból bojkottálják orosz társaikat és az oroszországi versenyeket. Ezen kívül még biztonsági okokból is elmaradnak rendezvények. Azonnal lemondták az idei Orosz Nagydíjat, amelyet Sebastian Vettelnek még e döntés előtt sikerült bojkottálnia.

„Szentpétervár helyett Párizsban rendezik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét is, több válogatott pedig nem hajlandó Moszkvában lejátszani a vb-pótselejtezős meccsét. A lengyelek ki sem akarnak állni a <szbornaja> ellen”

De megválik Oroszországtól az ATP is, amely a szentpétervári tornát a kazah fővárosba költözteti. Egyre több sportági szövetség és szervezet jelent be olyan változtatásokat, amelyek hátterében a keleti szomszédunk területén kirobbant fegyveres konfliktus húzódik. Más sportágakban is felmerült már az oroszországi, vagy orosz érintettségű események áthelyezése más helyszínre. A sífutó világkupa döntőjét eredetileg az oroszországi Tyumen rendezné március 18-20 között, a hírek szerint azonban már formálódik a B-terv. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) ugyanis sajtóértesülések szerint felkérte a svédországi Östersundot, hogy legyen készenlétben. Közben az orosz biatlonosok lemondták a világkupa hátralévő versenyeit, mert a nemzetközi szövetség (IBU) csak a nemzeti zászló alatt a belaruszokkal együtt nem engedi őket versenyezni.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség is felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből. Az IJF közleményben tudatta, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti. A világszövetség törölte az idei versenynaptárból a májusra tervezett, kazanyi Grand Slam-viadalt is.

„A háború miatt felfüggesztették az ukrán labdarúgó bajnokságot, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) pedig valamennyi Ukrajnába tervezett mérkőzést semleges helyszínre visz, vagy elhalaszt”

De az UEFA is úgy döntött az ukrán és az orosz csapatoknak semleges helyszíneken kell lejátszaniuk az európai szövetség által rendezett hazai mérkőzéseiket. A háború és annak következményei egyrészről érinti a térségbe szerződött légiósokat, másrészt a több, szoros orosz kapcsolataik, tulajdonosaik révén több nyugati focicsapatot is. Így a Chelsea-t, az Evertont, a Monacot, vagy a Schalkét.

„A Bajnokok Ligáját legutóbb megnyerő londoni Chelsea tulajdonosa például a Kremlhez több szállal kötődő Roman Abramovics úgy próbálja a várható támadások alól kivonni a klubját, hogy a tulajdon jogot a Chelsea alapítványának adta át”

Orosz tulajdonosa van a francia Monacónak is. Dmitrij Ribolovljev és lánya Jekatyerina kiterjedt európai focihálózat tulajdonosa, hiszen a Monaco mellett övék a belga Cercle Brugge is, míg Ribolovljev uruguayi veje, Juan Sartori politikus-üzletember a brit Sunderland tulajdonosa. De orosz kézben van a holland Vitesse Arnheim, vagy a brit Bournemouth is, és ezeket a kapcsolatokat alighanem hamarosan tisztázni kell.

„A Manchester United már szélnek is eresztette orosz szponzorát, miután azonnal megszüntette az együttműködését az Aeroflot orosz légitársasággal”

A Nagy-Britanniában bejelentett szankciók értelmében ugyanis a továbbiakban a légitársaság nem landolhat az országban. A Manchester United most egy 10 éves szerződést bontott fel. A megállapodás értéke becslések szerint 53 millió dollár.

A német másodosztályban játszó nagy múltú Schalke mezszponzora az orosz állami gázvállalat, a Gazprom. A klub a Gazprom Germaniával folytatott megbeszélés után úgy döntött, hogy egyelőre eltávolítja a mezekről az együttes főszponzorának, a Gazpromnak a nevét. A döntést az alakulat a német Gazprommal folytatott megbeszélések után hozta meg. Bécsben is követik a Schalke példáját. Az Austria Wien közleményben jelezte, hogy második számú csapata a hét végi bajnokiját már új, az eddigi mezszponzor logóját nélkülöző szerelésben játssza. Az Austria Wien II-t, avagy a Young Violets AW-t – ahogyan a klub hivatalos honlapja hivatkozik a többnyire U23-as játékosokat felvonultató B-csapatra – a Gazprom Export támogatja. A német és osztrák csapattal ellentétben azonban a belgrádi Crvena Zvezdának nem okozott gondot a mezén lévő Gazprom felirat.

„A Gazprom azonban nemcsak ezeket a klubokat segíti, hanem a labdarúgás egyik legnagyobb szponzoraként dollármilliókat juttat az UEFA-nak, illetve a FIFA-nak, vagyis az európai és a nemzetközi szövetségnek. A Gazprom logója ma már állandó látvány a stadionokban és a televíziós közvetítésekben a Bajnokok Ligája során”

A háború begyűrűzött a kultúra világába is. Kérdésessé váltak a szentpétervári Mariinszkij Színház zeneigazgatója, Valerij Gergijev nemzetközi szereplései. A milanói La Scala azt követeli a világhírű karmestertől, hogy ítélje el az ukrajnai orosz behatolást. Amennyiben ez nem történik meg, lemondják március 5-én és 13-án esedékes fellépését. A New York-i Carnegie Hall ezt már meg is tette – Münchenben és Rotterdamban még várnak a művész válaszára -, mint ahogy nem kerül sor Gyenyisz Macujev zongora estjére sem.

A Covent Garden a Bolsoj vendégjátékát mondta le. Már az utolsó szakaszban tartottak az egyeztetések a moszkvai színház balett társulatának nyári londoni vendég játékáról, amikor a Covent Garden az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva lemondta az együttműködést.

Már másodszor szólalt meg a kérdésben a világhírű orosz szoprán, Anna Netrebko. Mint fogalmazott, ellenzi ezt a háborút. „Orosz vagyok, és szeretem a hazámat, de sok barátom van Ukrajnában, és a fájdalom és szenvedés összetörik most a szívemet. Azt akarom, hogy vége legyen ennek a háborúnak, és az emberek békében élhessenek” – mondta. Azt azonban mindehhez hozzátette, szerinte

„nem helyes arra kényszeríteni művészeket vagy más közszereplőt, hogy nyilvánosan kifejezzék politikai véleményüket és elítéljék a szülőhazájukat”

Ennek szabad döntésnek kellene lennie. „Én egy művész vagyok, és az a célom, hogy az embereket a politikai megosztottságok ellenére összekapcsoljam egymással” – fogalmazott Netrebko.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.