//Ez már nem a Szovjetunió!
Ultrahang Pető Zoli #moszkvater

Ez már nem a Szovjetunió!

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásban ezúttal az orosz, az ukrán és a belarusz néplélekről, személyes tapasztalatokról, a szláv gondolkodásról, és a háború néplélek formáló erejéről beszélgettünk.

Kissé rendhagyó beszélgetéssel várjuk ezúttal Önöket. Régi jó ismerősömmel, a portálra a „margón kívülre” író Pető Zoltánnal a posztszovjet térségbe kalandoztunk el. Személyes tapasztalatok alapján próbáltuk megfejteni a térség szláv népeinek lelkületét. Megállapítottuk, hogy a sztereotípiákkal ellentétben az oroszok nem félelmet akarnak gerjeszteni, csupán tiszteletet várnak el. A nyugati világ viszont történelmileg lekezeli, démonizálja Oroszországot, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne szedhesse össze magát. Valahol erről szól a mostani háború is.

Mennyire valós a képünk a posztszovjet térség népeinek mentalitásáról? Milyen az orosz vagy az ukrán néplélek? Milyenek a szlávok? Miben különböznek az oroszok, az ukránok és a belaruszok? Mennyiben különbözik ez a szovjet embertől? Hogyan szeretné őket láttatni Hollywood és a nyugati média? Miért nem igaz, hogy ami jó Amerikának, az jó mindenkinek? Miért nem így gondolkodik ma már Oroszország?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Pető Zoltánnal, a moszkvatér.com vendégszerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.