//Gödörben a CSZKA
A gólszerző Varga Roland, a Ferencváros játékosa, mögötte Igor Akinfejev, az orosz csapat kapusa (b2) és csapattársa, Hördur Magnússon a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott CSZKA Moszkva - Ferencváros mérkőzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 24-én. A Ferencváros 1-0-ra győzött. MTI/Illyés Tibor #moszkvater

Gödörben a CSZKA

MEGOSZTÁS

Szebb napokat is láttak az egykor UEFA Kupát is nyerő, az utóbbi időben inkább a Bajnokok Ligájának csoportkörében vitézkedő moszkvai piros-kékek

Csigi János írása a #moszkvater számára

A gólszerző Varga Roland, a Ferencváros játékosa, mögötte Igor Akinfejev, az orosz csapat kapusa (b2) és csapattársa, Hördur Magnússon a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott CSZKA Moszkva - Ferencváros mérkőzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 24-én. A Ferencváros 1-0-ra győzött. MTI/Illyés Tibor #moszkvater
A gólszerző Varga Roland, a Ferencváros játékosa, mögötte Igor Akinfejev, az orosz csapat kapusa (b2) és csapattársa, Hördur Magnússon a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott CSZKA Moszkva – Ferencváros mérkőzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 24-én. A Ferencváros 1-0-ra győzött
Fotó:MTI/Illyés Tibor

Csütörtök este a Ferencváros a CSZKA Moszkva csapatát fogadja, amelyet az első mérkőzésen bravúrosan legyőzött. A Fradinak most is lesz esélye, hiszen mostanában a moszkvai piros-kékek nem brillíroznak, igaz hétvégén 1:1-es döntetlent érték el a listavezető Zenit otthonában, előtte szerdán az Orosz Kupában idegenben 1:0-ra verte Ufa csapatát. A csapat jelenleg csupán az 5. helyen szerénykedik a bajnokságban hat pont hátránnyal a már említett Zenittel szemben.

Az évi 65 millió dollárból gazdálkodó csapat tulajdonosa Jevgenyij Giner sem boldog csapata mostani gyengélkedése miatt. A hírek szerint a téli átigazolási időszakban komoly erősítést terveznek. Első lépésként már ajánlatot is tettek a kupaellenfél Ufa csapatának a támadó középpályására, a csatárként is bevethető Danyiil Fominért. A nyári átigazolások eddig nem váltották meg a világot, ráadásul csatár posztra nem is sikerült igazi gólvágót hozni a távozó uruguay-i Abel Hernandez, és a piros-kékeket szintén elhagyó hazai Konsztantyin Bazeljuk helyére.

A német Transfermarkt szerint a csapat összértéke közel 140 millió euró, ami többszöröse a Ferencváros játékosainak összértékénél. Az orosz csapat legértékesebb játékosai a kapus Akinfejev /10 millió euró / és a jobboldali középpályás honosított brazil Mário Fernandes, aki a 30 millió eurós értékével vezeti a ranglistát.

„Hogy miért van mégis esélye a Ferencvárosnak”

 Mert ez a CSZKA messze van a tavalyi csapattól, hiszen a sok távozó és érkező miatt még nincs kész a csapat. Viktor Goncsarenko mesternek és stábjának lesz dolga, hogy jövőre egy ütőképes csapatot rakjon össze. A mostani még a hazai bajnokságban sincs a dobogón, és egyelőre a jó nemzetközi szereplés is kérdéses.

Ezzel együtt sem szabad lebecsülni az orosz csapatot. Az első meccsen is meg voltak a helyzeteik, de Dibusz Dénes mindannyiszor megakadályozta őket a góllövésben. Ami a játékrendszert illeti, nem várható nagy változás, valószínűleg marad a jól megszokott 3-4-2-1-es hadrend, ami támadásban inkább 3-4-3-at, tehát három csatáros játékot jelent. Ha a CSZKA győzni akar az Üllői úton, akkor támadnia kell, viszont a Fradi kontrákból eredményes lehet, de az legyen Rebrov mester dolga, hogy milyen taktikával küldi fel a gyepre csapatát.

„A hangulatra biztosan nem lesz panasz”

A ferencvárosi szurkolótábor messze földön híres, de a moszkvai, egykori katonacsapat fanatikusai inkább hírhedtek! A fanklub szigorú keretek között működik. Csak ízelítő a házi szabályzatból:

– minden hazai bajnoki, kupa és nemzetközi mérkőzésen KÖTELEZŐ a megjelenés

– idegenben a kapott jegymennyiséget KÖTELEZŐ felhasználni /tehát amennyi a kapott jegy, annyi szurkoló köteles a mérkőzésre elutazni /

– amennyiben a mérkőzés zártkapus, KÖTELEZŐ a stadion mellett tartózkodni és a kivetítőn keresztül bíztatni a csapatot

– amennyiben bármelyik szurkolót a rendőrség letartóztatja akár mérkőzés előtt, közben vagy utána, KÖTELEZŐ a fanklub vezetőségét haladéktalanul értesíteni, hogy megfelelő jogi ellátást kapjon az illető

„Orosz földön még mindig komolyan veszik a szurkolást”

Ez a szurkolótábor a harmadik legnagyobb Oroszországban, csak a Szpartak Moszkva és a szentpétervári Zenit rendelkezik nagyobb táborral. Ez azt jelenti, hogy az európai  ranglistán a tizenegyedik helyen állnak a maguk 10 és félmilliós szurkolótáborával. És hogy a rangadókat mennyire veszik komolyan? A 2016-ban átadott 30 ezer néző befogadására alkalmas stadion szinte minden meccsén teltház van. Giner a tulajdonos, a 2005-ös UEFA Kupa győzelem után határozta el, hogy új stadiont épít. Az alapkőletétel 2006-ban megtörtént, az átadási határidő 2008-ra szólt. Aztán mint mindenbe, ebbe is beleszólt a politika. Többen is szemet vetettek a 8,7 hektáros területre. De végül nyert Giner és a jogászai, így 2016 augusztusában lejátszották a stadionavató mérkőzést, ahol a hazai csapat 3:0-ra verte a grozniji Ahmat csapatát.

Ezt megelőzően a csapat tíz éven keresztül az összes hazai mérkőzését a Dinamo stadionban játszotta. A csapat játékosainak csak a futballal kell foglalkozniuk. Minden másra van személyzet. Éveken keresztül sem edzésre sem mérkőzésre menet nem vezethettek autót, ami a moszkvai közlekedési morált ismerve nem volt buta döntés. Pár éve saját felelősségre vezethetnek a futballisták.

„A csapatot minden idegenbeli mérkőzésére a saját Airbus-320 repülőgép viszi”

Az UEFA Kupa győzelem mellé a CSZKA begyűjtött 13 bajnoki címet, 12 kupagyőzelmet és 7 szuperkupa elsőséget is, ami nem mellesleg orosz rekord. Komoly játékosok fordultak meg a klubnál, elég talán megemlíteni a 70-es évekből Albert Sesztyernyovot, de az idősebb olvasóknak talán már többet mond Vagiz Higyijatullin, a kapus Dmitrij Harin neve. Itt lett igazán nagy sztár a brazil Wagner Love. És hogy legyen magyar vonatkozása is a CSZKA történelmének említsük meg a munkácsi születésű Becza József nevét, aki 1955-58 között viselte a piros-kék dresszt és ebből a csapatból lett kétszeres szovjet válogatott.

MEGOSZTÁS