//Egyre közelebb Szoledar

Egyre közelebb Szoledar

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 2-i eseményeiről.

▪️ Az orosz haderő csapást mért a határmenti Csernyigovi területen található Mihajlcsina Szloboda környéki ukrán állásokra.

▪️ Harkovtól északra tovább folytatódnak a helyi jelentőségű, tüzérségi párbajokkal kísért pozícióharcok. Egyúttal az éjszaka folyamán támadás érte az ukrán haderő harkovi, csugujevi és sztarij szaltovi állásait.

▪️ Az orosz csapatoknak sikerült tartós hídfőállást kialakítaniuk Szoledar keleti külterületein, előkészítve a város elleni offenzíva további szakaszát. Egyúttal a szomszédos Bahmutszkoje faluban tovább folynak a harcok.

▪️ Az orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk az ugledari hőerőmű mellett fekvő Szemigorje települést, a harcok jelenleg a szomszédos Kogyemáért folynak. Utóbbi megszerzésével szorosabbra lehet fogni a későbbiekben az Artyomovszk körüli déli ostromgyűrűt.

▪️ Az orosz-szakadár szövetséges erők folytatják a Donyeck körüli ukrán védelem lassú felőrlését. Peszki esetében a súlyos veszteségek hatására az ukrán védelem kénytelen volt tovább hátrálni a megerősített pozícióiból. A szomszédos Vogyanoje esetében az ukrán 56. gépesített dandár alá tartozó 21. zászlóalj véletlenül baráti tűz alá került.

▪️ A Donyeck elleni tüzérségi belövések részeként az ukrán haderő tovább folytatja a PFM-1 “Lepesztok” gyalogsági aknák kiszórását a városra, amely rendkívül veszélyes a civil lakosságra nézve.

▪️ A zaporozsjei front mentén tovább folytatódnak a tüzérségi párbajok, az orosz haderő Zalicsnoje, Malaja Tokmacska, Kamenszkoje és Novoandrejevka térségét támadta.

▪️ A reggeli órákban orosz cirkáló rakéta támadás érte a nyikolajevi Suhlominszkij egyetem területén kialakított ideiglenes ukrán kitelepüléseket. Egyúttal az ukrán idegenlégió külföldi zsoldosokat elszállásoló létesítménye is találatot kapott, nagyobb mennyiségű embererőt és haditechnikát megsemmisítve.

▪️ Az esti órákban a Lvovi területen fekvő Cservonograd térségét, illetve Vinnyicát érte orosz rakétatámadás. Mindkét esetben az ukrán légvédelem képtelen volt a beérkező célpontokat elfogni.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.