//Donyeck térsége mozgolódik

Donyeck térsége mozgolódik

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 9-i eseményeiről.

▪️ A Belgorod környéki orosz légvédelem számos, ukrán területről kilőtt rakétát fogott el. Válaszul Oroszország a határmenti Szumi és Csernyigovi régiókban található ukrán állásokat támadta.

▪️ Nagy erejű lőszerrobbanás rázta meg a krími Szaki orosz légibázist. Az incidensben egy személy meghalt, többen megsérültek, minden nyilatkozat ellenére a robbanás pontos kiváltó oka még nem tisztázott.

▪️ Több rakéta, illetve tüzérségi csapás érte a harkovi ukrán állásokat, míg Verhnyij Szaltov környéki pozíciókat az orosz légierő támadta.

▪️ Szeverszk térségében az előrenyomuló orosz csapatok a keletre fekvő Verhnokamjanszkoje körüli magaslatokért harcolnak. Egyben Ivano-Darjevka esetében az összecsapások tovább folytatódnak.

▪️ Szoledar térségében a Luganszki Népi Milícia egységei Jakovlevka települést igyekeznek elfoglalni, míg Artyomovszktól délre heves harcok folynak Kogyema és Veszjolaja Dolina falvakért. Egyúttal Szoledar esetében a város délkeleti külterületén a szövetséges orosz-szakadár csapatok teljes mértékben megtisztították az ukrán védelem szempontjából kiemelt fontosságú “KNAUF Gipsz” üzem területét.

▪️ A Wagner katonai magánvállalat egységei folytatják a harcot Artyomovszk keleti külterületein. Az orosz tüzérség az ukrán állásokat folyamatosan tűz alatt tartja.

▪️ A szövetséges orosz-szakadár csapatok tovább folytatják előrenyomulásukat Avgyejevka irányába. Jelenleg a harcok Krasznogorovka és Sztaromihajlovka falvakban zajlanak.

▪️ Marjinkában a Donyecki Népi Milícia egységei kiszorították az ukrán csapatokat a Scsurovo bánya területéről és a település központja felé nyomulnak előre. A szomszédos Peszki esetében a település északnyugati külterületein folynak pozícióharcok.

▪️ A Donyeck elleni tüzérségi belövések következtében két civil vesztette életét.

▪️ Az éjszaka folyamán Ukrajna ismét rakétatámadást kísérelt meg Novaja Kahovka és Beriszlav települések ellen, ám a beérkező célpontokat sikerült a telepített orosz légvédelemnek elfognia.

▪️ Nyikolajevet orosz rakétatámadás érte, amelynek következtében nagyobb tűz ütött ki a városban.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.