//Dilemma előtt Európa
Ukrán katona Liszicsanszkban 2022. május 30-án #moszkvater

Dilemma előtt Európa

MEGOSZTÁS

A kritikus szintet elérő donbasszi helyzet ellenére Kijev Harkov mellett immár Herszonban is ellentámadással próbálkozik. Ám miközben Zelenszkij hajthatatlan a visszavonulás kérdésében, a támadások csak még inkább elfogyasztják az ukrán tartalékokat. De dilemma előtt áll Nyugat-Európa is, amelynek égetően szüksége lenne az ukrán – és persze ki nem mondottan orosz – gabonára, Moszkva feltételeinek elfogadása viszont 180 fokos politikai fordulatot igényelne. Mindeközben pedig Ukrajnában a benzin mellett lassan a só is hiánycikké válik.

Ukrán katona Liszicsanszkban 2022. május 30-án #moszkvater
Ukrán katona Liszicsanszkban 2022. május 30-án
Fotó:EUROPRESS/ARIS MESSINIS/AFP

A harctéri események fokozódásával a hétvége folyamán több ukrán stratégiai fontosságú létesítményt is támadott az orosz haderő. Többek közt találat érte Krivoj Rog egyik meg nem nevezett katonai objektumát, a nyikolajevi Okean hajógyárat és a Harkovi régióban fekvő Merefa vasúti pályaudvarát. Míg első két esetben helyi beszámolók szerint nagyobb mennyiségű tárolt fegyverzet és üzemanyag semmisülhetett meg a támadások során, addig utóbbi a harkovi – és részben donbasszi – ukrán csapatok logisztikáját hátráltatja.

„A frontvonalak tekintetében Donbassz mellett a korábban nyugodt Herszon-Nyikolajev térsége is aktivizálódott, míg Harkov esetében átvette a kezdeményezést Oroszország”

A délnyugat-ukrajnai harcok tekintetében az ukrán vezérkar ugyanis szombaton meghirdette a Herszon és a déli területek visszaszerzésére irányuló ellenoffenzíváját. Nagy valószínűséggel a hadműveleti cél Novaja Kahovka irányába történő előrenyomulással az orosz erők kettévágása. Vélhetően utóbbinak az előkészítése lehetett a legutóbbi jelentésünkben említett Davidov Brod környéki sikertelen átkelési kísérlet az Ingulec folyón, amelyet azóta újabbak követtek. Mindezek mellett Krivoj Rog térségéből próbálja Kijev déli irányba az általa ellenőrzött területeket kiszélesíteni. Ám egyelőre úgy tűnik, hogy akárcsak a harkovi, úgy a herszoni ellentámadás is hamar kifullad. Többek közt az egyik Davidov Brod térségében végrehajtott támadás során az ukrán haderő egy egész zászlóaljnyi, azaz mintegy 200 fős személyi veszteséget szenvedett a megsemmisült 20 páncélozott jármű és Mi-8 helikopter mellett. Viszont a beásott erős orosz védelem, és a megfelelő létszámú túlerő hiánya következtében egyelőre aligha tűnik úgy, hogy a vezérkar céljai sikerülhetnek. Nem meglepő annak fényében, hogy a legnagyobb harcértékű alakulatokat Kijev a donbasszi hadszíntérre vezényelte, míg a támadásokban főképp kevésbé képzett csapatok, illetve területvédelmi erők vesznek részt.

A nyikolajevi front állása 2022. május 30-án #moszkvater
A nyikolajevi front állása 2022. május 30-án
Forrás:Telegram

„Vélhetően válaszként az ukrán ellentámadási kísérletekre, az orosz haderő csapást mért az ukrán „Déli” műveleti parancsnokságának Novij Bugban található vezetési pontjára”

A támadás tényét mind ukrán, mind orosz források megerősítették, a különbség a vélt veszteségek terén mutatkozik. Ukrán hírek szerint főképp haditechnikai eszközök és a területvédelmi erők katonái vesztek oda, míg orosz adatok alapján összesen 37 magasabb rangú tiszt – köztük három tábornok – halhatott meg. Vélhetően a pontos szám a kettő állítás között lehet valahol félúton, avagy a haditechnika mellett tábornokok is áldozatul estek a támadásnak, amelynek mindenképp jelentős hatása lesz a későbbi ukrán hadmozdulatokra.

 A támadás utóhatása

„Ami az orosz ellenőrzésű területeket illeti, azok felvétele az Oroszországi Föderációba 2023 előtt aligha lehetséges”

Ezt a herszoni civil-katonai adminisztráció helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov nyilatkozta. Sztremouszovot zaporozsjei kollégája, Vlagyimir Rogov is megerősítette, mindkét területen szükséges az orosz állami struktúrákkal kompatibilis helyi szervek – például belügyminisztérium – létrehozása. Zaporozsje esetében Rogov is tartós orosz katonai jelenlétet kíván a régióba, amelyhez az egykori ukrán katonai bázisokat Moszkva számára kívánja átadni. Ezzel együtt Herszon esetében az Ukrajnával határos átkelők lezárásra kerültek biztonsági megfontolásokra hivatkozva. Viszont annak ellenére, hogy az ukrán szolgáltatók kivonulását követően sikerült az orosz mobil- és internethálózathoz csatlakozni, egy ukrán rakétatámadás következtében azok jelenleg nem működnek Herszon térségében.

„A Donbassz esetében tovább szűkül az ukrán csapatok mozgástere”

A harcok Szeverodonyeck és Artyemovszk mellett immár Szlavjanszk közvetlen térségében zajlanak. Liman elfoglalását a szomszédos erdők megtisztítása követte, jelenleg a harcok Rajgorodok település térségében zajlanak. Szvjatogorszk és Szeverodonyeck kivételével immár a Donyec folyó teljes észak-donbasszi szakaszának bal partja orosz ellenőrzés alatt áll.  Ennek ellenére nem várható az orosz offenzíva ütemének felgyorsulása, mivel a folyón történő átkelésen túl további ukrán védelmi vonalakon kell az orosz haderőnek ezt követően áttörni.

A Szlavjanszk környéki frontok állása 2022. május 30-án #moszkvater
A Szlavjanszk környéki frontok állása 2022. május 30-án
Forrás:Telegram

Szeverodonyeck térségében a korábbi nyilatkozatokkal szemben az ukrán alakulatok nem hagyták el a várost, de az oroszok sem foglalták el teljesen. E sorok írásának pillanatában nagyjából Szeverodonyeck 40-50 százaléka lehet orosz ellenőrzés alatt, a harcok folyamatos nyugatra tolódással jelenleg a város központi területein zajlanak. Zaluzsnij vezérkari főnök kérése ellenére Zelenszkij továbbra sem kívánja visszavonni a térségbeli ukrán csapatokat Szlavjanszk és Kramatorszk térségébe, amelyben kiszivárgott információk szerint Reznyikov védelmi miniszter is támogatja. Ezzel viszont egyre inkább egy második Mariupol kezd kialakulni, ám az Azovval szemben Szeverodonyeck védői vélhetően rövid időn belül megadják magukat. Több jelentés szerint felettébb alacsony az ottani ukrán csapatok morálja, az ellátás gyakorlatilag lehetetlen és egyre biztosabb, hogy a visszavonulás sem lehetséges.

„Artyemovszk esetében sem jobb az ukrán csapatok helyzete”

Popasznaja térségében a szomszédos Zolotoje – és részben később Liszicsanszk – bekerítésében fontos Kalmisevaha település nagyjából 80-90 százalékát ellenőrizhetik az orosz erők, a város nagyjából egy-két napon belül eleshet. Az orosz tüzérség belövései következtében az Artyemovszk-Liszicsanszk autóút használhatatlan, akárcsak az Artyemovszk-Szoledar útvonal. A harcok immár közvetlen Artyemovszk térségében zajlanak. Vélhetően a Szeverodonyeck-Liszicsanszk agglomeráció elfoglalását követően Artyemovszk következik. Kiemelt fontosságánál fogva a várost stratégiai szempontból sem adhatja fel Kijev, mivel az a maradék védelem összeomlásához vezetne.

Mint látható a mélységi védelem részeként a legerősebb védelmi vonalak Artyemovszk környékén és tőle délre-délkeletre találhatóak. Amennyiben sikerül azokat több helyen áttörni megnyílhat az út a gyors orosz előretörés előtt #moszkvater
Mint látható a mélységi védelem részeként a legerősebb védelmi vonalak Artyemovszk környékén és tőle délre-délkeletre találhatóak. Amennyiben sikerül azokat több helyen áttörni megnyílhat az út a gyors orosz előretörés előtt
Forrás:Telegram

„Harkov esetében az ukrán offenzíva kifulladása után Oroszország időt nyert”

Cupovka, Gymentyijevka és Russzkaja Lozovaja térségében orosz ellentámadás figyelhető meg, egyes jelentések szerint bizonyos ukrán egységek a kezdeti Gyergacsi-Cirkuni vonalhoz vonultak vissza. Várható volt, hogy Ukrajna korlátolt erőforrások mellett nem képes a donbasszi védelem mellett tartós offenzív műveletekre, illetve a helyzetet belátva Moszkva sem csoportosította át erőit. Ahogy korábban említettük, Herszon esetében is ez várható, sőt egyes jelentések szerint a Belgorodi területet érő folyamatos ukrán tüzérségi támadásokra válaszul Oroszország újraindítja a Szumi környéki műveleteit.

A Harkov környéki frontok állása 2022. május 30-án. Fontos megjegyezni, hogy a készítő szerint az ukrán csapatoknak sikerült a Donyecen átkelni, ám ezt ukrán források sem erősítették meg #moszkvater
A Harkov környéki frontok állása 2022. május 30-án. Fontos megjegyezni, hogy a készítő szerint az ukrán csapatoknak sikerült a Donyecen átkelni, ám ezt ukrán források sem erősítették meg
Forrás:Telegram

„Úgy tűnik Ukrajna a Harkovtól Herszonig tartó frontvonal két végpontja mentén próbál nyomást helyezni Moszkvára”

Ám ezek a műveletek valamiféle donbasszi siker hiányában nem tudnak sikeresek lenni. Sőt, az amúgy is szűk készleteit fogyasztja el egyre inkább Kijev, amely éppen az elhúzódó védekezés lehetőségét ássa alá. Harcászati szempontból a tartós védekezéshez ki kellene vonni a még elérhető donbasszi csapatokat, és egy második védelmi vonal mentén defenzív pozíciókat felvenni. Ezzel Kijev időt nyerne, ám egyértelmű, hogy a katonaival szemben a politikai vezetés ebbe nem megy bele. Harcászati szempontból a területvédelmi erők egyre nagyobb arányban történő felbukkanása egyértelműen jelzi Kijev problémáit az élőerő terén. Avagy hiába képes nagy számú férfi lakosságot az ukrán kormányzat mozgósítani, azok alacsony képzettségük folytán egyszerűen képtelenek a reguláris, képzett és egyre inkább harcedzett orosz erőkkel felvenni a harcot. A nyolc évnyi háborúban tapasztalatot szerzett donbasszi főerők veszteségeit pedig semmilyen területvédelem nem tudja pótolni.

„A fegyverszállítások terén a korábbi lelkesedés is mintha alább hagyott volna”

A Welt am Sonntag német lap szerint Berlin március vége óta gyakorlatilag minimálisra szorította le ukrajnai fegyverszállításait, mindössze két adag érkezett az említett periódusban. Ám azokból is hiányoztak az olyan harctéri mindennapokban elengedhetetlen eszközök, mint a kézifegyverek, tankelhárító fegyverzet vagy gránátok. A Welt információi szerint a korábban ígért Gepard légvédelmi gépágyúk szállítását sem tudja Berlin teljesíteni az ígért időpontra. Szintén a német média szerint egyfajta ki nem mondott megállapodás van érvényben a NATO tagállamok közt, amely értelmében nem szállítanak modern nehézfegyverzetet Ukrajnába. Illetve, ahogy jósoltuk, a további eszkaláció elkerülése érdekében Washington az ígért rakéta-sorozatvetőkhöz sem fog MGM-140 ATACMS ballisztikus rakétákat szállítani. Vélhetően azok csupán a GPS vezérlésű M30/M31 rakétákat kaphatják meg, amivel Kijev nincsen sokkal előrébb a már szolgálatban álló BM-27 Uragan és BM-30 Szmercs rendszerekhez képest.

A képen látható típusok közül Ukrajna vélhetően a bal oldaliakból kaphat ellátmányt #moszkvater
A képen látható típusok közül Ukrajna vélhetően a bal oldaliakból kaphat ellátmányt
Forrás:Twitter

„Ráadásul az egyre súlyosabb élelmiszerproblémák miatt a Nyugat akár kompromisszumra kényszerülhet”

Míg eddig főképp egy európai vagy brit vezetésű valószínűtlen tengeri kontingensekről esett szó, Putyin is ajánlatot tett. Avagy a fegyverszállítások beszüntetéséért és bizonyos szankciók feloldásáért cserébe Oroszország visszaállítaná gabona- és műtrágyaexportját. Sőt, lehetővé tenné az ukrán kikötők megnyitását a civil teherforgalom előtt. Ezáltal viszont Nyugat-Európa egy realista-erkölcsi dilemma elé kerül. Folytathatja Ukrajna felfegyverzését, kockáztatva a már most is súlyos élelmezési és inflációs válság további eszkalációját, vagy Kijevet úgymond beáldozva fontosabbnak találja a globális ellátási – és kimondatlan saját belső – érdekeit. Ugyanis minden szolidaritás ellenére a belső szociális nyomás egyre nő, az esetleges újabb afrikai migrációs hullám veszélyéről nem is beszélve. Illetve kérdés persze, mennyire komolyan gondolja ezen ajánlatát Moszkva, mivel az ukrán tengeri blokád feloldása jelentősen negatív következményekkel járna. Nem elképzelhetetlen, hogy Moszkva csupán egy olyan ajánlatot dobott be, amiről előre tudta, hogy a Nyugat vissza fogja utasítani.

„Ami pedig az ukrán hátországot érinti, egyre több cikk válik elérhetetlenné”

Az általános üzemanyaghiány következtében sorra állnak le az egyes települések tömegközlekedési járatai. Problémákat jelentettek Nyikolajev, Zaporozsje, de még Szumi térségéből is. Eközben a benzin átlagára meghaladja az 50,7 hrivnyát – nagyjából 630 forint –, míg dízel lényegében továbbra sem kapható. Helyi beszámolók szerint a kutak előtt órák hosszat torlódó sorok nagyjából csak Kárpátalja esetében tűntek el – vagy csökkentek le kezelhető léptékűre –, az ország többi területén minimális a javulás. Ha van. Lengyelország klíma- és környezetvédelmi minisztere, Anna Moskwa pedig bejelentette, hogy országa befejezte az ingyen üzemanyag szállítását Ukrajna részére, ezentúl Kijevnek fizetnie kell a megvásárolt mennyiségért.

„Viszont a benzin mellett a só is hiánycikké vált”

Az Európa egyik legnagyobb sóbányájaként ismert szoledari Artyomszol ugyanis éppen az Artyamovszk környéki harcok kellős közepén fekszik. A termelés ennél fogva április óta nem lehetséges, sőt a napokban a bánya területét rakétatalálat is érte, miután az ukrán csapatok rögtönzött bázist alakítottak ki a területén.

A kilőtt Artyomszol 

Az eddig önellátó – sőt exportőr – Ukrajna immár behozatalra szorul. A háború előtti 9,5 hrivnyás – 112 forint – átlagárhoz képest jelenleg 35-50 hrivnyát – 420-600 forint – is elkérhetnek egy csomagért. De hasonló helyzet figyelhető meg a szezonális zöldségek esetében, ahol például az édespaprika 25 százaléka a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Herszonból érkezett. Átlagosan 20 százalékos élelmiszerár emelkedést jósolnak kutatók Ukrajna esetében, amely a háborús nehézségek mellett tovább feszítheti a társadalom tűrőképességét.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.