//Csernobilt túlélte, a kovidba belehalt
Nyikolaj Antoskin 78 éves korában hunyt el #moszkvater

Csernobilt túlélte, a kovidba belehalt

MEGOSZTÁS

A koronavírus nem válogat. Nemcsak az átlagpolgárt viheti el, de magával ragad politikusokat, művészeket, pénzmágnásokat is. Most egy Csernobilt túlélt hőst terített le. Nyikolaj Antoskin 78 éves volt.

Nyikolaj Antoskin 78 éves korában hunyt el #moszkvater
Nyikolaj Antoskin 78 éves korában hunyt el
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Fedorenko/Sputnik

Meghalt egy igazi hős. Nyikolaj Antoskin tábornok a csernobili katasztrófa idején a helikopteres tűzoltás parancsnoka volt, így nagy mennyiségű sugárzásnak volt kitéve.

„Csernobilt túlélte, a koronavírus azonban legyűrte a szervezetét”

A napokban szállították kórházba, ahol nem reagált elég jól a kezelésre, állapota folyamatosan romlott, és vasárnap este meghalt. Nyikolaj Antoskin 78 éves volt.

A csernobili atomerőmű 4. blokkja 1986. április 26-án robbant fel, a nyitott reaktor magjában tombolt a tűz, a radioaktív sugárzás a légkörbe került. Antoskin akkor Kijevben a szovjet légierő egyik egységénél teljesített szolgálatot, és a légi oltóművelet parancsnok pilótája lett.

„A helikopterek jó két héten át a nyitott mag felett repülve úgy 5 ezer tonna homokot, agyagot, ólmot és bórt dobtak le a tűz oltására és a sugárzás visszaszorítására”

A pilóták között később hosszabb lefolyású, rákos megbetegedések, vagy más egészségügyi problémák léptek fel, de a tábornokot ezek mind elkerülték. A csernobili akció után még három évtizedig szolgált az orosz légierőben, majd politikai pályára lépett, képviselő lett.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.